Fotografija: Foto: Narcis Smojver
Galerija
Foto: Narcis Smojver

Bedaci za Eniza u travnju hodaju 168 km po Papuku: „Hodat ćemo tri dana, kupite naše kilometre"

Riječ je o tri uzastopna dana hodanja, a Bedaci, njih 20-ak, sada su u potrazi za sponzorima koji bi njihove odhodane kilometre na neki način „kupili“. Sav taj novac ići će na Enizov računDARUVAR – Za mjesec i pol, točnije od 19. do 21. travnja daruvarski Bedaci namjeravaju pomaknuti vlastite granice, a sve s jednim ciljem – pomoći jednom od njih. Pomoći Enizu koji je i dalje na liječenju i kojemu će svaki cent dobro doći na njegovom dugom putu oporavka.

Kako to namjeravaju? Pa radit će ono što najbolje znaju. Hodat će. Ali ne bilo gdje, već Papukom. Namjera im je u tri dana prohodati 168 kilometara kroz šume kojima je prije točno četiri godine trčao i sam Eniz.

Prisjetimo se, bio je to pravi poduhvat na koji su se odvažila dva najbolja prijatelja, Eniz Jašarević i Tomislav Tepeš. 168 kilometara pretrčali su za 31 sat i 31 minutu. I to bez stajanja. Cijelu priču o tom herojskom poduhvat, ali i o ostalim nmjihovim zajedničkim ultramaratonima, pročitajte OVDJE.

Simbolika ovog poduhvata

Simbolika je nešto nevjerojatno pa je važno reći kako su se Bedaci odvažili na ovaj poduhvat točno jedan dan i jednu godinu nakon što je Enizov život u potpunosti promijenjen. Naime, 18. travnja 2023. godine doživio je prvi, upozoravajući moždani udar, nakon čega su uslijedila još dva puno strašnija. Zadnji je bio toliko jak da je izgubio govor, a oduzele su mu se i desna ruka te desna noga.

Foto: Narcis Smojver
Foto: Narcis Smojver

Nadalje, Bedacima je ovo također veliki izazov jer će na ovaj način iskušati svoje granice. Treća stvar i također simbolika je da hodaju trasom po Papuku kojom je Eniz prije samo četiri godine trčao.

Valja spomenuti kako je Eniz od samih početaka dio Bedaka. Tvorac je njihovog prepoznatljivog loga na kojem se nalaze simboli Papuka i Titana kojeg Bedaci ponosno nose na majicama. Stoga ne čudi što ekipa želi učiniti nešto posebno kako bi pomogla prikupiti novac za nastavak rehabilitacije koja je Enizu nužna.

- Puno je akcija održano, ljudi su se baš potrudili pomoći Enizu tako da smo zaključili da je najbolje da mi naš poduhvat odgodimo za trenutak kada ga je najpovoljnije održati. A zbog vremenskih prilika, proljeće je idealno za hodanje Papukom na koje se sada spremamo. Zašto baš Papuk? Pa Eniz je taj koji nam je u Daruvar donio trail trčanje, svi se sjećamo njegovog i Tomislavovog trčanja po Papuku 2020. godine. Mi smo to nazvali 100 milja Papuka. Izgledalo nam je stoga, kao dobra ideja hodati stopama kojima je on trčao, otkriva nam Narcis Smojver.

Nova humanitarna akcija

Akcija će trajati od 19. do 21. travnja. Riječ je o tri uzastopna dana hodanja, a Bedaci, njih 20-ak, sada su u potrazi za sponzorima koji bi njihove odhodane kilometre na neki način „kupili“. Sav taj novac išao bi na Enizov račun koji bi se posebno otvorio za tu svrhu.

Foto: Narcis Smojver
Foto: Narcis Smojver

- Tura je to od 168 kilometra koju ćemo mi podijeliti na tri etape. Hodat ćemo tri dana, a ideja je sada naći sponzore koji će tu našu kilometražu kupiti. Na neki način, probijamo i svoje vlastite granice jer dosad nikada nismo tako dugo hodali. No, ako smo Bedaci, onda ćemo to i učiniti, odlučan je Narcis koji pojašnjava da ovoga puta na pohod idu samo Bedaci jer je riječ o veoma teškom i zahtjevnom pohodu koji će i njima samima koji jako puno hodaju biti svjevrstan izazov.

Ujedno poručuje svima ostalima koji žele pomoći Enizu da će za to biti prilike.

Naime, kada se otvori broj računa, svi koji žele, moći će prema svojim mogućnostima uplatiti novac. No, kroz godinu za sve ostale ljubitelje prirode, Bedaci će organizirati još jednu humanitarnu akciju.

"Eniz je uvijek uz nas"

- Hodat će se od Daruvara do Petrovog vrha. I taj će dio svakako biti humanitarni, tako da će svi koji žele imati prilike sudjelovati u Enizovom oporavku, zaključuje Narcis.

Naposljetku nam je ispričao nešto vrlo dirljivo, što i njih same tjera naprijed.

Foto: Narcis Smojver
Foto: Narcis Smojver

- Eniz je u srcu stalno s nama. Javi nam se kada god može. To su većinom kratke poruke, emotikoni. No, nije nas zaboravio. Nismo ni mi njega, a sada mu to želimo i dokazati, zaključuje Narcis.

Dobijte informaciju odmah zapratite nas na Facebooku i TikToku!