Fotografija: Svi su se trudili što prije nastaviti utrku, a odustajanje im nije bilo opcija/Foto: Facebook Andrej Bublić
Galerija
Svi su se trudili što prije nastaviti utrku, a odustajanje im nije bilo opcija/Foto: Facebook Andrej Bublić

Argonaute na Dunavu potopio kruzer Bela lađa, no kući su se ipak vratili s medaljom

"Rekli smo „nema šanse“ da je to kraj utrke za nas. Mahnito smo izbacivali vodu iz čiklje, utrpali se nazad i krenuli glisirati. Svi smo dobili žuljeve, ruke su nam doslovno krvarile, ali smo uzeli broncu", ponosan je Bublić
BJELOVAR / ILOK – „Pitali ste nas „kako ste se potopili, kako je moguće nastaviti, da li ste se potpuno potopili ili vam je samo malo ušla voda...“. Rekli su svi da je gotovo, ali mi nismo. Nabavili smo i sliku našeg “egzekutora”, pa evo kronologije Dunava i utrke duge 34 kilometara, bili smo prvi, no i osvojena bronca zlatnog je sjaja, rose gold moderna je boja“, status je ovo kojeg je na Facebooku objavio jedan od članova Argonauta, Andrej Bublić.

Problemi na početku

A njegova je priča iz uvoda toliko nevjerojatna da je zaslužila da bude pomno, do u detalje, ispričana. Jučer smo pisali o brojnim uspjesima članova Sportske udruge Argo, a samo su posljednjeg vikenda na tri različite lokacije, osvojili tri medalje. Jedna je stigla i s veslačkog maratona Vukovar – Ilok, utrke na Dunavu duge 34 kilometra, na kojoj su sudjelovali dečki iz prve postave Arga.

<p>Za Argonaute nema predaje/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Za Argonaute nema predaje/Foto: Facebook Andrej Bublić

Vodili su cijelu utrku, no, negdje nakon 20-ak kilometara dočekao ih je hladan tuš. Doslovno. Naime valovi nastali od velikog broda koji je plovio pored njih potopili pa ih pa je dečke spašavao HGSS.

<p>Pogled na potopljene Argonaute/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Pogled na potopljene Argonaute/Foto: Facebook Andrej Bublić

<p>Sve stvari Argonautima su plutale po Dunavu/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Sve stvari Argonautima su plutale po Dunavu/Foto: Facebook Andrej Bublić

- Bili smo prvi, no prije toga smo se mučili jedno dva, tri kilometra dok nismo uhvatili kormilarenje čikljom. Naš parićar – kormilar nema iskustva s tim, a ujedno se kormilari veslom, a ne parićem. Druge ekipe su imale tzv. mašinicu, odnosno nosač za parić, a on je to držao u rukama. Tako da smo imali problema na samom početku. Krenuli bismo pa se okrenuli za 360 stupnjeva, pa bi opet krenuli pa se okrenuli za 180 stupnjeva, nikako uloviti grif. No, dok se to dogodilo, žustro smo krenuli, stisnuli i začas smo nadoknadili taj zaostatak. Sve do Šarengrada, nekih 20-ak kilometara bili smo prvi – prisjeća se Andrej Bublić pojedinosti s utrke dodavši kako su Dunavom prolazile markacije koje su s bovama išle u blago slovo S.

Kobna Bela lađa

- Ujedno je prolazio i kruzer koji Iločani nazivaju Belom lađom. Počela je i kiša, a trajekt je trebao usporiti što se nije dogodilo. Čak je i policija došla do nas i usmjeravala nas da se pomaknemo više udesno, međutim, kruzer je napravio velike valove koje smo mi probijali i lomili. No, valovi koji su nastali iza, dolazili su na nas i doslovno su nas potopili, zapljusnuli – prisjeća se Bublić trenutka kada je sedmero Argonauta doslovno potonulo.

<p>Prvo su bili ljuti, no nakon toga su se smijali, uhvatili konce u ruke i nastavili utrku/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Prvo su bili ljuti, no nakon toga su se smijali, uhvatili konce u ruke i nastavili utrku/Foto: Facebook Andrej Bublić

<p>Mahnito su bacali vodu ne bi li što prije nastavili utrku/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Mahnito su bacali vodu ne bi li što prije nastavili utrku/Foto: Facebook Andrej Bublić

Potom je došla policija, HGSS i rekli su im kako je utrka gotova, no taj scenarij Bjelovarčani nikako nisu htjeli prihvatiti.

- Rekli smo „nema šanse“. Popeli smo se na njihove čamce i mahnito izbacivali vodu iz čiklje, utrpali smo se nazad i doslovno krenuli glisirati. Svi smo dobili žuljeve tih posljednjih kilometara, ruke su nam doslovno krvarile, ali smo uzeli zasluženu broncu – ponosan je Bublić koji nam priča kako su na havariji izgubili jedno osam minuta vremena. No, adrenalin i čelična volja nije im dala da odustanu i predaju se.

Bronca zlatnog sjaja

- Kada nam se to dogodilo prvo smo bili ljuti i psovali smo. Pokosio nas je osjećaj da imamo zlato koje smo u trenu izgubili, ne svojom krivicom. Ali nakon toga smo se puknuli smijati, sve smo uspjeli poloviti, sva vesla koja su plutala okolo, jedva smo se popeli nazad, ali nije bilo druge opcije. Bio je to poseban osjećaj, svi su nam od srca čestitali, čak i pobjednici. Došli su do nas i rekli da je ovo zlato naše, svi su nam skidali kape, tako da smo zaključili da nam je ta naša medalja zbog svega toga još i draža – zaključuje Bublić još jednu priču i dogodovštinu Argonauta koje će se zasigurno rado prisjećati i u „penziji“.

<p>Bela lađa koja je potopila Argonaute nije usporila na vrijeme/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Bela lađa koja je potopila Argonaute nije usporila na vrijeme/Foto: Facebook Andrej Bublić

<p>Spašavali su ih HGSS-ovci i poliija/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Spašavali su ih HGSS-ovci i poliija/Foto: Facebook Andrej Bublić

<p>Nastavak utrke na kojoj su Argonauti dobili krvave žuljeve/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Nastavak utrke na kojoj su Argonauti dobili krvave žuljeve/Foto: Facebook Andrej Bublić

Već smo bili pisali kako su ti dečki po mnogo čemu posebni i kako ruše sve moguće predrasude. Činjenica je da u Hrvatskoj ima mnogo veslača i dobrih ekipa, no malo se tko može pohvaliti ovolikom čeličnom voljom kakvu posjeduju Bjelovarčani i svi ostali Argo članovi. Osim što nam svojim primjerom prezentiraju jedinstvo i složnost, neprestano rade na promoviranju zdravog, sportskog načina života i provođenja vremena na zraku. U današnje vrijeme i bez ijedne medalje – uspjeh je ovo koji treba isticati i znati cijeniti.

<p>Iako su treći, medalja im je zlatnog sjaja/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Iako su treći, medalja im je zlatnog sjaja/Foto: Facebook Andrej Bublić

<p>Večera nakon zaslužene bronce/Foto: Facebook Andrej Bublić</p>

Večera nakon zaslužene bronce/Foto: Facebook Andrej Bublić

Dodajmo i imena Argonauta koji su na Dunavu doživjeli havariju. Uz Andreja Bublića s kojim smo razgvarali, hladnu Dunavsku vodu isprobali su Radoslav Rajić, Igor Štimac, Ivan Franjčić, Mladen Hajtić, Martina Slavinić i parićar - kormilar Mario Brckan.