Fotografija: Središte Zrinskog Topolovca uskoro bi mogla krasiti još jedna nova građevina - ona dječjeg vrtića/Foto: Martina Čapo
Galerija
Središte Zrinskog Topolovca uskoro bi mogla krasiti još jedna nova građevina - ona dječjeg vrtića/Foto: Martina Čapo

Općina Zrinski Topolovac kreće s izgradnjom prvog vrtića u svojoj povijesti

Nekadašnja zgrada škole bit će rekonstruirana u dječji vrtić koji će koštati između tri i četiri milijuna kuna, a polaziti bi ga moglo više od 30 mališana




ZRINSKI TOPOLOVAC - Sada je i službeno. Općina Zrinski Topolovac kreće s izgradnjom dječjeg vrtića. Anketa koju provode još od proljeća pokazala je kako je više od 20-ero roditelja samo s područja njihove općine zainteresirano da njihovi mališani budu polaznici budućeg vrtića. A u obzir uzeti treba i da na području Zrinskog Topolovca ima više od 80 mališana od godine dana starosti pa do polaska u školu, što znači da bi se sigurno još koja obitelj u međuvremenu mogla predomisliti i upisati svoje najmlađe u vrtić.

Proveli anketu

Nadaju se i kako bi vrtić u njihovom naselju mogli prepoznati i žitelji okolnih općina kao što je primjerice Rovišće jer njihovo naselje Domankuš gravitira upravo prema Zrinskom Topolovcu, a slična situacija je i s Povelićem u susjednoj Koprivničko – križevačkoj županiji.

Evo kako razmišlja čelna žena Općine, načelnica Jasna Mikles Horvat.

<p>Laura (16), Lana (14), Larisa (13), Lucija (11), Lara (8), Lena (6) i Lota (1) tek su jedan dokaz o višečlanim obiteljima u Zrinskom Topolovcu/Foto: Privatni album</p>

Laura (16), Lana (14), Larisa (13), Lucija (11), Lara (8), Lena (6) i Lota (1) tek su jedan dokaz o višečlanim obiteljima u Zrinskom Topolovcu/Foto: Privatni album

- Kako bismo uopće pristupili projektiranju novog dječjeg vrtića, morali smo saznati kako dišu naši roditelji. Prema podacima kada darujemo djecu uoči Božića, imamo 80 mališana od godine dana starosti pa do polaska u školu. A provedena anketa pokazala je kako ima između 25 i 27 djece koji bi bili potencijali polaznici budućeg vrtića u Zrinskom Topolovcu. Taj podatak bio nam je dovoljan da odlučimo kako moramo krenuti s izgradnjom istog. Dokumentacija još nije u potpunosti gotova, no bit će uskoro, a financiranje ćemo prijaviti na Mjeru 7.4.1. – pojasnila nam je načelnica Mikles Horvat dodavši kako postoji bojazan da na kraju bude manje polaznika nego što je pokazao početni interes, no to je rizik na koji su spremni.

Prirodni prirast

- Općina će morati sufinancirati najmanje pola pune cijene vrtića za jedno dijete, no postoji mogućnost da će i ta cijena nekim roditeljima biti nedostižna i previsoka. Osobno smatram da bi za nas najbolje bilo da smo podružnica nekom vrtiću jer bismo na taj način uštedjeli znatna novčana sredstva. Oni bi u tom slučaju brinuli za organizaciju u objektu. Ne bismo morali imati ravnateljicu, niti zasebnu kuhinju u objektu vrtića – svjesna je Mikles Horvat koja ističe da su ostavili prostor i za nadogradnju ukoliko bude povećan interes mališana. Valja tu spomenuti kako je takav epilog itekako moguć jer je Zrinski Topolovac jedina općina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji koja je imala pozitivan prirodni prirast. A tim se podatkom, nažalost, malo koja sredina u Hrvatskoj može pohvaliti.

Rekonstrukcija nekadašnje škole

Inače, izgradnja objekta dječjeg vrtića trebala bi koštati između tri i i četiri milijuna kuna, više od toga, odaje nam načelnica, neće planirati. A doznajemo i gdje će on biti sagrađen.

- Novi vrtić bi bio nasuprot naše škole, tamo je građevina od nekadašnje škole koja bi trebala biti rekonstruirana. Dobili smo zeleno svjetlo od projektanata koji su pregledali objekt i ustanovili da je to izvedivo. Tako da se veselimo da će taj prostor biti pretvoren u novu i modernu građevinu – zaključila je načelnica koju najviše raduje što će na taj način podignuti standard u svojoj sredini.