Fotografija: Potpisani ugovor vrijedan je 200 tisuća kuna/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Potpisani ugovor vrijedan je 200 tisuća kuna/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ osigurala 200.000 kuna za besplatan željeznički prijevoz za studente i umirovljenike

Time smo omogućili da studenti imaju pravo na besplatan prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, a isto pravo imaju i umirovljenici te sve osobe starije od 60 godina, kaže MarušićBjelovarsko bilogorski župan Marko Marušić i direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su ugovor o sufinanciranju troškova javnog željezničkog prijevoza na relaciji Banova Jaruga - Daruvar - Virovitica, za 2022. godinu.

Besplatan prijevoz

- U tu svrhu osigurali smo 200 tisuća kuna. Time smo omogućili da studenti imaju pravo na besplatan prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, a isto pravo imaju i umirovljenici te sve osobe starije od 60 godina. U prošloj godini na ovoj dionici mjesečno je putovalo 180 studenata te 120 umirovljenika i starijih osoba, poručio je župan Marko Marušić.

Željko Ukić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Željko Ukić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo nastavljenom suradnjom iskazao je i direktor HŽ putničkog prijevoza.

- Želja je potaknuti i što više revitalizirati putovanja i broj putnika na ovom dijelu pruge. Svjesni smo u kakvom stanju se pruga nalazi i relativno niskih brzina koje se na njoj ostvaruju.  Uz ovakve mjere i odluku Vlade, kojom je do kraja ove godine djeci i učenicima osiguran besplatan prijevoz, pokušavamo zadržati broj putnika na željeznici. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme vidjeti i obnovu pruge te nabavu novih vlakova, pored ostalog kazao je Ukić.

Brzina tek 30 km/h

Na pitanje jesu li upoznati s peticijom studenata vezanom za broj linija, Ukić je kazao da je u ovom trenutku to nije realno.

Nažalost, nove linije na dionici Daruvar-Virovitica za sad neće biti uvedene/ Foto: Deni Marčinković
Nažalost, nove linije na dionici Daruvar-Virovitica za sad neće biti uvedene/ Foto: Deni Marčinković

- Nažalost, prosječna komercijalna brzina na ovoj dionici je 30 km/h. Mi raspolažemo s jednim vlakom i posadom, a kada bi te brzine bile veći mogli bismo napraviti više relacija. Međutim postoji alternativa zaobilaznim pravcima, zaključio je direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.