Fotografija: Ivanovčanska ulica nedavno je rekonstruirana, a sada su posađena i nova stabla/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ivanovčanska ulica nedavno je rekonstruirana, a sada su posađena i nova stabla/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar postao drugi hrvatski grad koji se uključio u projekt "Stablu prijatelj"

Bjelovar je zelen, čist, miran i siguran grad, a ova inicijativa samo je još jedan dodatni iskorak, poručio je Brajdić- Ova ulica u potpunosti je rekonstruirana, odnosno promijenjene su sve instalacije. Ljudima je bitno imati kanalizaciju, plin, struju, vodovod. Nadalje, izgrađena je i pješačka te biciklistička staza, a sada ćemo i zazeleniti ulicu. Posadili smo 40 stabala kuglastog jasena, koja prema riječima stručnjaka izrastu do četiri metra visine i rade lijep hlad, pored ostalog kazao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić prilikom današnje sadnje stabala u Ivanovčanskoj ulici.

Zelen i čist grad

Bjelovarski dogradonačelnik dodao je i to da Bjelovar postaje drugi hrvatski grad koji se uključio u projekt "Stablu prijatelj".

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

- Riječ je o projektu Udruge "Zasadi stablo, ne budi panj", s kojom svake godine provodimo akcije. Bjelovar je zelen, čist, miran i siguran grad, a ova inicijativa samo je još jedan dodatni korak, poručio je Brajdić dodavši da ovog vikenda u suradnji s pčelarima sade medonosna stabla u Zagrebačkoj ulici.

Čak 40 stabala kuglastog jasena posađeno je u Ivanovčanskoj ulici/ Foto: Deni Marčinvkoić
Čak 40 stabala kuglastog jasena posađeno je u Ivanovčanskoj ulici/ Foto: Deni Marčinvkoić

Inače, program "Stablu prijatelj" provodit će se 12 godina, odnosno po tri ciklusa svake četiri godine.

Sedam kriterija

- Stručne službe Udruge nakon svake godine rade evaluaciju te ustanovljuju koje smo ciljeve i aktivnosti do tog trenutka ispuniti. Grad mora ispuniti sedam raznih ciljeva, koje sam bira, a jedan obvezno mora biti mjeriv u broju posađenih stabala. U odluku gdje ćemo i što saditi uključit ćemo i građane te ih na vrijeme informirati o raznim akcijama poručila je pročelnica Kristina Kocur.

Kristina Kocur/ Foto: Deni Marčinković
Kristina Kocur/ Foto: Deni Marčinković

Jedna od tih akcija bit će idućeg tjedna, kada će se rušiti jedan stari javor u središnjem gradskom parku.

- Naime, stablo se osušilo, grane mu pucaju i predstavljaju opasnost za građane. Kroz projekt imamo i dugoročne ciljeve, pa tako razmišljamo o izgradnji javnog voćnjaka, kojeg u Hrvatskoj za sada ima samo Varaždin, zaključila je Kocur.