Fotografija: Noć muzeja u Pakracu ima svoje digitalno izdanje/Foto: Pakrački list
Galerija
Noć muzeja u Pakracu ima svoje digitalno izdanje/Foto: Pakrački list

NOĆ MUZEJA U PAKRACU Digitalno iznenađenje za one koji će postav muzeja posjetiti online

"Pripremili smo i mali zabavni zadatak za sve koji nas posjete digitalno, kroz zanimljivi spoj znanosti i umjetnosti koji je pripremila fotografkinja Marijana Kapetanović", rekla je ravnateljica Hihlik



Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti  u petak će obilježiti 16. nacionalnu Noć muzeja, no u nešto drugačijem izdanju nego prijašnjih godina. Nacionalna akcija koja je dosad privlačila velik broj posjetitelja u muzeje diljem zemlje, ove godine bit će održana pod temom Digitalna Noć muzeja, na način koji je svojstven vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize, piše Pakrački list.

Kostimirano vodstvo

Muzej grada Pakraca bit će otvoren za posjetitelje od 18 do 22 sata, a tijekom večeri posebno za ovu prigodu bit će organizirano stručno kostimirano vodstvo po izložbi „Stari grad Pakrac“ u 19 i 21 sat. Kako doznajemo od ravnateljice muzeja Jelene Hihlik, u muzej će istovremeno moći ući 20 posjetitelja, uz pridržavanje epidemioloških mjera, koji će se izmjenjivati tijekom večeri. Svi zainteresirani moći će premijerno razgledati projekciju 3D modela Starog grada Pakraca, koji je nastao na temelju starih crteža, fotografija i starih razglednica te na taj način dočarati i predočiti veličinu i značaj ove srednjovjekovne utvrde nastale još u 13. stoljeću.

Na internetskoj stranici muzeja www.muzej-pakrac.hr posjetitelji će moći razgledati i niz novog digitalnog sadržaja koji će biti postavljen upravo za ovu prigodu, ali će ostati aktivan i kasnije. Bit će tu vrlo vrijedan album poznatog pakračkog urara Luje Šnedorfa, nastao u Prvom svjetskom ratu, koji će te večeri doživjeti prvo javno predstavljanje, a moći će se i „prošetati“ ulicama Pakraca iz 1915. zahvaljujući staroj katastarskoj karti grada iz te godine koju je za digitaliziranje ustupio pakrački katastar.

Zabavni zadatak

- Pripremili smo i mali zabavni zadatak za sve koji nas posjete digitalno, kroz zanimljivi spoj znanosti i umjetnosti koji je pripremila fotografkinja Marijana Kapetanović. Projekt pod nazivom „Fotografija u križnim situacijama“ sastojat će se od fotograma muzeja koji će svatko moći preuzeti i oplemeniti, digitalno ili fizički nakon ispisa te nam potom poslati na muzejski mail ili podijeliti na našoj Facebook stranici - rekla je ravnateljica Hihlik i dodala da na ovaj način žele što širem krugu posjetitelja prezentirati zašto su muzeji važni i potrebni kao čuvari vrlo vrijedne baštine te povijesne i kulturne memorije našeg kraja.

Muzej vojne i ratne povijesti Marija Tušeka za posjetitelje će također biti otvoren od 18 do 22 sata, a uz stalni postav, zbog epidemioloških mjera, neće imati dodatnih programa.

- S obzirom da smo u rujnu preselili u zgradu nekadašnjeg suda i nismo imali službeno otvorenje, ovo će biti prilika za prvo predstavljanje javnosti našeg muzeja u novom prostoru, gdje je na više od 250 kvadrata raspoređeno sedam zasebnih izložbenih cjelina - rekao je Tušek i dodao da će broj posjetitelja također biti ograničen, piše Pakrački list.