Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

Ekološka akcija "Od izvora do mora" u Pakracu: "Grad čistilo čak 130 volontera"

Tri grada koji okupe najviše volontera i prikupe najviše otpada, podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanjeU sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, u Pakracu je jučer održana radna akcija čišćenja grada kojoj se pridružilo 130 volontera, piše Pakrački list.

Nakon jutrošnjeg okupljanja ispred zgrade Gradske uprave gdje je sudionicima podijeljena oprema za rad, oni su raspoređeni u 11 grupa koje su obišle centar grada, Kalvariju, „Veneciju“, Vinograde, područje oko škola i bolnice, Prekopakru, Matkovac, Praulju…

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Marijan Malogorski izrazio je zadovoljstvo odazivom na ovu radnu akciju.

- Cilj je bio, osim da imamo čišći grad, i da educiramo učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti sakupljanja otpada i gospodarenju samog otpada u Gradu Pakracu. Mi stariji, ako se nismo do sada naučili, vjerojatno niti nećemo, stoga je važno da ukazujemo mlađim generacijama na važnost zaštite prirode. Ovu akciju smo namjerno organizirali radnim danom kako bi nam se pridružilo što više učenika, jer smo u razgovoru s njima doznali da bi rijetko tko od njih pristupio akciji da je ona bila organizirana vikendom - rekao je Malogorski.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- Prema uvjetima ovog projekta, u akciji su mogla sudjelovati djeca starija od 13 godina tako da smo okupili oko 60 učenika sedmih i osmih razreda osnovne škole i 40-ak učenika srednje škole s dvoje profesora, ostalo su bili zaposlenici Gradske uprave, Lokalne razvojne agencije PAK-RA, vatrogasci, djelatnici muzeja, turističke zajednice, vrtića, sportske zajednice, zatim vlastiti komunalni pogon Grada i članovi Udruge djece branitelja Pakrac-Lipik“ - nabrojao je pročelnik i dodao da će se količina prikupljenog otpada saznati idući tjedan kad ona bude izvagana.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Podsjetimo, Pakrac se natječe u kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) u kojoj su još gradovi Benkovac, Otočac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan, Zabok i Stari Grad (Hvar). Tri grada, po jedan u svakoj kategoriji (veliki, srednji, mali) koji okupi najviše volontera i prikupi najviše otpada, podijelit će nagradni fond od 45.000 eura (svaki po 15.000 eura) namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!