Fotografija: Dečki iz Akustike Balkane/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Dečki iz Akustike Balkane/Foto: Predrag Uskoković

VIDEO Daruvarčani oduševljeni koncertom mladih harmonikaša i etno benda Balkana Akustika

Ova dva koncerta održana su u sklopu ovogodišnjeg Vinodara. Prvi je održan u dvorcu, a drugi ispred Dvorca grofa JankovićaU sklopu ovogodišnjeg Vinodara, u subotu navečer održana su dva koncerta. Jedan je bio u Dvorcu grofa Jankovića, a drugi ispred njega.

Prvo je u 19 sati u Dvorcu grofa Jankovića održan završni koncert 11. hrvatskog natjecanja za harmoniku, a nastupili su mladi glazbenici Petra Juriša, Borna Šestak i Amalija Tkalčec.

Najbolje ocijenjeni

Petra Juriša učenica je Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, koja je pod vodstvom mentora Saše Bastaleca, najviše ocijenjena prvonagrađena natjecateljica C kategorije.

Petra Juriša/Foto: Predrag Uskoković
Petra Juriša/Foto: Predrag Uskoković

Osim nje, nastupio je i Borna Šestak, također učenik Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu koji je najviše ocijenjen natjecatelj D kategorije. Mentor mu je isto bio Saša Bastalec.

Borna Šestak/Foto: Predrag Uskoković
Borna Šestak/Foto: Predrag Uskoković

Daruvarčani su u subotu mogli čuti kako svira i Amalija Tkalčec, studentica Muzičke akademije u Puli, pod vodstvom mentora Franka Božca, koja je najbolje ocijenjena natjecateljica E kategorije.

Amalija Tkalčec/Foto: Predrag Uskoković
Amalija Tkalčec/Foto: Predrag Uskoković

Nakon njihovog koncerta, na malu pozornicu ispred ulaza u Dvorac grofa Jankovića, popela se Akustika Balkana.

Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković

Akustika Balkana internacionalni je glazbeni projekt koji njeguje etno izričaj, sevdah, makedonske narodne pjesme, romsku glazbu i slično. Blagovest Kisyov iz Bugarske je vokal, na gitarama ga prate Daruvarčani - na klasičnoj Juraj Šargač, a na akustičnoj Dinko Likar.

Akustika Balkana ispred Dvorca grofa Jankovića/Foto: Predrag Uskoković
Akustika Balkana ispred Dvorca grofa Jankovića/Foto: Predrag Uskoković

Na koncertu Akustike Balkane okupilo se mnoštvo građana koji su puna dva sata uživali u njihovoj glazbi.

- Stvarno je bilo prekrasno. Publika je bila, što bi se reklo, šarolika, od 7 do 77 godina. Atmosfera je bila čarobna - rekla nam je jedna Daruvarčanka koja je na koncert došla s prijateljicama.

Čovjek iz sjene

Daruvarčanin Goran Bence, koji promovira Daruvar i njegovu okolicu preko projekta Daruvar Cup of Joy, također je bio na koncertu.

- Blagovest interpretira romske, makedonske, bosanske i bugarske narodne pjesme kao da je istovremeno rođen na svim tim mjestima. Iako su sve pjesme jako dobro poznate i prosječnom poznavatelju glazbe, nevjerojatno lijepi i neuobičajeni aranžmani često me ostavljaju bez daha. U sevdah utkati malo makedonskog duha ili u tugu makedonske ili romske pjesme dodati živost latino glazbe, to mogu samo istinski znalci. Blagovest u svaku pjesmu ulazi cijelom svojom dušom, Dinko, vrhunski profesionalac, izrazito koncentriran na svaki ton od početka pa do kraja pjesme, a naš Juraj naprosto zrači srećom i ponosom što svira pred svojim sugrađanima pa i roditeljima. A četvrti čovjek, onaj iz sjene, Elio Lipovski, on je neprimjetan. Naučili smo već da svi koncerti na kojima on profilira zvuk odlično zvuče. Ali što je Elio napravio s osvjetljenjem dvorca, tu atmosferu fotografije ne mogu prenijeti. To je remek djelo! Gledajući naš dvorac tako efektno obojen svjetlom, osjećao sam se kao da sam u Bavarskoj ili da lutam srednjovjekovnom Bohemiom. I nije bilo niti jedne makedonske pjesme a da nisam pomislio na naše prijatelje Makedonce koji su upoznali Daruvar upravo kroz projekt Daruvar Cup of Joy - kaže Goran Bence napominjući kako je Akustika Balkana bend kojeg svakako treba vrlo studiozno poslušati.

Dvorac grofa Jankovića/Foto: Snježana Sabo
Dvorac grofa Jankovića/Foto: Snježana Sabo

Foto: Snježana Sabo
Foto: Snježana Sabo

Foto: Snježana Sabo
Foto: Snježana Sabo

Poslušajte kako je bilo na koncertu Akustike Balkane ispred Dvorca grofa Jankovića u Daruvaru: