Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

U Muzeju grada Pakraca otvorena izložba fotografija učenika pakračke osnovne škole

Radionica je provedena još proljetos kada su učenici s voditeljima, upotrebom camere obscure, izrađivali slike grada koje su potom obrađivali u prostoru MuzejaIzložba fotografija pod nazivom „Pakrac camerom obscurom“ otvorena je u utorak u Muzeju grada Pakraca, piše Pakrački list.

Izložba je nastala kao rezultat radionice Hrvatskog fotosaveza čiji su voditelji bili Zlata Medak i Predrag Bosnar, a sudjelovali su učenici pakračke Osnovne škole, predvođeni učiteljicom likovne kulture Nikoline Zanetti koja je u sklopu školske foto grupe inicirala ovu suradnju.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- Radionica je provedena još proljetos kada su učenici s voditeljima, upotrebom camere obscure, izrađivali slike grada koje su potom obrađivali u prostoru Muzeja gdje im je osigurana tzv. tamna soba - rekla je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- Camera obscura prethodnica je današnjih fotoaparata te je u osnovi kutija s malim otvorom kroz koji ulazi svjetlo na postavljeni papir, a njeno je korištenje predviđeno uglavnom za statične motive jer se nakon postaljanja i usmjeravanja kutije mora pričekati određeno vrijeme kako bi se kreirala fotografija koja bude u negativu. Cilj radionice je bio stvoriti portet grada - rekla je Zlata Medak te objasnila da „spajanjem pozitiva i negativa te igrom svjetla i tame unutar okvira dobivamo potpuno drugu sliku i novi ambijent koji ustvari ne postoji u Pakracu kao takav, ali na ovaj način može ispričati sasvim novu priču.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Izložba je otvorena do 10. listopada ove godine, a obilazak je moguć unutar radnog vremena Muzeja, piše Pakrački list..

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list