Fotografija: Bjelovarski veslači i veslačice u pripremama za Maraton lađa/Foto: Martina Čapo
Galerija
Bjelovarski veslači i veslačice u pripremama za Maraton lađa/Foto: Martina Čapo

Tomislav Smrček iz Argonauta: "Iako je došlo do smjene generacija i ove godine idemo po pobjedu"

Šest ekipa iz BBŽ sudjeluje na Maratonu lađa, točnije dvije ekipe Argonauta, dvije ekipe Šumara i dvije ženske ekipe - Sparte i Amazonke.




Argonauti i Argo Senatori Bjelovar odradili su u utorak zadnji trening na Šoderici uoči nadolazećeg Maratona lađa na Neretvi.

Naime, bjelovarski veslači opako se pripremaju za Maraton lađa, koji će se održati na Neretvi u subotu, 14. kolovoza. Prije toga, u srijedu, 11. kolovoza, slijede kvalifikacije u Opuzenu, dok je u četvrtak, 12. kolovoza, ženski maraton.

<p>Tomislav Smrček Čonč, kapetan Argonauta/Foto: Martina Čapo</p>

Tomislav Smrček Čonč, kapetan Argonauta/Foto: Martina Čapo

- Nakon tog zadnjeg treninga morali smo vratiti obje lađe u dolinu Neretve jer je rok za vraćanje maratonskih lađa ovaj vikend. Još ćemo probati napraviti nekoliko treninga u našim lađama na ribnjaku, ali on je jako plitak i loš, težak za veslanje, a moramo se čuvati ozljeda - rekao nam je Tomislav Smrček Čonč, glavni Argonaut.

Smjena generacija

Inače, šest ekipa iz Bjelovarsko-bilogorske županije sudjeluje na Maratonu lađa, točnije dvije ekipe Argonauta, dvije ekipe Šumara i dvije ženske ekipe - Sparte i Amazonke. Svi oni treniraju na ribnjaku u Paljevinama i na Šoderici.

<p>Bjelovarski Argonauti i Sparte/ Foto: Argonauti Bjelovar</p>

Bjelovarski Argonauti i Sparte/ Foto: Argonauti Bjelovar

- Zadnjih smo pet, šest godina redovito išli po pobjedu ili barem po medalju na Maraton lađa. Tako idemo i ove godine, iako će biti teško jer smo napravili smjenu generacija. Imamo puno mladih u prvoj ekipi. Nas pet, šest starih iskusnih je otišlo u B ekipu kako bi mlade pripremili za sljedeću sezonu, a i da se mi polako povučemo. Naša prva ekipa je standardna, jako dobra. Hoće li to biti dovoljno za medalju vidjet ćemo. Osam ekipa su kandidati za medalju, tako da će biti jako teško - kazao je Tomislav Smrček.

Sreća i iskustvo

Dakle, maraton je utrka koja traje dva sata i 20 minuta, kaže nam, a može se puno toga dogoditi, od potapanja, sudaranja…

- Treba imati malo sreće te puno znanja i iskustva. Na taj način smo mi 2016. godine pobijedili. Spremni smo za Maraton lađa. Nemamo nekih ozljeda, ali je trenutno došlo do zamora u ramenima i leđima - ističe Tomislav.

Daljnji planovi

Poslije Maratona lađa planiraju još utrka u Sisku, Letovaniću te utrku Vukovar-Ilok na Dunavu.

- Ne stajemo, nego se nastavljamo pripremati dalje i nadamo se da će korona proći jer smo spremni za utrku na Havajima koju najavljujemo već par godina, ali je ona otkazana prošle godine zbog korone. Ako bude organizirana nagodinu, Argonauti će nastupiti na njoj. Za tjedan dana lađe spremamo i ulazimo u naše kanue. Imamo jednosjede, dvosjede i šesterac u kojem smo lani preveslali cijeli Jadran, od Prevlake do Savudrije u pripremi za Havaje, ali nažalost korona nam je malo zakomplicirala situaciju - najavljuje Tomislav Smrček.