Fotografija: Obiteljska fotografija koju su nam poslali opraštajući se od Hrvatske i Daruvara: Svitlana, Lada, Roman, Nikita i mala Kamilla/Foto: Privatni album
Galerija
Obiteljska fotografija koju su nam poslali opraštajući se od Hrvatske i Daruvara: Svitlana, Lada, Roman, Nikita i mala Kamilla/Foto: Privatni album

Ukrajinska obitelj otišla iz Daruvara: "Hrvatsku i vaš grad zauvijek ćemo nositi u srcu"

"Nemam riječi kojima bih izrazio svoju zahvalnost vama i svim ljudima koje sam upoznao u Hrvatskoj! Vaša iskrena briga za našu obitelj rastopila je naša srca", napisao je RomanUkrajinska obitelj Krivošapka koja je prva došla u Daruvar nakon invazije Rusije na Ukrajinu, napustila je grad odlučivši potražiti životnu sreću u njemačkom Kölnu. 

Roman, njegova supruga Svitlana sa svoje troje djece Ladom (8), Nikitom (6) i Kamillom (8 mjeseci) završili su u Daruvaru potpuno slučajno, kontaktiravši iz Moldavije svoje prijatelje koji su početkom veljače došli u Daruvar kao turisti, a zbog rata iznenada postali izbjeglice. Ti su prijatelji zamolili svoju domaćicu, Mariju Žabsky da privremeno primi Romana i njegovu obitelj na što je gospođa Žabsky odmah pristala. 

Grad sravnjem sa zemljom

Obitelj Krivošapka došla je u Daruvar preko Moldavije i Mađarske, bili su iscrpljeni i uplašeni. Njihov grad Irpin, koji se nalazi desetak kilometara od Kijeva, u svega nekoliko dana je sravnjen sa zemljom. Rusi su ga razorili i brzo zauzeli. Baš kada je došla vijest da su Ukrajinci ponovno vratili Irpin pod svoju kontrolu, Roman i njegova obitelj spremali su se na put koji će ih odovesti još dalje od njihova bivšeg doma.

Ukrajinska obitelj Krivošapka snimljena po dolasku u Daruvar / /Foto: Nikica Puhalo
Ukrajinska obitelj Krivošapka snimljena po dolasku u Daruvar / /Foto: Nikica Puhalo

Za Daruvar nikad prije nisu ni čuli, a sada će ga, kažu, zauvijek nositi u srcu. Evo i poruke koju su poslali prije odlaska putem aplikacije WhatsApp i uz pomoć Google Translatea. 

"Dobra večer, dragi Nikita. Nakon dugog i teškog razmišljanja, donijeli smo tešku odluku da idemo u Njemačku. Krećemo sutra ujutro. Nemam riječi kojima bih izrazio svoju zahvalnost vama i svim ljudima koje sam upoznao u Hrvatskoj! Vaša iskrena briga za našu obitelj rastopila je naša srca i za nas su Hrvatska i Daruvar postali druga domovina! Nadam se da ćemo se uskoro opet vidjeti! Molit ću se Bogu da se ukaže prilika da svima koji su nam pomogli jednom nekako budem koristan! Vidimo se!"

Obitelj Krivošapka također se zahvalila Mariji Žabsky što je bez razmišljanja njima i njihovoj djeci pružila utočište kada im je bilo najpotrebnije, zahvalili su se i Miladi Sofki i Gradu Daruvaru što su im dali drva kako bi se mogli grijati. Također su zahvalini i Tomislavu Gašparu koji im je bio na raspolaganju i spajao ih s ljudima koji su im pomagali.

Velikodušnost i dobrota

Kažu da ne mogu zaboraviti ni dobrotu daruvarskog automehaničara Tomislava Kopfera, vlasnika tvrtke Dacar Commerce, koji im je nekoliko dana popravljao desetak kvarova na autu, a svoj rad im nije htio naplatiti. Također neće zaboraviti ni velikodušnost Daruvarčanina Vlade Cabrnoha, vlasnika tvrtke Color Tehna, koji im je o svom trošku nabavio potrebne dijelove za popravak automobila. 

Njihova djeca Lada (8) i Nikita (6) po dolasku u Daruvar izgledali su jako izgubljeno i uplašeno. No, nekoliko dana nakon dolaska voditelj Škole plivanja Petar Otković uspio je vratiti sreću u njihove poglede kada im je omogućio besplatne treninge plivanja u Termalnom vodenom parku gdje su se družili s daruvarskim vršnjacima.

Daruvarski trener plivanja Petar Otković s ukrajinskom djecom u Termalnom vodenom parku. Lada (8) i Nikita (6) su u bijelim majicama/Foto: Privatni album
Daruvarski trener plivanja Petar Otković s ukrajinskom djecom u Termalnom vodenom parku. Lada (8) i Nikita (6) su u bijelim majicama/Foto: Privatni album

"Molimo prenesite našu zahvalnost Petru i njegovoj kolegici. Naša djeca su bila apsolutno oduševljena aktivnostima u bazenu!", stoji u poruci koju nam je prije odlaska poslao Roman.

Također, neizmjerno je zahvalan Daliboru Resu i Grgi Kašljeviću, trenerima u HNK Daruvar, koji su njegovom Nikiti omogućili besplatne nogometne treninge i razonodu s drugom djecom, a Romanu kao bivšem profesionalcu iz kijevskog Dinama pružili priliku da bude pomoćni trener Grgi Kašljeviću u mlađim kategorijama HNK Daruvar što je on oduševljeno prihvatio. 

Novi početak

Vodstvo HNK Daruvar također je kupilo darove Romanovoj i Svitlaninoj djeci te su prikupili i nešto novca kako bi pomogli ovoj obitelji da lakše prebrodi muku koja ih je snašla.

Dalibor Res, Roman, Nikita i Lada na centralnom terenu HNK Daruvar/Foto: Nikica Puhalo
Dalibor Res, Roman, Nikita i Lada na centralnom terenu HNK Daruvar/Foto: Nikica Puhalo

U nepuna tri tjedna život ukrajinske obitelji Krivošapka iz temelja se promijenio. Morali su otići iz svog idiličnog gradića Irpina, napustiti domovinu i iznenada s troje male djece tražiti priliku za novi početak negdje drugdje. No, ono što su doživjeli u Daruvaru, kažu, pamtit će do kraja života. Toliku količinu brige i dobrote od potpuno nepoznatih ljudi ni u snu nisu očekivali. 

Roman se nasmijao kada je vidio da su mu kupili bocu vrhunskog vina. Naime, Roman ne pije i ne puši/Foto: Nikica Puhalo
Roman se nasmijao kada je vidio da su mu kupili bocu vrhunskog vina. Naime, Roman ne pije i ne puši/Foto: Nikica Puhalo

Ova tri tjedna koja su proveli među Daruvarčanima bila su im toliko intenzivna da će Hrvatsku i Daruvar, kako kažu, do kraja života u srcu nositi kao drugu domovinu.