Fotografija: Glazbena ograda u samom centru Pakraca nova je gradska atrakcija/Foto: Mario Barać
Galerija
Glazbena ograda u samom centru Pakraca nova je gradska atrakcija/Foto: Mario Barać

Pakrac ima novu glazbenu ogradu na kojoj svi mogu savršeno odsvirati hrvatsku himnu

Koncept je vrlo jednostavan, svaka cijev je zaseban ton, a ritam izvedbe dajete sami svojom brzinom hoda, kaže profesor tambure Aleksandar GašparovićPri kraju su radovi na uređenju središnjeg gradskog Trga bana Jelačića u Pakracu koji će bitno promijeniti i uljepšati vizuru grada.

Osim novouređene površine, na trgu će biti postavljeno i nekoliko zanimljivih, funkcionalnih sadržaja, a vjerojatno jedan od najkreativnijih i ljudima najprivlačnijih bit će „glazbena ograda“ na kojoj ćete moći, bez ikakve potrebne prethodne glazbene naobrazbe, odsvirati hrvatsku himnu Lijepa naša domovino!

Čelična konstrukcija

Ova zanimljiva instalacija u stvari je čelična konstrukcija na koju je pričvršćeno 35 vertikalnih melodijskih cijevi izrađenih od inoksa. Da bi se odsviralo melodiju naše himne potrebno je s batićem u ruci krenuti s lijeva nadesno i udarati redom svaku cijev. Cijevi su različitih dimenzija i upravo o dimenziji ovise i tonovi pa kraće cijevi reproduciraju više tonove, a duže cijevi niže odnosno dublje tonove.

Za sviranje na glazbenoj ogradi ne treba vam nikakvo glazbeno predznanje/Foto: Mario Barać
Za sviranje na glazbenoj ogradi ne treba vam nikakvo glazbeno predznanje/Foto: Mario Barać

S obzirom na to da nisam koristio batić nego plastiku s ključeva, a i sama konstrukcija je još zaštićena i omotanim najlonom i plastikom, nisam baš uspio dobiti čistu melodiju, ali mogu reći da stvar funkcionira. Za razliku od mene to stvarno može potvrditi Aleksandar Gašparović, profesor tambure u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac u čijoj neposrednoj blizini je i postavljena ova „glazbena ograda“. Profesor Gašparović je isprobao „glazbenu ogradu“ i jako je zadovoljan. 

Pristupačno svima

- Mislim da je to odlična stvar i vjerujem da će ljude jako zainteresirati. Koncept je jednostavan, svaka cijev je zaseban ton, a ritam izvedbe dajete sami svojom brzinom hoda. Jako je jednostavno i veseli me što će biti pristupačno svima, a možda, kada se okušaju na ovom instrumentu, netko od djece otkrije skriveni talenat za glazbu pa krene u našu školu. Zanimljivo je da je, osim himne Lijepa naša domovino, na ovoj „glazbenoj ogradi“ moguće odsvirati i neke druge melodije i pjesme koje u sebi imaju iste note tako da je ovo i vrlo kreativan eksponat. Dobra stvar je i lokacija jer su u blizini terase kafića pa je to ujedno svojevrsni javni nastup i onome tko bude isprobao sviranje na ovom zanimljivom instrumentu to je prilika da razbija tremu - kaže profesor Gašparović.

Cijevi na glazbenoj ogradi različitih su dimenzija i upravo o dimenziji ovise i tonovi pa kraće cijevi reproduciraju više tonove, a duže cijevi niže odnosno dublje tonove/Foto: Mario Barać
Cijevi na glazbenoj ogradi različitih su dimenzija i upravo o dimenziji ovise i tonovi pa kraće cijevi reproduciraju više tonove, a duže cijevi niže odnosno dublje tonove/Foto: Mario Barać

S njim se slaže i Alfreda Petani Grafina, ravnateljica pakračke Osnovne glazbene škole.

