Fotografija: Aglomeracija u Ždralovima je gotova/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Aglomeracija u Ždralovima je gotova/ Foto: Deni Marčinković

Aglomeracija u Ždralovima je gotova: "Do 15. kolovoza završit ćemo sve, osim Gudovca"

U Ždralovima smo u potpunosti asfaltirali sve ceste koje je zahvatila aglomeracija. Međutim, nećemo moći to napraviti u svim gradskih ulicama, već samo na mjestima gdje je stanje zbilja katastrofalno, poručio je HrebakUređenjem Ulice kralja Tomislava u prigradskom naselju Ždralovi, završit će radovi u sklopu Aglomeracije u ovom dijelu grada, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije u sklopu obilaska ovog gradilišta. 

Aglomeracija se bliži kraju

- Polako se privode kraju radovi u sklopu Aglomeracije. Ova ulica bila je pokazatelj koliko su građani bili nezadovoljni jer im nismo mogli proširiti cestu, međutim u konačnici smo to uspjeli. Dakle, uz kanalizaciju sada je riješena i cesta. Kao što znate aglomeracijom je predviđeno vraćanje u prvobitno stanje, odnosno krpanje polovice ceste. Ovdje smo uspjeli obnoviti sve. Usporedbe radi, 600 metara asfalta, i to samo dio koji mi pokrivamo, iznosio je 300 tisuća kuna. Zamislite sada koliko bi to koštalo za 20 do 30 cesta koje se u ovom trenutku rade. Zbog toga nećemo moći sve ulice u gradu u potpunosti asfaltirati, već ćemo to napraviti na mjestima gdje je stanje zbilja katastrofalno, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Neke od ulica koje će se u potpunosti asfaltirati, prema njegovim riječima, su Stepinčeva, Banovine hrvatske, Ante Starčevića, Tijardovićeva.

Prema riječima Ivana Ivančića, predsjednika Uprave Vodnih usluga, koje provode projekt aglomeracije, Ždralovi su primjer sinergije Grada i gradske komunalne tvrtke.

Do sredine kolovoza trebali bi završiti svi radovi po gradu/ Foto: Deni Marčinković
Do sredine kolovoza trebali bi završiti svi radovi po gradu/ Foto: Deni Marčinković

- U podsustavu istok uređeno je 9600 metara odvodnje, a sve ulice su uređene kao i Ulica kralja Tomislava. Sada slijedi uređenje ulica u gradu. Svi glavni cjevovodi su položeni te je preostalo ugraditi još nešto priključaka i asfaltiranje. Krajnji rok je 15. kolovoza, kojeg mislim da ćemo ispoštivati u potpunosti, osim dijela koji se odnosi na Gudovac i Tijardovićevu ulicu, naglasio je Ivan Ivančić.

Kreće nadogradnja pročišćivača vrijedna 122 milijuna

Prilikom današnjeg obilaska gradilišta Ivančić je kazao da je prošli tjedan ugovor potpisan i posljednji ugovor u sklopu aglomeracije, i to onaj koji se tiče nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

- Realizacija ovog ugovora slijedi u idućih 34 mjeseca, a ukupna vrijednost iznosi 122 milijuna kuna. To je veliki dio cijelog projekta, ali neće biti izložen kritikama javnosti, jer se odvija u Korenovu na postojećoj lokaciji, pojasnio je Ivančić.

Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, nadogradnja pročišćivača najvažniji je dio aglomeracije.

- Cijela Hrvatska ima problema sa sustavom pročišćavanja otpadnih voda, međutim mi smo imali sreće. Cijela aglomeracija iznosi 257 milijuna kuna, a samo ovaj dio iznosi 122 milijuna. Bojali smo se mogućih žalbi, koje bi dodatno odužile te radove, međutim srećom ih nije bilo. Ti radovi uskoro će krenuti i to po cijenama od prošle godine, zaključio je Hrebak.