Fotografija: Prozirni aparatići za zube postali su pravi hit/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Prozirni aparatići za zube postali su pravi hit/Foto: Getty Images/iStockphoto

Sve što ste željeli znati o aparatićima, a niste imali koga pitati... (Hit je onaj "nevidljivi")

Naručite se već danas za pregled u klinici Ladental i ostvarite popust od 15 posto na ClearCorrect pomične i prozirne aparatiće za koji nježno pomiču zube u željenu pozicijuNakon lockdowna estetska medicina doživljava svoju renesansu. Iako nam se činilo da je vrijeme tada stalo, softverske kuće i brojni laboratoriji marljivo su radili. Nude nam nova rješenja, proces ugradnje implantata i izrade zuba sada je potpuno digitaliziran i precizan. Implantati su standardizirani. Unaprijeđene su procedure starih tretmana, na tržištu su se pojavili hijaluronski fileri koje vaše tijelo bolje prihvaća i čisti botoks bez proteina. Standardi postoje i u njezi lica, a unaprijeđeni su  uređaji koji potiču lučenje prirodnog kolagena. Jasni su protokoli i u dermatologiji i najbolje svjetske kuće ulažu u edukacije liječnika kako bi oni svoja znanja mogli prenijeti pacijentima.

Potpuna revolucija

Naš fokus u Ladentalu je lice i kako poboljšati Vaš izgled. To se ne odnosi samo na zdravlje Vaših zuba, već i na zdravlje kože, ali i na oblik lica koji možemo mijenjati ortodontskim aparatićima, botoksom i filerima.

No ono što čini potpunu revoluciju su prozirni aparatići, odnosno aligneri. Pojavili su se prije nekoliko godina i izazvali nevjericu. Zar je moguće da će ortodonte za par godina zamijeniti softverski programi?!

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Lice dijelimo na trećine, a donja trećina lica je ona koja nas najviše čini različitima od ostalih. Zato ortodoncija i zubi imaju najznačajniju ulogu u estetici lica. Vaše čeljusti mogu se nalaziti u različitim položajima. Zbog genetskih i okolišnih čimbenika može doći do nastanka premale gornje čeljusti ili prejako razvijene donje čeljusti, visokog nepca zbog disanja na usta u djetinjstvu, otvorenog zagriza zbog zaostalog infantilnog tipa gutanja, itd. Priroda ili bolje rečeno fiziologija nastoji u takvim nepravilnim čeljustima s previše ili premalo kosti  postići balans. To znači da se zubi sami smjeste u takav položaj da možemo sažvakati hranu i preživjeti.

Ortodontsko liječenje

Takve veće anomalije danas ispravljaju specijalisti ortodoncije fiksnim aparatićima. Fiksni aparatići sastoje se od bravica koje u sebi imaju zapisan položaj zuba i žice. Žica ulazi u utor na bravici koji se zove slot, a vezana je ligaturom da ne ispadne. Ligature mogu biti gumene i u bojama, ali mogu biti i žičane. Bravice tako danas mogu biti metalne ili prozirne, a tehnološki su najnaprednije one koje nemaju ligature već samo vratašca koja drže žicu u bravici. Takve bravice zovu se samoligirajuće. Kod onih najvećih anomalija potrebna je suradnja ortodonta i maksilofacijalnog kirurga i tzv. ortognatska kirurgija.

Proziran i pomičan aparatić/Foto: ClearCorrect
Proziran i pomičan aparatić/Foto: ClearCorrect

Ortodontsko liječenje doživjelo je mnoge pozitivne pomake u posljednjem desetljeću. Davno su prošli dani kada je jedina mogućnost za ispravljanje zubi bio tradicionalni metalni aparatić za zube. Danas mnoge tvrtke poput Invisalign, Clear Correct, Six month smile proizvode prozirne plastične udlage (alignere) koji pomiču zube. Međutim, odabir prave opcije alignera, poput Clear Correct vs. Invisalign, predstavlja nedoumicu za pacijente.