Oplemenjuje prostor

- Moje je mišljenje da se radi o zanimljivoj ideji da svatko može odsvirati Lijepu našu bez potrebnog glazbenog predznanja.  Lijepo izgleda i oplemenjuje prostor, nadam se da će poslužiti svojoj svrsi uz poštovanje najsvečanijoj pjesmi naše domovine te da ćemo biti  pozitivan primjer pravilnog korištenja i zadržavanja u prostoru u  ovakvom obliku i za buduće generacije.

Upute za sviranje na glazbenoj ogradi/Foto: Mario Barać
Upute za sviranje na glazbenoj ogradi/Foto: Mario Barać

Vrijednost „glazbene ograde“ je 25 tisuća kuna, a financirana je u sklopu velikog projekta uređenja središnjeg gradskog trga vrijednog 7,9 milijuna kuna koji u 85 postotnom iznosu sufinancira Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj. Uz „glazbenu ogradu“ je postavljena i ploča s osnovnim informacijama na hrvatskom i engleskom jeziku te notni zapis naše himne. Na ploči je vidljiva i oznaka Park znanosti koji je zaslužan za realizaciju ove zanimljive instalacije. 

Osnivač i utemeljitelj Parka znanosti Luka Veverac iz Oroslavja. Jedinstven je to projekt u Hrvatskoj u sklopu kojeg osmišljavaju i izvode edukativne eksponate koji na originalan način obogaćuju turističku ponudu lokalne zajednice, ali i približavaju znanost ljudima na jednostavan i svima razumljiv način. Ideja je nastala 2013. godine, a Luka se od 2015. bavi samo ovim poslom. 

Pakrac 7. u Hrvatskoj

- Eksponate imamo postavljene na 45 lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, a ovakva „glazbena ograda“ s melodijom himne Lijepa naša domovino je uz Pakrac postavljena još u Vukovaru, Sinju, Puli, Rijeci, u Muzeju Domovinskog rata u Turnju i u Zelenjaku. Osim ovog eksponata, imamo još i glazbenu ogradu s melodijom Beethovenove „Ode radosti“, pojašnjava Luka koji se 2017. odlučio za korak više i u velikom dvorištu obiteljske kuće u Oroslavju na 10 tisuća četvornih metara izgradio prvi Park znanosti u Hrvatskoj s 25 eksponata.

Luka Veverac iz Oroslavja, osnivač i utemeljitelj Parka znanosti, zaslužan za realizaciju ove zanimljive instalacije/Foto: Park znanosti
Luka Veverac iz Oroslavja, osnivač i utemeljitelj Parka znanosti, zaslužan za realizaciju ove zanimljive instalacije/Foto: Park znanosti

- Park je otvoren i za individualne posjete kao i za organizirane posjete učenika, a sjećam se da su naš park 2019. posjetili i pakrački osnovnoškolci - kaže Luka, inače diplomirani inženjer građevine koji se nakon pet godina rada u struci, vratio onome što je oduvijek najviše voli. 

Slušao Heavy metal

- Još kao klinac sam s društvom stalno vario, brusio i općenito radio s metalom i mogu reći da sam cijeli život u metalu - kaže nam.

Morao sam ga pitati jel sluša Heavy metal.

- Da, da - odgovorio je kroz smijeh.

- Kad sam bio u srednjoj školi onda sam Sepulturu ganjao -  priznaje Luka.

Luka Veverac/Foto: Park znanosti
Luka Veverac/Foto: Park znanosti

Zanimljivo je da je sa svojim Parkom znanosti već radio u Pakracu 2017. godine kada je na prostoru uz Gradsku sportsku dvoranu u „Pakrački park znanosti“ postavio tri zanimljiva edukativno-znanstvena eksponata. „Impulsno ili Newtonovo njihalo“ koje na jednostavan način predstavlja način prenošenja sile i energije, „prugasto ogledalo“ koje se igra zakonima refleksije svjetlosti i ljudskom percepcijom te „tekući Pitagora“, zabavan način kao usvojiti Pitagorin poučak. 

