Fotografija: Članice sekcije tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a "Golub"/Foto: HORKUD Golub
Galerija
Članice sekcije tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a "Golub"/Foto: HORKUD Golub

"Golubaši" će izložbom u bjelovarskoj knjižnici prikazati bogatstvo čipkarskog umijeća u BBŽ-u

Kad je riječ o čipki, Bjelovarčani će na još jednoj manifestaciji imati mogućnost naučiti ponešto novoga o čipki. U organizaciji Udruge žena Gudovac, od 6. do 8. svibnja održat će se "Rapsodija svile i čipke"BJELOVAR - Povodom obilježavanja 135. obljetnice osnivanja HORKUD-a "Golub" i Noći knjige članovi Hrvatskog obrtničkog radničkog kulturno-umjetničkog društva "Golub" Bjelovar pozivaju sve svoje sugrađane na otvorenje izložbe pod nazivom "Čipkarstvo od tradicije do mode".

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 25. travnja 2022. godine u 19 sati na Studijskom odjelu Narodne knjižnice "Petar Preradović", Trg Eugena Kvaternika 11 (2. kat).

Modna revija i primjena čipke

U sklopu otvaranja, članovi folklornog ansambla i povijesne sekcije HORKUD-a "Golub" će kroz modnu reviju i kulturno umjetnički program, prikazati tehniku primjene čipke na drot nekad i sad.

Foto: Marija Ježek
Foto: Marija Ježek

-Sama izložba prikazivat će čipkarsko umijeće. Čipka na drot i čipka na tkalačkom stanu dvije su vrste koje se najviše pojavljuju na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na izložbi će se moći pogledati i druge vrste čipke iz raznih čipkarskih središta Hrvatske i inozemstva. Izložba će trajati od 25. travnja do 21. svibnja 2022., kazao nam je Hrvoje Pokos, predsjednik HORKUD-a Golub i dodao kako je Uprava za zaštitu kulturne baštine izdala Rješenje kojim se umijeće izrade čipke na drot na području općine Ivanska stavlja pod preventivnu zaštitu.

Rapsodija svile i čipke

-Tehnika izrade čipke na drot pronađena je na području Utiskana, općina Ivanska. Sama tehnika izrade čipke na drot je bila nepoznanica i zahvaljujući trudu i angažmanu Melite Blazonije i Mande Turković, uspješno je odgonetnut način izrade te čipke. Želja članova sekcije tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva i Goluba je da se izrada čipke na drot stavi pod listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, poručio je Pokos.

Foto: Ustupio Hrvoje Pokos
Foto: Ustupio Hrvoje Pokos

Kad je riječ o čipki, Bjelovarčani će na još jednoj manifestaciji imati mogućnost naučiti ponešto novoga o čipki.

Naime, u organizaciji Udruge žena Gudovac, u Gradskom muzeju Bjelovaru od 6. do 8. svibnja 2022. godine održat će se manifestacija Rapsodija svile i čipke. Uz dvije izložbe „Grad na svili“ i „Nit vodilja čipke u Gudovcu“, održat će se i predstava Život je lutrija, dječja predstava Dabrov čamac te modna revija Rapsodija svile i čipke.

Na izložbi međunarodnog karaktera, prikazane su tehnike izrade čipke na drot i šupljanje /Foto: HORKUD Golub
Na izložbi međunarodnog karaktera, prikazane su tehnike izrade čipke na drot i šupljanje /Foto: HORKUD Golub

Više o ovoj temi saznat ćemo kada će predstavnici organizatora i Grada Bjelovara najaviti manifestaciju.