Fotografija: Aglomeracija Bjelovar jedna je od najboljih u Hrvatskoj, smatraju u Hrvatskim vodama/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Aglomeracija Bjelovar jedna je od najboljih u Hrvatskoj, smatraju u Hrvatskim vodama/ Foto: Deni Marčinković

Aglomeracija Bjelovar među najboljima je u Hrvatskoj. "Osim Gudovca, sve će biti gotovo do kolovoza"

Iako projekt traje već dvije i pol godine, građanima još uvijek nismo uspjeli objasniti njegovu važnost. Da su danas izbori, mislim da više ne bih bio gradonačelnik. Toliko o bitnosti projekta i percepciji javnosti, kaže Hrebak- Radovi u sklopu bjelovarske aglomeracije odvijaju se u predviđenim rokovima. Također, ovo je jedna od najuspješnijih i najboljih aglomeracija u ovoj fazi u Hrvatskoj i na tome vam čestitam, pored ostalog naglasio je na današnjoj konferenciji za medije zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić. 

Davor Vukmirić/Foto: Deni Marčinković
Davor Vukmirić/Foto: Deni Marčinković

U svom izlaganju Vukmirić je komentirao i prigovore građana, kojih u posljednje vrijeme ima sve više.

Ne razumijem prigovore građana

- To mi je prilično zbunjujuće, jer je Bjelovar, zahvaljujući gradskom vodstvu i Vodnim uslugama uspio na vrijeme dogovoriti sve potrebne radnje i time stvoriti preduvjete da aglomeraciju uopće dobije. Podsjetit ću, Bjelovar se našao među 60 potpisanih ugovora, vrijednih 25 milijardi kuna, od čega je 14 milijardi bespovratno. Dok mnogi čekaju da dođu u tu fazu, Bjelovar je to već iskoristi, poručio je Vukmirić. 

Karmen Cerar, Davor Vukmirić, Dario Hrebak i Ivan Ivančić/Foto: Deni Marčinković
Karmen Cerar, Davor Vukmirić, Dario Hrebak i Ivan Ivančić/Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, projektom "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar" predviđena je izgradnja ukupno 15 326 metara novih kanala odvodnje otpadnih voda. Riječ je o projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže na području Bjelovara i Općine Rovišće, a ukupna vrijednost iznosi nešto više od 257 milijuna kuna, od kojih je više od 147 milijuna sufinancirano novcem Europske unije i to bespovratno, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izdvojilo još dodatnih gotovo šest milijuna. 

Radovi će završiti do kolovoza

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić istaknuo je kako je do sad fizički realizirano 95 posto linijskih objekata u dužini od 37 od predviđenih 39 kilometara.

- Kada je dogradnja odvodnje u pitanju, izgrađeno je 15,8 km cjevovoda sa zatrpanim rovom te 772 priključka čime je omogućeno priključenje na mrežu 2450 stanovnika. Također, rekonstruirana su 152 priključka. Što se tiče mreže vodoopskrbe, rekonstruirano je 4,8 kilometara cjevovoda sa zatrpanim rovom te 122 priključka. Dograđeno je pak 14 kilometara cjevovoda, a izgrađen je 251 priključak, pored ostalog kazao je predsjednik Uprave Vodnih usluga, koje su i investitor ovog projekta.

Konferencija je održana u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Konferencija je održana u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

Ivančić je dodao i to da će svi radovi biti završeni do sredine kolovoza, osim onih u Gudovcu, gdje je zbog promijene operatera došlo i do promjene uvjeta.

Da su danas izbori ne bih bio gradonačelnik

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo što se jedan od najvažnijih projekata u povijesti grada polako približava kraju.

- Iako projekt traje već dvije i pol godine, građanima još uvijek nismo uspjeli objasniti njegovu važnost. Svaki dan vidim sve veći val nezadovoljnih građana, koji vide da kako je grad raskopan. U šali s kolegama sam rekao da su danas izbori, mislim da više ne bih bio gradonačelnik. Toliko o važnosti projekta i percepciji javnosti, poručio je Hrebak te nastavio.

Nakon konferencije uzvanici su obišli gradilište/Foto: Deni Marčinković
Nakon konferencije uzvanici su obišli gradilište/Foto: Deni Marčinković

- Teško je objasniti građanima da u Zagrebu pucaju cijevi, a da u Bjelovaru to neće biti slučaj. Nadalje, teško je objasniti što to znači smanjeni gubitci vode. Bjelovar je među rijetkim gradovima koji provodi aglomeraciju. Mnogi kasne, a mnogi neće ni početi, poput Rijeke, velikih problema. Ono što je možda još i važnije je to da ovaj projekt vrijedi 257 milijuna kuna, a mi plaćamo tek tri posto. Ostalo plaćaju neki drugi porezni obveznici iz Europe, istaknuo je Hrebak.

Projekt iznimno bitan i za Rovišće

Osim za Bjelovarčane, ovaj projekt iznimno je važan i za žitelje Općine Rovišće.

- Zajedno smo krenuli 2014. godine te smo nakon dugo vremena uspjeli doći gotovo do kraja projekta. Svi naši mještani imat će zdravu, pitku i sigurnu vodu. Na našem području još uvijek se koriste bunari koji znaju presušiti, pa nema dovoljno vode, kako za stanovnike, tako i za stoku. Tu je svakako bio i problem sigurnosti kada je u pitanju vatrogastvo, jer nije bilo hidranta na kojeg se mogu priključiti, a sada će to sve biti riješeno, kazao je Prišćan.

Načelnik Rovišća zadovoljan je realizacijom projekta/ Foto: Deni Marčinković
Načelnik Rovišća zadovoljan je realizacijom projekta/ Foto: Deni Marčinković
 

Recimo i to da je pohvalu svima koji sudjeluju u ovom projektu iskazala i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodovodnog sektora, koja je tom prilikom naglasila da bez ove infrastrukture nema razvoja ni turizma ni gospodarstva, ali ni dizanja standarda ljudi. 

Po završteku konferencije obišlo se i gradilište u Ulici Matije Gupca u Bjelovaru. 

Radovi u Gupčevoj ulici/ Foto: Deni Marčinković
Radovi u Gupčevoj ulici/ Foto: Deni Marčinković