Dobra strana alignera je komfor koji omogućava pacijentima žvakanje bez aparata. Loša strana ovakve terapije je iznimna ovisnost o pacijentovoj revnosti, jer ako se pacijent ne pridržava uputa o nošenju, efekti terapije ne mogu biti dobri. Takvi prozirni aparatići su odlično rješenje za neravne i zbijene zube, za razmake između zubi, te osobito ako ste nekada nosili aparatić a zubi se vraćaju u stari položaj..

Loše poredani zubi

Brend ClearCorrect od Straumann Grupe nas je potpuno oduševio pa smo ga odlučili uvesti u već bogatu ponudu naše stomatološke ordinacije.

ClearCorrect je za sve one koji nisu ljubitelji klasičnih metalnih aparatića, a žele imati lijepe i zdrave zube. Jer ravni zubi ne samo što izgledaju bolje, oni imaju i bolju funkciju. Loše poredani zubi mogu ometati funkciju zagriza, mogu se brže istrošiti i skloniji su karijesu.

Loše poredani zubi/ Foto: ClearCorrect
Loše poredani zubi/ Foto: ClearCorrect

Pojavom prozirnih aparatića za zube promijenila se i dob pacijenata koji se odlučuju za ispravak zubi pa su tako oko jedne četvrtine svih ortodontskih pacijenata – odrasli pacijenti.

Gotovo 80 posto odraslih koji su ispravili zube izjavilo je da je to bila jedna od najznačajnijih transformacija koju su ikad napravili. Više od 90 posto izjavilo je da ravni zubi pozitivno utječu na njihovo samopouzdanje, dok je oko 75 posto izjavilo da vide barem neki pozitivan utjecaj na svoj život kao rezultat ravnanja zuba.

Kako i kada je nastao ClearCorrect?

ClearCorrect je 2006. godine osnovao dr. Willis Pumphrey, koji osnovao vlastitu tvrtku koja izrađuje prozirne aparatiće za zube. Jedan po jedan, drugi su se stomatolozi prijavljivali kako bi isprobali Dr. Pumphreyjevo rješenje i ClearCorrect se počeo razvijati.

Do danas je ClearCorrect surađivao s desetinama tisuća stomatologa diljem svijeta koji su svojim pacijentima isporučili doslovno milijune prozirnih aparatića za zube. U ClearCorrectu prioritet je bio slušati stomatologe i pacijente te stavljati njihove potrebe na prvo mjesto. To je ono što ih održava u poslu više od 12 godina i tako znaju da će uvijek biti ovdje.

ClearCorrect je jedan od brendova Straumann Grupe, švicarske tvrtke prepoznate po kvaliteti, preciznosti i inovacijama, a ponajviše poznate kao globalni lider u implantologiji.

Kako zapravo funkcionira ClearCorrect?

Tijekom korištenja ClearCorrect aparatića za zube, aparatić nosite preko gornjih i/ili donjih zuba. Za razliku od tradicionalnih fiksnih aparatića, ClearCorrect primjenjuje ciljani pritisak na vaše zube, postupno pomičući vaše zube kako bi ih izravnao.

ClearCorrect aparatići moraju se nositi 22 sata dnevno, sedam dana u tjednu, cijeli dan i noć, osim kada perete zube, jedete ili pijete. Nikako ne smijete piti vruće napitke dok nosite ClearCorrect.

Nošenje ClearCorrect aparatića za zube nije bolno, iako možete ponekad osjećati napetost zbog pritiska na zube koji je potreban kako bi se zubi izravnali.

Pakiranje ClearCorrecta/Foto: ClearCorrect
Pakiranje ClearCorrecta/Foto: ClearCorrect

Brzina rezultata kod nošenja ClearCorrecta alignera razlikuje se od slučaja do slučaja jer ne postoje dva ista plana liječenja. Ali općenito govoreći, gotovo odmah ćete primijetiti kretanje.

Koliko često osoba treba zamijeniti aparatić i koliko mu aparatića na kraju treba tijekom postupka liječenja, ovisi o ozbiljnosti problema i vrsti tretmana koju osoba odabire.

