Fotografija: Foto: Compas.hr; Grad Đakovo; KUD "Seljačka sloga" Prekopakra
Foto: Compas.hr; Grad Đakovo; KUD "Seljačka sloga" Prekopakra

KUD "Seljačka sloga" iz Prekopakre predstavila svoju županiju na Đakovačkim vezovima

Festival Đakovački vezovi osnovan je daleke 1967. godine, traje dva tjedna i obično završava prvog vikenda u srpnju kad se održava vrhunac svečanostiNajveći hrvatski tradicionalni festival, Đakovački vezovi, održan je protekle nedjelje u gradu koji nosi titulu – „Srce Slavonije“ – Đakovu, a našu Požeško-slavonsku županiju predstavljalo je Kulturno umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, piše lipički Compas.hr.

Vrhunac svečanosti

Festival Đakovački vezovi osnovan je daleke 1967. godine, traje dva tjedna i obično završava prvog vikenda u srpnju kad se održava vrhunac svečanosti – svima nama poznata procesija folklornih grupa koje predstavljaju tradicionalne narodne nošnje te izvode tradicionalne pjesme i plesove, a dolaze iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva. U sklopu procesije postoje posebni dijelovi programa, poput predstavljanja konja i svadbenih kola, utrke konjskih zaprega, mimohod lipicanaca, degustacija delicija i vina te koncerti u nadaleko poznatoj katedrali Sv. Petra.

Svečano primanje

Osim nastupa prekopakranske „Seljačke sloge“, u publici su bili lipički gradonačelnik te predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, kao i pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević.

Bila je to prigoda i za susret s gradonačelnikom Đakova Marinom Mandarićem, a svečano primanje je održano i u nadbiskupskom dvoru gdje su se susreli i s  mons. dr. Đurom Hranićem, nadbiskupom đakovačko-osječkim, piše Compas.hr.