Fotografija: Sekcija tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a „Golub“ uspješno je predstavila grad Bjelovar i županiju na međunarodnim događanjima u Sikirevcima i Zagrebu/Foto: HORKUD Golub
Galerija
Sekcija tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a „Golub“ uspješno je predstavila grad Bjelovar i županiju na međunarodnim događanjima u Sikirevcima i Zagrebu/Foto: HORKUD Golub

Golubaši u Sikirevcima: "Predstavili smo vjenčanicu iz 40-ih godina ukrašenu čipkom na drot"

Izložbu u Sikirevcima su uveličali i pučki pjevači HORKUD-a „Golub“ pod vodstvom Dubravka Kovačevića koji su otpjevali tradicionalne pučke pjesme BilogoreProteklog vikenda sekcija tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a „Golub“ uspješno je predstavila grad Bjelovar i županiju na međunarodnim događanjima u Sikirevcima i Zagrebu.

Naime, u Sikirevcima je od 30. rujna do 2. listopada održana 6. izložba čipke u organizaciji udruge „Sikirevački motivi“. Prezentirane su tehnike izrade čipke s kojima se članice vrlo ponose.

Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub

Čipka na tkalačkom stanu (šupljana ili dupljanja čipka) najzastupljenija je u ukrašavanju kućnog tekstila s posebnim naglaskom na krevetninu, na drugom mjestu su bili obredni ručnici, a onda slijede stolnjaci, nadstolnjaci i sl. Na izložbi su prezentirani radovi tkalje Marije Đuričić iz Utiskana.

Vjenčanica od organtina

Zahvaljujući suradnji sa strukom i istraživanjima na terenu pronađena je i rekonstruirana čipka na drot koja je pod preventivnom zaštitom. Na ovoj izložbi u Sikirevcima predstavljena je vjenčanica od organtina ukrašena čipkom na drot. Pronađena je u Đurđicu, a rađena je 40-ih godina prošlog stoljeća. Uz nju, predstavljeni su i radovi Melite Blazonije, Maje Sočec, Sonje Belamarić, Dubravke Tandara i Slavice Šafar.

Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub

Uz Golubaše, posjetitelji su se mogli upoznati i s čipkarskim središtima iz ostatka Hrvatske: Lepoglava, Pag, Krašić, Primošten, Ozalj, Križevci, ali i iz inozemstva: Slovenija, Bugarska, Slovačka i Bosna i Hercegovina.

Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub

Zatvaranje izložbe uveličali su pučki pjevači HORKUD-a „Golub“ pod vodstvom Dubravka Kovačevića koji su otpjevali tradicionalne pučke pjesme Bilogore.

Radionica na engleskom

Drugo gostovanje Golubaši su imali u Zagrebu. Naime, u Zagrebu je 1. listopada održan 2. Zagreb Yarn craft fest – festival pređe i tradicijskih tehnika.

Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub
Foto: HORKUD Golub

-U Studentskom centru članice sekcije Melita Blazonija i Ivanka Kurtanjek predstavile poznate tehnike izrade čipke. Melita Blazonija održala je i radionicu čipke na drot, a polaznici radionice iskazali su zadovoljstvo načinom prikaza čipke i ponijeli kući svoje prve radove. Članice je osobito razveselio interes mladih za čipku. Zbog polaznice radionice iz inozemstva, radionica je održana i na engleskom jeziku.

Na festivalu su sudjelovali izlagači iz drugih krajeva Hrvatske kao iz inozemstva, kažu iz Goluba i dodaju kako su se organizatori i posjetitelji se potrudili u stvaranju vedrog i veselog ozračja koje će se, sigurni su, nastaviti daljnjom suradnjom.