Fotografija: Fotografija je ujedinila sve žurne službe, ranjive skupine našeg društva i životinje/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Galerija
Fotografija je ujedinila sve žurne službe, ranjive skupine našeg društva i životinje/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

APEL IZ POLICIJE "Blagdani se mogu proslaviti bez pirotehnike i eksplozivnih sredstava"

U blagdansko vrijeme nerijetko svjedočimo težim i lakšim ozljedama, koje nastaju djelovanjem vatrenog oružja ili eksplozivnih sredstava- Blagdani se mogu proslaviti i bez uporabe pirotehnike te drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava. Time se prevenira i sprječava stradavanje građana, posebice ranjivih skupina, poput djece, osoba starije životne dobi te osoba s invaliditetom, ali i životinja, koja također često stradaju ili proživljavaju ogroman stres, zajednička je poruka poslana danas iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Naime, već tradicionalno, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana MUP provodi akciju "Mir i dobro", koja za cilj ima sprječavanje nezakonite uporabe oružja, kao i pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava.

Pojačana kontrola

Apel građanima danas su redom uputili Dražen Prapotnik, voditelj Službe za javni red i sigurnost, Miroslav Lukić, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, Zoran Vlatković iz Službe civilne zaštite, Darko Čupen, kirurg Opće bolnice Bjelovar te Sonja Malez Čalić, doktorica veterinarske medicine Veterinarske stanice Bjelovar.

- Akciju "Mir i dobro" provodimo od 1993. godine, a ova se održava se od 12. prosinca do 8. siječnja 2023. godine. U tom periodu pojačano ćemo kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, ali i narušavanje javnog reda i mira. Budući da zbog pandemije protekle dvije godine nije bilo većih okupljanja, za vrijeme ovih blagdana očekujemo povećan broj manifestacija i priredbi, koje će okupiti veći broj građana, pored ostalog poručio je Dražen Prapotnik.

Akcija "Mir i dobro" provodi se od 1993. godine/ Foto: Deni Marčinković
Akcija "Mir i dobro" provodi se od 1993. godine/ Foto: Deni Marčinković

Na konferenciji su djelatnici policije i Civilne zaštite podsjetili da je od prosinca 2020. godine zabranjena nabava, posjedovanje i upotreba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Nadalje, prodaja ostalih sredstva iz tih kategorije dozvoljena je punoljetnim osobama od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba istih moguća je od 27. prosinca do 1. siječnja i to na otvorenim prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Također, pripadnici policije i Civilne zaštite prezentirali su opasnosti svih pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, dok su doktori poseban naglasak stavili na posljednice koja ta sredstva ostavljaju na ljudima i životinjama.

Teške ozlijede ljudi i životinja

- U blagdansko vrijeme nerijetko svjedočimo težim i lakšim ozljedama, koje nastaju djelovanjem vatrenog oružja ili eksplozivnih sredstava, koje građani kupuju i sami izrađuju. Najčešće ozlijede odnose se na prostrijeljene i ustrelne rane, koje mogu dovesti do smrtnih ishoda, Nadalje, česte pojave su i opekline 1, 2 i 3 stupnja, često kombinirane s dubokim ranama, koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, pored ostalog poručio je doktor Čupen.

Zajednička konferencija službi, liječnika i doktorice medicine/ Foto: Deni Marčinković
Zajednička konferencija službi, liječnika i doktorice medicine/ Foto: Deni Marčinković

Posebno emotivna bila je Sonja Malez Čalić, doktorica veterine.

- Petarde, vatromet i ostala pirotehnika koja nas neizmjerno veseli ostavljaju čitav niz fizičkih i psihičkih trauma na životinjama. Osobno sam svjedočila moždanim udarima s teškim posljedicama, srčanim udarima sa smrtnim ishodom, epileptičnim napadima, gubitkom vida, sluha, pobačajima. Za razliku od ozljeda kod ljudi, ozljede kod životinja uglavnom nisu slučajne. Grozote kojih sam se nagledala ne želim nabrajati i opisivati, jer ne želim biti izvor inspiracije monstrumima, zaključila je Sonja Malez Čalić, dodavši da te stvari najčešće čine djeca. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!