Fotografija: Druženje ispred Planinarskog doma na Petrovom vrhu/Foto: Privatni album
Galerija
Druženje ispred Planinarskog doma na Petrovom vrhu/Foto: Privatni album

Daruvarski planinari: Kako smo se riješili pretrpavanja šunkom, jajima i francuskom salatom

Samo hodanje i rutu nećemo previše spominjati, jer ono što je u ovoj bajci bitno više se tiče druženja tijekom i nakon hodanja, onoga što većinu najviše i privlačiU moru tmurnih vijesti o politici, covidu, Bloomu Tatarinovu i ostalim ozbiljnim temama evo nešto potpuno drugačije, mogli bi reći pomalo nestvarno, imaginarno.

Naime, kako nalaže jedna od mnogobrojnih planinarskih tradicija, red je svakog Uskršnjeg ponedjeljka prohodati jednu laganu rutu oko našeg doma na Petrovom vrhu kako bi se malo odmorili od pretrpavanja šunkom, jajima, francuskom salatom i inim blagdanskim delicijama.

Kružna tura

Tako ni ovaj hladni, ali sunčani ponedjeljak nije bio iznimka. Dvadesetak daruvarskih planinara, kako bi se sportskim žargonom reklo „spoj mladosti i iskustva“, okupilo se ispred planinarskog doma kako bi krenulo na kružnu turu u trajanju od jedno dva, dva i pol sata hodanja po dobro nam poznatim stazama.

Tajnik Svemira Tihomir Djedović sa svojom ekipom na Petrovom vrhu/Foto: Privatni album
Tajnik Svemira Tihomir Djedović sa svojom ekipom na Petrovom vrhu/Foto: Privatni album

Samo hodanje i rutu ovdje nećemo previše spominjati, jer ono što je u ovoj bajci bitno više se tiče druženja tijekom i nakon hodanja, onoga što većinu nas najviše i privlači. Pošto se neki od nas nisu vidjeli već duže vrijeme razgovaralo se o svemu i svačemu. Neki su se pohvalili kupovinom novog stana, neki su se dičili brzom i lakom zaradom u zemljama zapadne Europe, neki su pričali o preseljenju, a većina se baš i nije imala čime pohvaliti. Ovdje bi javno istaknuo našu Ines koja se u društvu uvijek izdvaja svojom razgovjetnom i pravopisno bezgrešnom dikcijom.

Planinarka Ines oduševljava društvo svojim načinom komunikacije/Foto: Privatni album
Planinarka Ines oduševljava društvo svojim načinom komunikacije/Foto: Privatni album

Nakon završene hodnje dio ekipe krenuo je put kućama napuniti ono malo mjesta koje su oslobodili u svojim trbusima, a ostatak je ostao na posthodačkom druženju.

Narcis Smojver i Simona Nerad/Foto: Privatni album
Narcis Smojver i Simona Nerad/Foto: Privatni album

Budući da je dan bio sunčan i topao, bez daška vjetra, odlučili smo se za laganu okrijepu u tri slijeda na prekrasno renoviranim klupama pored doma. Prvo smo kušali hladno austrijsko predjelo koje nam je pripremila Nikolina, za glavno jelo guštali smo u laganom Ivičinom njemačkom varivu od ječma, a za desert smo imali nešto domaće, spravljeno po staroj češkoj tradiciji.

Petrovovrški slavuji

Da se ne bi previše natrpavali desertom pobrinuo se suosnivač i glavni producent mješovitog pjevačkog zbora „Petrovovrški slavuji“ G. J. zvani G. (podaci poznati redakciji) koji je krenuo sa upjevavanjem zbora. Krenuli smo sa izvođenjem naših najvećih hitova poput "Rehab", "Barbie girl", "Tik-Tok", "Sred pušaka, bajuneta", a za kraj smo ostavili našu najveću uspješnicu, svojevrsnu himnu planinara i svih ljubitelja prirode „Po šumama i gorama“, pjesmu s kojom ćemo nastupiti na natjecanje mješovitih zborova u Donjoj Bačugi, a koja će ujedno biti i prvi singl sa novog nosača zvuka koji planiramo izdati negdje paralelno s otvaranjem prve hrvatske tvornice cjepiva protiv karcinoma.

Probrano društvo daruvarskih planinara ispred Planinarskog doma na Petrovom vrhu/Foto: Privatni album
Probrano društvo daruvarskih planinara ispred Planinarskog doma na Petrovom vrhu/Foto: Privatni album

Nakon predivnog, bajkovitog dana emocije su nam svima dosegle vrhunac i otišli smo prezadovolji i ushićeni svojim domovima. Stvarno sam ponosan što sam član jednog takvog ekstraordinarnog društva. Posebni pozdrav Nataši i očišćenom Kreši.

Za sve koji nisu čuli našu himnu ona u izvorniku ide ovako:

Po šumama i gorama

Naše zemlje ponosne

Idu grupe planinara

Slavu zdravlja pronose

Neka znade umor kleti

Da će kod nas slomit vrat

Prije ćemo mi umrijeti

Neg' od hodnje odust

Voli Vas Vaš Tajnik Svemira