Fotografija: Mnoštvo građana došlo je na otvorenje izložbe/oto: Compas
Galerija
Mnoštvo građana došlo je na otvorenje izložbe/oto: Compas

Izložba Šuma okom šumara oduševila Lipičane. "Rajsko lice" najbolja je ovogodišnja fotografija

U Lipiku je bio i dobitnik Grand Prix nagrade za najbolju fotografiju, snimljene za vrijeme uspona na Vaganski vrh. Riječ je o Goranu Doriću iz Nove Gradiške, najnagrađivanijem autoru izložbe



U utorak 12. prosinca u prostorijama Multikulturalnog centra Lipik otvorena je osamnaesta izložba fotografija pod nazivom „Šuma očima šumara“ koju je organizirao Upravni odbor Hrvatskog šumarskog društva-ogranak Bjelovar, Lipik, Gradska knjižnica i čitaonica i Grad Lipik. Izložba svake godine postaje sve prepoznatljivija, piše Compas.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Na otvorenju se, uz brojne posjetitelje, posebno istaknuo nastup učenika završnih razreda Osnovne škole „Lipik“ koji su izložbu posjetili u sklopu terenske nastave engleskog jezika. Prigodan nastup imali su i najmlađi, mališani Dječjeg vrtića „Kockica“ Lipica, te učenici Osnovne glazbene škole Pakrac – Jan Vondrak i Antonija Savi.

Dobitnik Grand Prix nagrade

Nazočnima se obratila ravnateljica knjižnice Jasna Molnar Kukić koja je pozdravila gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu , upravitelja Šumarije Lipik Slobodana Katunara , ujedno i predsjednika Gradskog vijeća Lipika, te Virnu Krpan , predstavnicu Uprave. Odbor HŠD-ogranak Bjelovar. Među nazočnima bio je i dobitnik Grand Prix nagrade za najbolju fotografiju, " Rajsko lice ", snimljen za vrijeme uspona na Vaganski vrh. Riječ je o kolegi Slobodana Katunara,  Goranu Doriću , dipl. inž. šumarstva iz Nove Gradiške, koji je ujedno i najnagrađivaniji autor ove međunarodne manifestacije.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Bjelovarski salon fotografije s međunarodnim sudjelovanjem „Šuma očima šumara“ ove je godine okupio tridesetak autora. Šumari, ljubitelji fotografije iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Njemačke, svojim su fotografijama ovjekovječili trenutke prirode te života i promjena u njemu. Svojim radom, koji je zabilježen u 271 fotografiji, 194 pojedinačne i 16 serija sa 77 fotografija, svjedoče o ljepoti prirode.

„Krik šume “

Tročlani stručni žiri odabrao je 190 fotografija, od čega 117 pojedinačnih i 16 serija sa 73 fotografije. Najbolji među odabranima nagrađuju se Grand Prixom salona, ​​a istovremeno se biraju i tri najbolje pojedinačne fotografije te tri najbolje serije. Posebno su pohvaljene neke fotografije, a odabrana je slika koja će krasiti naslovnicu kataloga“, istaknula je  Virna Krpan te dodala kako je ovogodišnja ptica zlokobnica odabrana kao fotografija pod nazivom „Krik šume “.

Foto: Compas
Foto: Compas

Dodajmo, šume je ove godine pogodilo veliko nevrijeme, kojemu smo svjedočili. Prema riječima gospođe Krpan, nakon te katastrofe šume i šumarstvo još će dugi niz godina liječiti rane. Stoga pretpostavlja da će line-up sljedećeg salona biti prožet tim spomenutim "krikom šume".

Druga strana prirode

Upravitelj Šumarije Lipik Slobodan Katunar, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Lipika, govorio je o važnosti šumarske struke i šumara kao gospodarskih subjekata, kako na nacionalnoj razini tako i na razini lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je kako je na izložbi prikazana lijepa strana prirode, međutim, kako je istaknuo, 19. srpnja ove godine priroda je pokazala drugu stranu pa se svi trebamo zapitati koliki je utjecaj čovjeka na klimatske promjene koje doživljavamo. svjedočenje i koliko možemo utjecati da bi se nešto promijenilo na bolje.

Foto: Compas
Foto: Compas

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana otvorio je izložbu pohvalivši izniman učinak najmlađih te istaknuvši kako su detalji izloženih fotografija primjer kako je priroda najbolji umjetnik, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!