Fotografija: Točno je godinu dana od moždanih udara koji su zadesili Eniza. A danas on stoji na svojim nogama/Foto: Privatni album
Galerija
Točno je godinu dana od moždanih udara koji su zadesili Eniza. A danas on stoji na svojim nogama/Foto: Privatni album

POBJEDA DUHA Eniz samostalno prohodao točno na godišnjicu strašnog moždanog udara

Sutra, 19. travnja Bedaci kreću na put dug 168 km koji će trajati tri dana. Akcijom "Bedaci za Eniza" skupina Enizovih prijatelja želi prije svega pružiti moralnu potporu Enizu na dugom putu ka oporavkuDARUVAR – „Da. Danas je točno godinu dana kako je Eniz dobio prvi od niza moždanih udara nakon čega je naš život iz temelja promijenjen. Evo, spava kraj mene. Na sigurnom je“, ovim riječima Daliborka Kovačić Jašarević jutros nam je potvrdila kako 365 dana traje njihova borba da Eniz bude opet onaj stari.

Povodom te strašne obljetnice stigao im je i jedan od najljepših mogućih poklona - baš ovih dana Eniz je učinio svoje prve samostalne korake. Nagrada je to za sve pretrpljeno i uloženo, dokaz da čuda postoje. I nada da će Enizov napredak i dalje ići jednako dobro.

Tokom robotskih vježbi/Foto: Privatni album
Tokom robotskih vježbi/Foto: Privatni album

Podsjetimo, iza Eniza je punih 12 tjedana robotskih terapija u jednoj zagrebačkoj poliklinici. Zaključio je ciklus od tri mjeseca u kojem je imao terapije i po 7, 8 sati dnevno.

Povratak kući

- U tom periodu Eniz je ponovno naučio ispravno hodati. U Zagreb je otišao praktički u invalidskim kolicima, mogao je tek stati na noge. A vratio se s nordijskim štapovima za hodanje što je golem uspjeh. Terapije su mu pomogle da se dogode promjene u mozgu, došlo je do razumijevanja i informacija u mozgu što treba učiniti za pravilan hod. Počeo je osvještavati svoju desnu stranu koja mu je oštećena i počeo se na nju više oslanjati, kaže nam Dada i pojašnjava kako su i nakon završetka terapija u Zagrebu nastavili s intenzivnim vježbama u Daruvaru i Lipiku.

Na logopedskim vježbama/Foto: Privatni album
Na logopedskim vježbama/Foto: Privatni album
Eniz Jašarević pravi je borac i to je dokazao milijun puta/Foto: Privatni album
Eniz Jašarević pravi je borac i to je dokazao milijun puta/Foto: Privatni album

Kući se Eniz iz Zagreba vratio krajem veljače, a nakon toga nastavio je s oporavkom koji uključuje višesatne terapije. Koristi sve ono na što ima pravo preko Zavoda za zdravstveno osiguranje, no isto tako, ide i na brojne privatne tretmane koji mu pomažu.

- Kada se vratio kući, savjetovali su nam da bi bilo dobro da se Eniz najprije dobro odmori kako ne bi došlo do zamora. To je bilo važno kako bi njegov mozak mogao procesuirati sve novo naučene informacije. Nakon odmora, nastavili smo intenzivno vježbati po 3 do 4 sata dnevno i tek unazad nekih mjesec dana, on je počeo pravilnije hodati, bez štapa. To nije dugo, ali nas sve neizmjerno veseli, sretna je Dada koja sluša stručnjake i terapeute te prema njihovim savjetima postupa.

Eniz na svojim nogama/Foto: Privatni album
Eniz na svojim nogama/Foto: Privatni album
Hoda uz pomoć štapa za nordijsko hodanje/Foto: Privatni album
Hoda uz pomoć štapa za nordijsko hodanje/Foto: Privatni album

Jedan od svakako važnih naputaka bilo je da Enizu treba mjera u terapijama i odmoru.

