Fotografija: Kompletna povijest Pakraca bit će pohranjena na internetu/ Foto: Screenshot
Galerija
Kompletna povijest Pakraca bit će pohranjena na internetu/ Foto: Screenshot

Pakrac će uz pomoć suvremene tehnologije čuvati povijest grada

Ministarstvo kulture financijski će pomoći projekt "Digitalizacije građe zavičajne povijesti Pakraca" kojeg provode pakračka Gradska Knjižnica i Muzej Grada Pakraca



Projekt „Digitalizacije građe zavičajne povijesti Pakraca“ kojeg partnerski provode Gradska knjižnica Pakrac i Muzej Grada Pakraca jedan je od odabranih projekata koje će financijski pomoći Ministarstvo kulture.

Nastavak je ovo projekta koji je započeo 2015. godine, a kojeg će Ministarstvo kulture ove godine pomoći s 12 tisuća kuna. 

Baza na web stranici

Projekt je u početku realiziran kroz zasebnu web stranicu www.digi-pakrac.com  koju je izradila pakračka tvrtka FOTOimago. To je svojevrsna online baza podataka na kojoj je široj javnosti prezentiran zanimljiv materijal vezan uz zavičajnu povijest koji se čuva pohranjen u knjižnici i muzeju, a na spomenutoj stranici su dostupni svi dosad digitalizirani materijali iz zavičajne zbirke knjižnice te arhivske građe muzeja vezani uz zavičajnu pakračku povijest.

- Naša knjižnica i gradski muzej godinama surađuju ne samo u organizaciji različitih aktivnosti i programa, nego i zajednički promišljamo i pokušavamo knjižničnu i muzejsku djelatnost približiti što većem broju ljudi. Bilo da je riječ o stručnoj  zajednici, bilo da je riječ o građanima koji su zainteresirani za kulturne sadržaje. 

Dostupnost na internetu

Suvremene potrebe današnje zajednice jednostavno zahtijevaju veću i lakšu dostupnost ovog materijala svim generacijama građana pa tako i njegovu dostupnost na internetu bez kojeg danas malo tko može zamisliti život i svakodnevicu. Također, ovakav sadržaj je u ovo pandemijsko vrijeme dodatno dobio na aktualnosti i važnost - pojašnjava Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke knjižnice. 

Ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider i ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik/Foto: Compas.hr
Ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider i ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik/Foto: Compas.hr

Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca dodaje kako su do sada digitalizirali više starih godišta Pakračkih vjesnika, novina koje su Pakračanima prije Domovinskog rata kroz dugi niz godina bile najvažniji izvor informacija, ali i neke poslijeratne brojeve Pakračkog lista, koji je započeo s izlaženjem 18.svibnja 1992.

Zbirka razglednica

- Digitalizirana je i muzejska zbirka starih razglednica, muzejska zbirka fotografija, stara školska spomenica, zatim albumi fotografija Ive Gebera, nacrti Stjepana Golubića, jednog od najpoznatijih graditelja Pakraca te nacrti Julijana Karlovića još jednog za Pakrac važnog graditelj. Digitaliziran je i materijal koji pripada sitnom tisku u muzeju; stari kino plakati te stare pozivnice za različite građanske zabave - ističe ravnateljica Hihlik.

Arheološki lokalitet/ Foto: Muzej Grada Pakraca
Arheološki lokalitet/ Foto: Muzej Grada Pakraca

Dodaje da su digitalizirani i svi dosad objavljeni brojevi Zbornika Povijesnog društva Pakrac Lipik, te udžbenici zavičajne povijesti za osnovne škole, također u izdanju Povijesnog društva Pakrac Lipik. 

Digitalno okruženje

Projekt „Digitalizacije građe zavičajne povijesti Pakraca“ predstavljen je na  2. Okruglom stolu: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora u digitalnom okruženju, u travnju 2016. u Osijeku. Održana je i javna prezentacija i predstavljanje projekta i online baze podataka www.digi-pakrac.com te je projekt predstavljen zainteresiranoj javnosti  i u nekim drugim prigodama kao što su Noć muzeja, Noć knjige i Mjesec hrvatske knjige). 

- Drago nam je što ovaj projekt ima svoj kontinuitet i financiranje jer je pred nama još puno posla i materijala koji planiramo objaviti i dati na korištenje cijeloj zainteresiranoj zajednici. Dostupnošću ove važne građe na internetu smatramo kako smo baštinu i značaj Pakraca uspjeli približiti širokom krugu korisnika pa i onima koji se nikada nisu imali prilike upoznati s ovim gradićem u Zapadnoj Slavoniji -  ističe Lucić Fider.

Prva virtualna izložba

Jelena Hihlik najavljuje daljnje planove po pitanju digitalizacije građe.

- Planiramo digitalizaciju preostalih godišta Pakračkog lista, od 1993. godine pa nadalje, ali i brojeva Pakračkog vjesnika koje knjižnica nažalost nema u zavičajnoj zbirci, ali postoje u zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U planu je i digitalizacija muzejske građe: fotografija, nacrta, razglednica, video materijala te građe vezanu uz Domovinski rat. 

Također, ovim putem najavljujemo i prvu virtualnu izložbu „Pakračka ratna (pri)sjećanja“ koja će biti postavljena na www.digi-pakrac.com Izložba je tematski vezana uz Domovinski rat na pakračkom području, a dio je programa obilježavanja 30-te obljetnice početka Domovinskog rata“, najavljuje Hihlik.

Ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik, Monika Lucić Fider, ravnateljica<br />
pakračke knjižnice i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik, Monika Lucić Fider, ravnateljica
pakračke knjižnice i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

Gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević veseli što je Ministarstvo kulture i ove godine prepoznalo i podržalo ovaj projekt digitalizacije. 

Za nove generacije

- Svi smo svjesni kako Pakrac ima bogatu povijest, ali time se nije dovoljno bavilo sa znanstvene i stručne strane. Arheologija je dio toga "iskopala", Povijesno društvo stručno obrađuje činjenice, a Muzej i Knjižnica sve od najranije dobi pa do novije povijesti trude se sve obuhvatiti i prilagoditi današnjem vremenu, modernoj tehnologiji i očuvati to za generacije koje dolaze iza nas. Upravo zbog tih novijih generacija je važan ovaj projekt digitalizacije, jer tako na jednom mjestu uz pomoć suvremene tehnologije čuvamo povijest našeg grada i sjećanja naših sugrađana za našu djecu koja mogu biti ponosna na bogatu povijest grada u kojem žive - zaključuje gradonačelnica Blažević.