Fotografija: Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Pohvale New York Timesa: "Hrvatska ima sjajnog 'čovjeka s maskom', zašto ga FIFA ignorira?

"Hrvatska je postala momčad koja odbija izgubiti i koja svoje suparnike ne pobjeđuje, koliko ih u biti nadživljava", piše ugledni New York TimesJim Carey je 1994. navlačio, najčešće pod okriljem noć, na lice neku čudnovatu zelenu masku koja mu je davale iznadljudske sposobnosti. Od brzine do snage. Usputno mu pripomagale u emotivnom približavanju Cameron Diaz. To je onako, u najkraćim crtama prepričani scenarij jednog djela na celuloidnoj vrpci. "The Mask", tako se film zove. Okvirno sat i pol dobre zabave. No, to je ipak fikcija. Postoji i tip kojem bi pristajao nadimak "Maska" ili radi bolje prodaje na inozemnom tržištu, opet baš kao i u Hollywoodu, "The Mask". Naš, Hrvat s maskom, Joško Gvardiol, pišu Sportske novosti.

Joško Gvardiol/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Joško Gvardiol/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

E, pa taj se tip dojmio očito i američkog kolege novinara iz jedne "malene tiskovine". Zove se Rory Smith, Amerikanac iz Londona, stručnjak za nogomet, a piše za New York Times. Ljudi i ondje pišu o Gvardiolu. Zapeo im za oko. Prvo, sasvim sigurno zbog maske, ali kada se lopta zakotrljala travnjacima katarskim, onda spoznaše i čarobnjaštvo hrvatskog "The Mask". Ono što je posebno čudno New York Timesu (a nisu baš jedini) jest da Gvardiol nikad, baš niti jednom dosad na ovom SP nije nakon neke utakmice proglašen kao "man of the match" ili igračem utakmice. To je nešto što FIFA bira nakon svake utakmice.

Pa tako i New York Times piše...

"U dosadašnjih pet utakmica hrvatski su nogometaši četiri puta imali igrača utakmice: dvaput vratara, stručnjaka za jedanaesterce Dominika Livakovića, a po jednom Luku Modrića i Andreja Kramarića.

Najbolji vezni igrač

Doista, velik dio hrvatskog puta do polufinala predstavljen je kao priča usredotočena i vođena od Modrića (sa značajnom pojavom Livakovića). Modrić je nedvojbeno najbolji igrač. On je jedini dobitnik Zlatne lopte. On je gotovo sigurno najbolji vezni igrač svoje generacije. Pa ipak, ovdje nije bio najbolji igrač svoje momčadi. Ta čast pripala je Jošku Gvardiolu" - drži New York Times odnosno novinar Rory Smith koji izvješćuje iz Katara.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

"Nije teško zamijetiti zašto je Gvardiol tako učinkovit. Dvije osobine koje se odmah ističu na njemu su njegova veličina - on je gotovo pa isklesan od bazalta - i činjenica da nosi masku. Nije pokrivalo za lice. Nije zaštitna maska N95 protiv korone. Ne, on nosi masku koju je, čini se, posudio od Micka Foleya, ili zatočenog francuskog kralja. Tu je da zaštiti slomljeni nos, ali izgleda, barem iz daljine, kao da je napravljena od kože i spojen čeličnim klinovima.

Uništava napade

Međutim, Gvardiolov talent može se precizno ocijeniti prema tome koliko se malo toga ne događa u njegovoj blizini. Njegov uspjeh su sve prilike koje ne dolaze, svi golovi koji nisu postignuti, svi napadi za koje se čini da su nestali u ništa. Najveća je zamisliva pohvala reći da je, većim dijelom ovog turnira, Gvardiol spriječio da se bezbrojne prilike uopće dogode.

To nije prepoznato ni u jednoj nagradi, ali to ne znači da nije važno. Hrvatska ne bi bila blizu finala Svjetskog prvenstva bez Modrića, naravno. Ali njegov čovjek pod maskom nije bio ništa manje značajan, ništa manje ključan. Šteta što je nagrada jedina stvar na ovom turniru koja ga je mimoišla" - piše Rory Smith za New York Times o hrvatskom čovjeku s maskom.