Priprema za novi zahvat

- Promatrajući ga, vidim da Enizu jako puno znači što je kod kuće, sa svojom obitelji i prijateljima. U sigurnom okruženju u kojem je miran i zadovoljan. Makar on u cijelom ovom procesu oporavka nikada nije rekao da mu je teško ili da je umoran. Bilo je perioda kada je njegovo tijelo pokazalo da je dosta vježbi, da se možda malo preforsirao i da je došlo do zamora. No, tada smo se fokusirali na neke druge metode koje uključuju masaže, bobath terapiju te logopedske vježbe, priča nam Dada i napominje kako napretka ima i na govornom području.

Naime, Eniz lakše izgovara riječi i slogove koje je naučio te ima bolje pamćenje.

Obitelj na okupu nešto je što Enizu oporavku jako puno znači/Foto: Privatni album
Obitelj na okupu nešto je što Enizu oporavku jako puno znači/Foto: Privatni album
Na omiljenom izletištu/Foto: Privatni album
Na omiljenom izletištu/Foto: Privatni album
Mislima uvijek uz svoje Bedake/Foto: Privatni album
Mislima uvijek uz svoje Bedake/Foto: Privatni album

- Jedino još ne koristi te riječi prilikom razgovora. Vjerujem da će i govor biti bolji kako će se on fizički oporavljati. Mora još u datom trenutku dobiti informaciju izgovora kako bi mogao izgovoriti ono što želi, pojašnjava nam Dada.

Kada je daljnji oporavak u pitanju, Eniza krajem mjeseca čeka još jedan operativni zahvat. Riječ je o kranioplastici, rekonstrukciji koštanog defekta glave na koji ide za tjedan i pol.

- Sada ćemo se malo primiriti, odmoriti i pripremiti za taj zahvat. Nakon tog oporavka ćemo dalje planirati, kaže Dada koja Enizov samostalni hod gleda kao lijepu nagradu nakon svega što je prošao.

Na kraju našeg razgovora ne propušta priliku još jednom zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli i podržali Eniza te mu omogućili skupocjene terapije. 

----------------------------------------------------------

Sutra kreće nova akcija za Eniza

Početkom ožujka najavili smo još jedno događanje koje za Eniza pripremaju njegovi Bedaci.

Naime, sutra, 19. travnja Bedaci kreću na put dug 168 km koji će trajati do 21.

Akcijom "Bedaci za Eniza" skupina Enizovih prijatelja želi prije svega pružiti moralnu potporu svom članu u njegovom dugom putu ka oporavku.

Foto: Narcis Smojver
Foto: Narcis Smojver

- Uz moralnu potporu nadamo se da ćemo uspjeti skupiti i financijska sredstva jer je i taj dio bitan u cijeloj priči. Hodajući Papukom, stazom kojom su Eniz i Tomislav istrčali 100 milja, želja nam je skupiti što više kilometara i naći sponzore koji bi na neki način "kupili" taj naš put. Iz tog razloga pri planinarskom društvu otvoren je poseban račun na koji će se moći uplatiti novac, pojašnjavam Narcis Smojver i dodaje kako akcija traje 3 dana.

Broj računa

Svaki će se dan hodati oko 55-60 kilometara i zbog izuzetno teškog izazova zamislili su da u hodanju sudjeluju samo Bedaci te oni koji su bar jednom ishodali jednu dugu turu, te trkači koji su nekad trčali s Enizom.

Foto: Narcis Smojver
Foto: Narcis Smojver

- A svi oni koji žele pomoći mogu to napraviti uplatom na račun. Nismo određivali koliko bi trebala biti vrijednost kilometra, već to prepuštamo svakom osobno.

Broj računa je HR8823400091511277560 i bit će otvoren do Slivinog pohoda 4.5.2024.

Bedaci su spremni za ovu avanturu, a vjerujemo da će mnoge ovo naše hodanje potaknuti da još jednom pomognu da se Eniz oporavi, poručuju Bedaci.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!