Fotografija: Prikupljanje biootpada kreće u siječnju/ Foto: Deni Marčinković/ Grad Bjelovar
Galerija
Prikupljanje biootpada kreće u siječnju/ Foto: Deni Marčinković/ Grad Bjelovar

Direktorica bjelovarskog Komunalca: "Prikupljanje biootpada kreće u siječnju"

"Na probnom radu dobili smo kompost prve klase. Za početak ćemo ga koristiti za vlastite svrhe, no kad sustav u potpunosti zaživi, ide na tržište, kaže Ivana Jurković PiščevićProjekt “Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada Grada Bjelovara” i službeno je završio. Projekt izgradnje kompostane vrijedan je 1,9 milijuna eura, a dodamo li tome i projekt izgradnje sortirnice dolazimo do ukupne vrijednosti od preko 13 milijuna eura. 

Prema riječima predsjednice Uprave bjelovarskog Komunalca, Ivane Jurković Piščević, građani će sada dobiti mogućnost kvalitetnog sortiranja i smanjenja odlaganja na odlagalištu Doline.

Završna konferencija održana je u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Grad Bjelovar
Završna konferencija održana je u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Grad Bjelovar

- Provedbom ovih projekata ispunjavamo zakonsku obvezu, jer do 31. prosinca ove godine svaka jedinica lokalne samouprave mora uspostaviti sustav prikupljanja biootpada, poručila je Jurković Piščević.

Kompost prve klase

Inače, kompostana i sortirnica već su imale probni rad, a rezultati analize su, kaže Jurković Piščević, odlični.

- Danas smo dobili analizu komposta te je definirano da se radi o kompostu prve klase. Uskoro idemo na tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole. Što se tiče spremnika za prikupljanje biootpada, za stambene zgrade podjela će krenuti u studenom i prosincu. Nabavljene su i male kantice namijenjene prikupljanju biootpada, a sam sustav započinje u siječnju, kada na cijelom našem uslužnom području započinje prikupljanje biootpada, naglasila je direktorica Komunalca. 

Ivana Jurković Piščević/ Foto: Grad Bjelovar
Ivana Jurković Piščević/ Foto: Grad Bjelovar

Dodala je i to da će za početak dobiveni kompost koristiti za vlastite svrhe, no kad sustav u potpunosti zaživi, kompost ide na tržište. 

Kako je izgledao probni rad pojasnio je tehnolog na kompostani Damir Oros.

Na tržištu od lipnja

- Tijekom probnog rada napravili smo obuku djelatnika, kako u samom procesu gdje je bilo upoznavanje, tako i o procesu rada na strojevima i njihovom održavanju. Radilo se samo o 25 tona biorazgradivog materijala, a biootpad dobili smo iz kućanstava, a bilo je i granja, odnosno zelenog otpada, kojeg je prethodno trebalo usitniti. Koristimo mikroorganizme koji u startu poboljšavaju sam proces kompostiranja, a time se uklanjaju neugodni mirisi pojasnio je Oros. 

Kako kaže, proces kompostiranja traje oko 30 dana, a nakon toga ide faza sazrijevanja gdje kompost postaje zreliji, suši i može ići u fazu prosijavanja.

Otpad je dobar resurs

- Tako prosijani kompost se onda nadzire, a ako analiza pokaže da se radi o kompostu prve klase, idemo na pakiranje. Imamo liniju za pakiranje u vreće koja se može regulirati od 5 do 50 litara, poručio je Oros te dodao da bi prvi kompost u prodaju trebao biti pušten u lipnju.

Zadovoljstvo završetkom projekta iskazao je i gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak s prvi kompostom/ Foto: Grad Bjelovar
Dario Hrebak s prvi kompostom/ Foto: Grad Bjelovar

- Naš cilj u budućnosti je ovim kompostom održavati zelene površine grada Bjelovara, a vjerojatno će biti dostupan na tržištu. To je cjelokupna priča koji promoviramo, a to je Bjelovar - zeleni grad. Smatramo da otpad nije otpad, već dobar resurs koji se može ponovno koristiti u procesu cirkularne ekonomije, zaključio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!