Fotografija: Foto: Vlatka Daněk
Galerija
Foto: Vlatka Daněk

Izložba Vlade Daněka u Daruvaru: "Pogledajte najbolje fotografije ovog istaknutog fotografa"

Vidjet ćete nalet uspomena i duha prošlosti, od nekadašnjeg Daruvara, do prirode i mnogih drugih zanimljivih motiva koje smo željeli prenijeti u sadašnjost, kaže Valerija Kepčija



Foto Film klub Daruvar organizira izložbu fotografija poznatog daruvarskog fotografa, Vlade Daněka.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu u 18 sati u Galeriji Milana Pavića, točnije u ulici J.J Strossmayera 32.

Foto: Foto Film klub Daruvar
Foto: Foto Film klub Daruvar

Izložba će se održati u sklopu projekta daruvarskog Foto Film kluba, pod nazivom „Prisjetimo se daruvarskih fotografa“, čiji je cilj predstaviti radove svojih utjecajnih članova. Na izložbi će biti predstavljeno 40 Daněkovih fotografija različitih formata. 

Zadnja izložba organizirana je u povodu njegova 90. rođendana, 2013. godine u Daruvaru u Češkoj galeriji Drage Biželja i Vlade Daněka, a preminuo je u travnju 2019. u 96. godini.

Vladimir Daněk bio je fotoreporter Jednote, u to vrijeme najstariji član Hrvatskog novinarskog društva, dugogodišnji član ogranka HND-a Bjelovarsko-bilogorske županije, te istaknuti član lokalne sredine i češke manjinske zajednice. U Jednoti je godinama objavljivao opsežne uspomene iz Drugog svjetskog rata, ali i iz svoga bogatog reporterskog opusa. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja.

Foto: Vlatka Daněk
Foto: Vlatka Daněk

- Vlado Daněk rođen je 1923. godine u Dežanovcu. Bio je jedan od najpoznatijih i najistaknutijih fotografa i fotoreportera na našem području, a prvu fotografiju zabilježio je u 15. godini života. Razdoblje njegovog djelovanja u Fotoklubu je između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, od toga je deset godina bio predsjednik kluba. Za svoj rad nagrađen je srebrnom plaketom od strane Fotosaveza Hrvatske. Njegov spektar djelovanja veoma je širok, osim u Fotoklubu, bio je prvi daruvarski knjižničar nakon rata, kao i dugogodišnji novinar u tjedniku Jednota. Zabilježio je mnoge druge događaje, izložbe, otvorenja, kako u Daruvaru, tako i za češku manjinu po cijeloj Hrvatskoj. Izlagao je na nizu manifestacija češke manjine, a prvu veliku samostalnu retrospektivnu izložbu, kojom se predstavio široj daruvarskoj publici, imao je za svoj 80. rođendan, 2003. godine - prepričala nam je Valerija Kepčija, tajnica Foto Film kluba Daruvar.

Foto: Vlatka Daněk
Foto: Vlatka Daněk

Izložbu ćete moći pogledati svake srijede u narednih mjesec dana od 15 do 19 sati. 

- Foto Film klub Daruvar poziva sve građane na izložbu poznatog daruvarskog fotografa Vlade Daněka. Vidjet ćete Daněkove najbolje radove, nalet uspomena i duha prošlosti, od nekadašnjeg Daruvara, do prirode i mnogih drugih zanimljivih motiva koje smo željeli prenijeti u sadašnjost. Mislim da bi najbolje bilo da dođete i pogledate sami, slika ipak govori više od 1000 riječi - poručila je Valerija Kepčija.