U većini slučaja, svaka dva tjedan dobit ćete novi set aparatića za zube, a zahvaljujući skeneru i virtualnom 3D programu (virtual set-up) možete unaprijed saznati koliko će se vaši zubi izravnati s nošenjem sljedećeg seta ClearCorrect aparatića i pratiti svaki korak svog tretmana.

ClearCorrect ima dvije mogućnosti liječenja:

ClearCorrect ONE:  pacijent dobiva točno onoliko seta alignera koliko mu je potrebno za ravnanje zubi u trajanju do godine dana. Mnogi se postupci s prozirnim aparatićima za zube mogu završiti za godinu dana ili manje i ova opcija je idealna za takve pacijente.

Clear Correct UNLIMITED: Neograničeni plan pruža pacijentu onoliko aparatića koliko je potrebno da se u potpunosti ispravi problem i ova opcija traje čak pet godina. Pacijenti s ozbiljnim problemima malokluzije dobit će najbolje rezultate s ovom opcijom. Također je idealna ako dođe do recidiva ili neočekivanih troškova.

ClearCorrect – Nevidljivi aparatić za zube vs. fiksni metalni aparatići za zube

1) Kraće vrijeme nošenja aparatića

2) Bolja preglednost stanja zubi (karijes ili pigmentacija) – stomatologu je lakše uočiti bilo kakve promjene na vašim zubima kad je aparatić za zube mobilan

3) Bolje i lakše održavanje higijene zubi – nema žica i bravica među kojima hrana ostaje zarobljena

4) Ne ostaju mrlje na zubima i poremećaji u strukturi cakline – bez bijelih mrlja koje se često javljaju tijekom nošenja fiksnih metalnih aparatića

5) Udobni su – u usporedbi s tradicionalnim žicama i nosačima, prozirni aparatići su udobniji

6) Diskretni – gotovo su nevidljivi i nema srama kod nošenja, što je odlično za svaku dob i profesiju, osobito za odrasle osobe. Pokazuju vaš osmijeh tako da ljudi oko vas neće ni primijetiti da ih nosite.

Zahvaljujući skeniranju zubi, kontrolirano pratimo kretanje svakog zuba.

ClearCorrect ne sadrži BPA i ekološki je prihvatljiv

ClearCorrect aparatići za zube su posebno formulirani, od plastike odobrene od strane FDA-a koja sadrži poliuretansku smolu. Ovaj visokokvalitetni materijal nema BPA i čini ClearCorrect otpornim na naprezanje, mrlje i pukotine, a istovremeno pruža izvrsnu jasnoću, tako da su gotovo nevidljivi. A budući da ClearCorrect aparatići za zube ne sadrže štetne kemikalije, sigurni su za upotrebu svima, uključujući trudnice i dojilje.

Foto: ClearCorrect
Foto: ClearCorrect

Osim što je ClearCorrect siguran i bez BPA, on je i ekološki prihvatljiv. Ne samo da se materijali koji se mogu reciklirati koriste tijekom postupka proizvodnje i pakiranja, već tvrtka ClearCorrect također svoje proizvode otprema u biorazgradivim plastičnim vrećicama i ponosno sudjeluje u programima recikliranja.

Naručite se već danas za pregled u  klinici Ladental i ostvarite popust od 15 posto na ClearCorrect pomične i prozirne aparatiće za zube koji nježno pomiču zube u željenu poziciju prethodno određenu digitalnom metodom i rezultiraju savršenim osmijehom kakav ste oduvijek željeli.

Cijena s 15% popusta iznosi:

ClearCorrect ONE: 11.000,00 kn

Clear Correct UNLIMITED: 15.000,00 kn

(Photograpy Source: “ClearCorrect Treatment Outcome Report” by Dr. Ken Fischer & Sarah Bircher, 2019. On file with ClearCorrect. "ClearCorrect Treatment of an Anterior Crossbite" by Julie Ann Staggers, DDS, MS Orthodontics, 2014.)

(Sponzorirani sadržaj)