Fotografija: Foto: TZ PSŽ
Galerija
Foto: TZ PSŽ

MARTINJE U KUTJEVU Provedite dva nezaboravna dana u hrvatskoj vinskoj prijestolnici

Martinje u Kutjevu počinje 5. studenoga Danom otvorenih podruma. Osam kutjevačkih vinara otvara vrta svojih podruma i posjetiteljima nudi mogućnost degustacije najfinijih vinaJeste li znali da je sveti Martin prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan? Svetac je to kojeg slave i Kutjevčani tako što krste mošt. Dugotrajnim iskustvima vinogradara i vinara došlo se do zaključka da vrenje najčešće završava u studenome te se svečanost prijelaza mošta u vino obilježava šaljivom ceremonijom. Ono što Martinje čini atraktivnim aktivnosti su koje Kutjevo nudi posjetiteljima i mještanima. Planinari iz Hrvatske i susjednih zemalja radoznalo sudjeluju u svečanostima Martinja, ali prvo prolaze planinarskim stazama Krndije i Papuka, uživajući u ljepotama našeg zavičaja. 

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Martinje u Kutjevu počinje 5. studenoga Danom otvorenih podruma. Osam kutjevačkih vinara otvara vrata svojih podruma i posjetiteljima nudi mogućnost degustacije najfinijih vina. 

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Program se nastavlja 6. studenoga na središnjem mjestu događanja - Trgu graševine, okupljanjem planinara uz tradicionalni slavonski doručak. U poslijepodnevnim satima očekuje vas martinjski sajam gdje će posjetitelji moći kušati vina kutjevačkih vinara. Osim vina, za posjetitelje je pripremljena i bogata gastronomska ponuda te raznolika ponuda proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i rukotvorina.

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

U sklopu programa održat će se i povorka od Trga graševine do crkve rođenja Blažene Djevice Marije gdje će biti blagoslov mošta. U povorci će sudjelovati nekoliko konjskih zaprega, konjanika te muška pjevačka skupina „Grabarčani“ iz Grabarja i muška pjevačka skupina „Zavičaj“ iz Pakoštana.

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Najupečatljiviji dio svake proslave Martinja onaj je u kojem na pozornicu dolazi vinski biskup. Ceremonija počinje s veselom pjesmom, najčešće posvećenom svetom Martinu (Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil). Posjetitelje će pjesmom i plesom zagrijati TS De Gotho, TS Bisernica i Nevera band.

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ

Požeško-slavonska županija raj je za ljubitelje vina i gurmane, stoga dođite i počastite svoja nepca bogatim okusima vinskih kapljica i slavonskih specijaliteta.

Doživi Zlatnu Slavoniju https://www.visitslavonia.hr

Foto: TZ PSŽ
Foto: TZ PSŽ