Eksponati na meti vandala

Zamisao je bila da „Pakrački park znanosti“, na unikatan način obogatiti pakračku turističku ponudu, ali i da oplemeni javnu površinu interaktivnim edukativnim, ali i znanstvenim sadržajem koji je namijenjen svim generacijskim skupinama. Međutim park su poharali vandali pa tako danas on Newtonovog njihala nema ni „nj“, od „tekućeg Pitagore“ je ostao samo nosač, a samo „prugasto ogledalo“ donekle izgleda kao original iz 2017.

Newtonovo njihalo nekad/Foto: Pakrački list
Newtonovo njihalo nekad/Foto: Pakrački list

Newtonovo njihalo nakon što su ga uništili vandali/Foto: Mario Barać
Newtonovo njihalo nakon što su ga uništili vandali/Foto: Mario Barać

Prugasto ogledalo nekad/Foto: Pakrački list
Prugasto ogledalo nekad/Foto: Pakrački list

Prugasto ogledalo sada/Foto: Mario Barać
Prugasto ogledalo sada/Foto: Mario Barać

Tekući Pitagora nekad.../Foto: Pakrački list
Tekući Pitagora nekad.../Foto: Pakrački list

Tekući Pitagora sada.../Foto: Mario Barać
Tekući Pitagora sada.../Foto: Mario Barać

Zato ni ne čudi da je prvo pitanje koje mi je Luka Veverac postavio kada sam ga nazvao bilo: „Je li „glazbena ograda čitava“?

- Pakrac praktički ima četiri eksponata iz našeg Parka znanosti i po tome je rekorder u Hrvatskoj. Žao mi je što su ostali uništeni, ali imali smo i u drugim gradovima iskustava s uništavanjem eksponata. U Umagu je bio slučaj da su vandali oštetili eksponat koji je bio pod video nadzorom pa su počinitelji brzo otkriveni. I u Rijeci je bilo uništavanja eksponata koji su bili postavljeni u jednom parku. S druge strane imali smo slučaj u jednom gradu u Sloveniji gdje sam uz eksponat ostavio 3 batića za sviranje. Kad sam došao u kontrolu nakon 10 mjeseci, eksponat je bio nedirnut, a u upotrebi je i dalje bio prvi batić koji je već bio skroz pohaban od korištenja. Uz sve to moram reći da batić ničime nije bio pričvršćen za konstrukciju eksponata. Znači, ljudi bi došli, uzeli batić, odsvirali, vratili ga na mjesto i otišli. 

Čuvajte svoju imovinu

U Pakracu smo batić vezali jakom i čvrstom sajlom i nadam se da neće biti uništavanja nego da će se prema „glazbenoj ogradi“ svi odnositi kao prema svome vlasništvu, što u stvari i je“, zaključuje Luka čijim se željama također pridružujem. 

Iako Pakrac nema dobra iskustva s rušilačkim hordama vandala i njihovom razaračkom prirodom, ostaje nam nadati se da im se ova „glazbena ograda“ neće naći na putu. 

OKVIR

Prošli je tjedan na glavnom gradskom trgu u Pakracu postavljen gradski sat, postavljene su i učvršćene klupe i 20 koševa za smeće. Na šetnici se nalazi 17 klupa bez naslona, a na trgu 14 s naslonom. Na ulazu u šetnicu, pored stalaka za bicikle postavljen je mali metalni kontejner za pseći izmet, a na samom trgu još dva.

Osim toga, samo središte Pakraca sada osvjetljava LED rasvjeta. Još trebaju zasaditi 20 urbanih javora, dvije ukrasne trešnje i jelku na trgu. Ispred zgrade Gradske uprave bit će zasađeno ukupno 424 komada ruža i ostalog cvijeća.