Fotografija: Paula Popović licincirana je trenerica Konjičkog kluba Garić/Foto: KK Garić
Galerija
Paula Popović licincirana je trenerica Konjičkog kluba Garić/Foto: KK Garić

Djeca & konji: Mališani u Garešnici kroz brigu o konjima uče o zdravlju i empatiji

"Djeca tijekom pauze na radionici odmaraju na balama sijena uz knjige o konjima, grickalice i pizzu, crtaju i fotografiraju", rekla nam je Paula Popović, predsjednica Konjičkog kluba GarićPrva ovogodišnja radionica za djecu pod nazivom „Život s konjima“ održala se prošloga vikenda u prostorima Konjičkog kluba Garić u Garešnici. Na radionici je sudjelovalo 14-ero djece u dobi od 8 do 14 godina iz Garešnice, Bjelovara i okolice Novske

Konjički klub Garić osnovala je nekolicina mladih jahača i zaljubljenika u konje 2017. godine u cilju promicanja, razvoja i unapređenja konjičkog sporta u Garešnici i okolici, s naglaskom na područje Moslavačke gore. Upravo u cilju promoviranja zdravog i aktivnog života, te života u ruralnoj sredini koji nudi niz mogućnosti za djecu i mlade, u Klubu provode i radionice za djecu od 2018. godine.

Odmaranje na sijenu

- Cilj radionica je približiti djeci i mladima suživot s konjima i jahanje kao oblik sporta i rekreacije na otvorenom, razvijati empatiju i educirati ih, ali kroz zabavu i druženje s vršnjacima. Djeca su bila zainteresirana za sav sadržaj: hranili su konje, učili o njima i opremi, igrali se, no najviše im se svidjelo četkanje konja i jahanje. Tijekom pauze odmarali su na balama sijena uz knjige o konjima, grickalice i pizzu, crtali i fotografirali. Po završetku radionice uručena su im priznanja za sudjelovanje - rekla nam je Paula Popović, predsjednica Konjičkog kluba Garić i voditeljica radionice.

Prva ovogodišnja radionica za djecu u Konjičkom klubu Garić/Foto: KK Garić
Prva ovogodišnja radionica za djecu u Konjičkom klubu Garić/Foto: KK Garić

Paula je licencirana trenerica jahanja i dugogodišnja jahačica s natjecateljskim licencama i rezultatima u konjičkom sportu, a s njom je radionicu vodila i Ljiljana Tvorek, voditeljica izviđača i educirana animatorica djece. Ljiljana je fizioterapeutkinja te već neko vrijeme u Sloveniji pohađa edukaciju za hipoterapiju - poseban oblik terapije uz pomoć konja, koju će u budućnosti provoditi u Konjičkom klubu Garić.

Polaznici radionice upoznaju se s konjima/Foto: KK Garić
Polaznici radionice upoznaju se s konjima/Foto: KK Garić

- Užitak nam je raditi s djecom; uvijek su veseli, pažljivi i aktivno sudjeluju u svemu. Roditelji prilikom prijave dobiju detaljne upute o radionici i programu, kako djecu obući te pravila ponašanja na radionici, i do sad nismo imali nikakvih problema. Pozitivna povratna informacija govori nam da je ljudima potrebni ovakvi sadržaji. Važno nam je da su djeca sigurna, te da njihovi roditelji imaju povjerenja u nas, stoga smo „pokriveni“ u svim segmentima rada - rekla nam je Paula.

Svaki je poseban

Ubrzo je u planu i radionica za predškolski uzrast „Pony Club“, kada će im se pridružiti i članica koja je teta u vrtiću. Uz niz radionica o konjima i školi jahanja, u Klubu planiraju održati i kreativnu radionicu da malo ukrase svoje prostore. 

U Konjičkom klubu Garić trenutno imaju sedam “velikih” konja i jednog ponija. Svaki od njih karakterno je poseban, baš poput ljudi. I oni su ljubomorni i zavidni, katkada nemaju strpljenja i naljute se jer nisu prvi na redu. Paula ističe da s konjima nikad nije dosadno. 

Nakon zabavne edukacije i druženja, klinci su jahali konje/Foto: KK Garić
Nakon zabavne edukacije i druženja, klinci su jahali konje/Foto: KK Garić

- Jedan od konja u Klubu dobio je nadimak Houdini jer uvijek pronađe način da pobjegne, premda je jedan od većih konja. Kako je susjedova trava uvijek zelenija i slađa, naš Houdini se provuče kroz ogradu dok nitko ne gleda. Srećom, imamo odlične susjede – govori nam Paula sa smiješkom.

Klinci pažljivo slušaju zanimljivo izlaganje o konjima/Foto: KK Garić
Klinci pažljivo slušaju zanimljivo izlaganje o konjima/Foto: KK Garić

Konjički klub od prošle godine ima i školu jahanja. Trenutno imaju 15 polaznika, i još toliko ih je na listi čekanja. Polaznici u školi jahanja uče kako se brinuti o konju, opremi, kako pripremiti konja za jahanje i, dakako – jahati. Neki napredni jahači se odluče na polaganje ispita za jahačku dozvolu, a neki nakon toga i za polaganje natjecateljske licence i nastup u nekima od disciplina konjičkog sporta. Na treninge im osim iz našeg kraja dolaze iz Novske, Kutine, Bjelovara, Križa, Ivanić-Grada. 

Turistički programi

Garić trenutno ima 45 članova, te se brojčano stalno povećavaju kako raste interes prema ovome sportu u gradu i okolici. Od samog početka postojanja bilježe odlične rezultate i plasmane, pojedinačno i ekipno. Prošle godine bili su na 1. mjestu u ukupnom poretku klubova u Hrvatskoj u disciplini daljinskog jahanja, dok su pretprošle bili 3. I ova godina za njih je dobro započela, no vrijeme će pokazati što im sve donosi natjecateljska sezona. 

Djeca su bez straha mazila konje/Foto: KK Garić
Djeca su bez straha mazila konje/Foto: KK Garić

Podsjetimo da je Konjićki klub Garić uključen i u turističke programe poput šetnje garešničkim stazama. Ovjenčali su se i posebnim priznanjem za promicanje ugleda Grada Garešnice u 2020. godini, a njihove članove sve češće možete sresti u laganoj šetnji uz Skresove ili Šovicu.

Pred njima je još pet natjecanja u daljinskom jahanju ove sezone diljem Hrvatske, a u planu im je pohađanje edukacija, sudjelovanje u turističkim programima, dodatno uređenje objekta i jahališta, te radionice i šetnje na konjima.

Djeca su imala priliku naučiti kako se timare konji/Foto: KK Garić
Djeca su imala priliku naučiti kako se timare konji/Foto: KK Garić

Jahanje konja kao šećer na kraju radionice uz budno oko edukatorice/Foto: KK Garić
Jahanje konja kao šećer na kraju radionice uz budno oko edukatorice/Foto: KK Garić

Voditeljica radionice Paula Popović upoznaje djecu s opremom/Foto: KK Garić
Voditeljica radionice Paula Popović upoznaje djecu s opremom/Foto: KK Garić