Fotografija: Grad Daruvar raspisao je Javni poziv o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje Ukrajinaca/Foto: Grad Daruvar
Grad Daruvar raspisao je Javni poziv o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje Ukrajinaca/Foto: Grad Daruvar

Apel Daruvarčanima: Ustupite stambeni prostor Ukrajincima i ostvarite do 3600 kn naknade

Pozivaju se svi građani koji žele ponuditi smještaj i oni koji već imaju u svom objektu smještaj da se jave na natječaj objavljen na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite ili dođu u Gradsku upravuDARUVAR – Grad Daruvar objavio je Javni poziv za ustupanje stambenih jedinica raseljenim osobama iz Ukrajine. Na internetskoj stranici Grada objavljena je Uputa o provedbi Odluke o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju i obrazac Ponude za smještaj.

- Pozivaju se svi građani koji žele ponuditi smještaj, i građani koji već imaju u svom objektu smještaj da se jave na natječaj koji je objavljen na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite. Građani mogu doći i osobno podnijeti prijavu u Gradskoj upravi Daruvar, ured broj 6, poručuju iz Grada.

Ugovori o najmu

Kako pojašnjavaju iz Grada Daruvara, te kako stoji u Odluci Vlade, vlasnicima stambenih jedinica koji su ustupili svoje nekretnine na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine podmirivat će se troškovi korištenja stambenih jedinica. Trošak korištenja stambenih jedinica u pojedinačnom smještaju financirat će se osobama na temelju sklopljenih ugovora o najmu. Ugovor o najmu sklapa se na rok od šest mjeseci s mogućnošću produženja najviše do godinu dana. Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku stambene jedinice jednom mjesečno, na temelju sklopljenog ugovora o najmu, koji obuhvaća trošak najma prostora i trošak režija.

- Trošak korištenja stambene jedinice podmiruje se za: samca - 50 kn po danu, za više osoba: I. član - 40 kuna po danu, II. član - 30 kuna po danu, III. član - 20 kuna, IV. član i svaki sljedeći član 10 kuna, ističu u Gradu Daruvaru.

Uvjeti u stambenim jedinicama

- Stambena jedinica treba imati minimalno 30 m površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva po 5 m 2. Stambeni prostor mora imati kuhinju i kupaonicu sa sanitarnim čvorom, treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima te imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Najviši iznos troškova korištenja stambene jedinice je 3.600,00 kuna mjesečno.

Sredstva za financiranje troškova korištenja stambenih jedinica osigurat će se u Državnom proračunu u glavi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na poziciji Ravnateljstva za robne zalihe, a isplaćivat će se na temelju dostavljenih sklopljenih ugovora i ovjerenih mjesečnih podataka o korištenju stambenih jedinica, poručuju iz Grada Daruvara.