Fotografija: 
Foto: Andrija Lucic/Cropix (Ilustracija)
Foto: Andrija Lucic/Cropix (Ilustracija)

Hrvatska jutros u debelim minusima: "Stižu snijeg i obilna kiša, pa nova južina"

Subota će biti hladna, mjestimice uz maglu, na sjeveru zemlje i u Gorskome kotaru ujutro su nakratko moguće i snježne pahuljeU petak na Jadranu pretežno sunčano, a na kopnu oblačnije, često i maglovito, ponegdje uz mogućnost poledice, samo rijetko i slabe oborine.

I u subotu još razmjerno stabilno, na kopnu uz tek mjestimično lepršanje snježnih pahulja, na sjevernom Jadranu gdjegod malo kiše. No, od nedjelje opet promjenjivije i oblačnije, uz sve zamjetniju južinu i toplije, te uz sve češću kišu, samo u početku na kopnu uz mjestimice moguć snijeg, susnježicu i kišu koja se smrzava u dodiru s podlogom, javlja HRT.

"U petak na istoku Hrvatske razmjerno hladno, ujutro uz vrijednosti temperature od -4 do -1 °C, mraz, mjestimice i maglu te niske oblake iz kojih lokalno postoji mogućnost i za slabe oborine. Danju će osobito u zapadnijim predjelima biti i duljih sunčanih razdoblja.

Moguća poledica

Mjestimična sunčana razdoblja sredinom dana i u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana magla će biti česta, ujutro je ponegdje moguća i poledica - stoga oprezno u prometu. I danju će biti razmjerno hladno, osobito u krajevima s dugotrajnom maglom.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano, ujutro po kotlinama i maglovito, no popodne će sa zapada dolaziti sve više oblaka, pa već ponegdje u Istri može pasti i malo kiše. U gorju će jutro biti najhladnije, temperatura zraka od -7 do -4, °C a danju temperatura između 2 i 4 °C, na sjevernom Jadranu od 10 do 12 °C, mjestimice uz umjerenu buru. 

Bura i sjeverni vjetar - slab do umjeren puhat će i u prevladavajuće sunčanoj Dalmaciji. Ujutro u unutrašnjosti mraz, a danju će temperatura zraka porasti na vrijednosti od 8 do 13 °C na ponekim otocima.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske - pretežno sunčano, lokalno uz umjerenu buru te uglavnom malo valovito more i najvišu temperaturu zraka od 10 do 13 °C, a ujutro će u krajevim udaljenijima od mora biti oko 0 °C."

"U subotu na Jadranu također uglavnom bez oborine - malo kiše bit će tek ponegdje na sjevernom dijelu. No u nedjelju jača jugozapadnjak i jugo te će kiša biti česta, lokalno moguće i obilna. Ponedjeljak donosi smirivanje vremena, ali s jugom i daljnji porast temperature zraka.

Magla pa kiša

I u unutrašnjosti od nedjelje dotok toplijeg zraka uz povremeno umjeren jugozapadnjak i čestu kišu, koja se još u noći i ujutro lokalno može smrzavati na hladnom tlu. Subota pak hladna, mjestimice uz maglu, na sjeveru zemlje i u Gorskome kotaru ujutro nakratko i snježne pahulje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!