Fotografija: Bjelovarski vrtićanci dobili nove spremnike/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarski vrtićanci dobili nove spremnike/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski vrtićanci: "Ne bacajte otpad u prirodu, jer će naša planeta Zemlja biti bolesna"

U bjelovarske vrtići stigli spremnici za odvajanje otpada u obliku žabe, mede i delfina.Grad Bjelovar proteklih godina ulaže veliki novac u gospodarenje otpadom. Izgradnjom kompostane i sortirnice stvoreni su dodatni uvjeti za recikliranje otpada, a idući korak je edukacija građana o važnosti odvajanja na kućnom pragu. 

Mališani su itekako upućeni u razvrstavanje otpada/ Foto: Deni Marčinković
Mališani su itekako upućeni u razvrstavanje otpada/ Foto: Deni Marčinković

Posebni spremnici za djecu/ Foto: Deni Marčinković
Posebni spremnici za djecu/ Foto: Deni Marčinković

Koliko je bitno voditi brigu o okolišu znaju i mališani bjelovarskih vrtića, a novi projekt samo će dodatno povećati tu svijest. Naime, Grad Bjelovar je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavio sedam kompleta posuda za odvojeno sakupljanje otpada koji su prilagođene djeci, a ovih su dana postavljeni u bjelovarskim vrtićima.

"Društveni ugovor" s građanima

Prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, koji je tim povodom danas posjetio Dječji vrtić Bjelovar, projekt je vrijedan više od 17 tisuća eura, od kojih 40 posto financira Fond.

- Posude su u obliku životinja te će djecu motivirati da razdvajaju otpad u vrtiću, koja će pak navikavati roditelje da je potrebno reciklirati. Naime, nakon što smo napravili infrastrukturu dolazi najzahtjevnija faza, a to je edukacija građana. Moramo složiti s građanima "društveni ugovor" i motivirati ih da odvajaju otpad na kućnom pragu. Budući da na mladima svijet ostaje, odlučili smo najprije krenuti s najmlađima, pored ostalog poručio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Inače, stopa prikupljenog korisnog otpada u Bjelovaru svake se godine povećava za 20 posto, potvrdila je direktorica bjelovarskog Komunalca Ivana Jurković Piščević.

Ivana Jurković Piščević/ Foto: Deni Marčinković
Ivana Jurković Piščević/ Foto: Deni Marčinković

- Smatram da smo na jako dobrom putu. U prvih 11 mjeseci ove godine prikupili smo oko 2500 tona, a od početka rada odlagališta Doline prikupljeno je oko 16 tisuća tona korisno odvojenog otpada koji ne završava na odlagalištu nego se nađe u ponovnoj upotrebi, poručila je Jurković Piščević.

Mališani odlično educirani

Zadovoljstvo što osvještavanje kreće od najranije dobi iskazala je i ravnateljica DV Bjelovar Anna Lauš.

- Zahvaljujemo Gradu i Komunalcu koji nas intenzivno uključuju kroz razne projekte i radionice. Poznato je da sve što dobro naučite, naučite u vrtiću. Naša djeca su dobro osviještena, a ovo je samo materijalni primjer, jer ona znaju što je recikliranje, kazala je Lauš.

Anna Lauš/ Foto: Deni Marčinković
Anna Lauš/ Foto: Deni Marčinković

Da je tome uistinu tako dokazali su i sami mališani.

- Odlagao sam karton i papir u plavog delfina. Važno je da otpad ne bacamo u prirodu, jer će naša planeta Zemlja biti bolesna. Kad se razboli možemo je izliječiti ako pokupimo sve smeće iz prirode, kazao je Lovro Martinović.

Lovro se brine za zdravlje Zemlje/ Foto: Deni Marčinković
Lovro se brine za zdravlje Zemlje/ Foto: Deni Marčinković

Njegova prijateljica Ema Kusturin također zna kako pravilno odvajati otpad.

- Bacila sam jabuku u kantu koja izgleda kao medo. Te kantu služe da ne bacamo smeće po livadi. Inače, u medu se bacaju jabuke i kruške, a u žabu staklo, zaključila je Ema. 

Ema je bacila jabuku u medu/ Foto: Deni Marčinković
Ema je bacila jabuku u medu/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!