Fotografija: Joško Gvardiol/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Joško Gvardiol/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je uspjela jer joj obranu vodi "klinac" od 20 godina, fantastični Gvardiol

Mnogo je komplimenata izrečeno i napisano na račun 20-godišnjeg stopera, no ovo mu je bila partija karijere i već se piše da će biti najskuplji stoper svijeta



HRVATSKA - BELGIJA 0:0

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić (od 91. Majer) - Kramarić (od 64. Pašalić), Livaja (od 64. Petković), Perišić

BELGIJA: Courtois - Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker (od 72. Tielemans) - Castagne, Witsel, De Bruyne, Meunier (od 86. E. Hazard) - Carrasco (od 72. Doku), Trossard (od 59. T. Hazard) - Mertens (od 45. Lukaku)

=================================

Vjerojatno najdražih 0:0 u povijesti hrvatskog nogometa odvelo je Vatrene u osminu finala Svjetskog prvenstva. Nikad Hrvatska ovako nije prošla, sa pet bodova i remijem u zadnjem kolu kad je on bio nužan. Nikad Vatreni nisu prsa o prsa izbacili jačeg rivala u skupini, pišu Sportske novosti.

Strepjeli smo, bojimo se da su neki bili u predinfarktnom stanju, ali Hrvatska je ovo zaslužila. Odigrala je dobru utakmicu protiv iskusnog i jakog protivnika, koji je ulaskom Romelua Lukakua bio opasan kao sam vrag. Imali su naši šanse zabiti, da budu i pobjednici skupine i šteta je što nisu, ali kakve je prigode napravila Belgija, a ostalo je 0:0, nemamo pravo kukati što nije završilo i bolje.

Marko Livaja/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Marko Livaja/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je uspjela zato što je imala fantastičnog Joška Gvardiola koji je odigrao bogovsku utakmicu. Mnogo je komplimenata izrečeno i napisano na račun 20-godišnjeg stopera, no ovo mu je bila partija karijere. Takvu izvedbu nekog obrambenog igrača protiv toliko jakog suparnika nismo vidjeli na ovom Svjetskom prvenstvu. Uspjela je i zato što je pokazala pobjednički karakter i borbu do kraja.

Tko je mislio da će to biti lagana utakmica za Hrvatsku jer Belgija se raspada u svađama i izgleda kao veteranska družina, kao što se pisalo i pričalo, taj se nažalost ljuto prevario. Našli su snagu da bude bolji nego u ranijim susretima, ali nije im bilo dovoljno.

Ivan Perišić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Ivan Perišić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Nakon desetak sekundi Perišić je bio na udarcu koji nije pogodio cilj. Jak šut s lijeve strane preletio je kraj vrata. Počelo je energično, no nastavak nije nalikovao tome.

Hrvatski navijači diktirali su ozračje, čule su se naše pjesme više nego na prva dva ogleda jer Belgijaca je bilo manje. S dvije jače grupacije na sjeveru i zapadu stadionu Hrvata se okupilo možda i do tri tisuće...

No, Belgija se nakon početne suzdržanosti počela dizati i dolaziti do vrata. U 11. minuti Carrasco je bio na udarcu koji je Juranović blokirao, dvije minute kasnije Mertens je promašio izglednu prigodu iz kontre, pišu Sportske novosti.

Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Luka Modrić već je bio spreman izvesti kazneni udarac, ali Kramarić je bio u zaleđu prije nego što je Carrasco na njemu napravio prekršaj, što je VAR konstatirao. Šok za Hrvatsku, umjesto penala ničeg nije bilo.

Našima lopta nije išla tečno. Brozović u prvom dijelu nije bio siguran ni dovoljno točan u pasu, ali svejedno je Hrvatska dokazivala da je bolja. U 32. minuti Livaja, koji nije imao pravih lopti, pucao je glavom. U završnoj fazi akcija Vatrenima je nedostajalo točnosti i lucidnosti da naprave još koju prigodu više.

Belgija je forsirala igru po lijevoj strani gađajući da ima veće šanse proći pokraj Juranovića. No, dugo se nije uzimalo rizik, bio je to rat živaca, taktiziralo se i oprezno tražilo napad. Crveni vragovi čekali su završnu trećinu utakmice, a niti naši nisu stiskali gas. Vidio se golem respekt jednih prema drugima.

Ipak, Martinez nije mogao previše čekati i u poluvremenu je uveo Romelua Lukakua umjesto Driesa Mertensa. Centarfor Intera odmah je zaprijetio udarcem glavom.

Hrvatski navijači/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Hrvatski navijači/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

No, u 49. minuti odličan potez Gvardiola gurnuo je u prigodu Kovačića, čiji je šut obranio Courtois, koji je bio sjajan. Bitka se rasplamsala, Brozović je imao šut na rubu šesnaest metara, što je bila jako dobra prigoda nakon lijepo odigrane akcije, kasnije i Modrić, ali belgijski vratar je obojici obranio.

Smrznuli smo se u 60. minuti kad je Carrasco prošao kraj Lovrena i našao se u čistoj šansi, Dominik Livaković je spasio, a u nastavku akcije Romelu Lukaku pogodio vratnicu.

Dalić se počeo ozbiljno brinuti, i navijači kao da su ostali na kratko bez glasa, izbornik je izvadio s terena Livaju i Kramarića te ponudio prigodu Petkoviću i Pašaliću. Mnoge akcije išle su preko lijeve strane, no Borna Sosa nije imao svoj dan. Njegovi centrašutevi nisu nalazili cilj. Ili su bili za golmana ili ni za koga. Ipak, u 68. minuti Petković je našao Modrića čiji je šut kolega mu iz Reala također uhvatio, pišu Sportske novosti.

Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Na tribinama 43.984 gledatelja pratili su zbivanja "otvorenih usta", Belgija više nije imala što čekati, naši su nastojali odgovoriti, utakmica se razbuktala, dolazilo se u niz situacija kad bi jedan pravi potez mogao biti dobitni. Sudac Taylor puštao je žestoku igru i jake duele. Drama je išla prema kulminaciji. Lopta Lukakua u 87. minuti prohujala je kraj gola. Pa je Livaković na gol crti zaustavio njegovu još jednu prijetnju. Belgija je tražila gol, ali nije ga našla. Svjetska bronca iz Rusije ide kući!