Fotografija: 31-godišnji lopov ispitan je pred državnim odvjetnikom koji je predložio određivanje istražnog zatvora, a protiv ostalih osumnjičenika podnesene su kaznene prijave/ Foto: Nikša Duper/CROPIX (ilustracija)
Galerija
31-godišnji lopov ispitan je pred državnim odvjetnikom koji je predložio određivanje istražnog zatvora, a protiv ostalih osumnjičenika podnesene su kaznene prijave/ Foto: Nikša Duper/CROPIX (ilustracija)

Uhvaćena banda koja je krala po vikendicama i trgovinama na području tri županije

Četvorica lopova iz trgovina su krali cigarete, kavu, čokoladu i druge prehrambene i neprehrambene artikle, a iz vikendica alate, plinske peći, akumulatore i suhomesnate proizvodePolicajci PU bjelovarsko-bilogorske su u suradnji s kolegama iz Kutine i Vrbovca uhvatili četvoricu lopova koji su od studenog prošle godine do početka veljače ove godine provalili u 17 trgovina i pet vikendica na području Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Policajci su proveli kriminalističko istraživanje nad četvoricom osumnjičenika starosti 33, 35 i 28 godina s područja Čazme i 31-godišnjakom sa šireg područja Vrbovca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teških krađa.

Krali puna tri mjeseca

Policija sumnja da su četvorica osumnjičenika u razdoblju od studenog 2020. godine do početka veljače 2021. godine provalili u 17 trgovina i pokušali provaliti u tri trgovine mješovitom robom. Radi se o trgovinama u Bereku i Velikoj Trnovitici na području Policijske postaje Garešnica, u Dapcima, Narti i Ivanskoj na području Policijske postaje Čazma, u Lasovcu, Tuku i Prgomelju na području Policijske postaje Bjelovar, u Gradecu, Repincu, Novoj Kapeli,  Farkaševcu i Bolču na području Policijske postaje Vrbovec te u Gornjoj Vlahničkoj na području Policijske postaje Kutina. Iz trgovina su krali cigarete, kavu, čokoladu i druge prehrambene i neprehrambene artikle.  

Alat koji su provalnici koristili za svoje pljačkaške pohode/Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska
Alat koji su provalnici koristili za svoje pljačkaške pohode/Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Također se sumnja da su 33-godišnjak i 35-godišnjak provalili u pet vikendica te pokušali provaliti u jednu vikendicu, a radi se o vikend naselju Kopčić brdo kod Andigole, pokraj Čazme i vikend naselju Ruškovečka Kosa, kod Ruškovice, šire područje Velike Ludine. Iz vikendica su krali različite električne ručne alate, plinske peći, akumulatore i suhomesnate proizvode.

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska
Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru obavljene su pretrage domova i vozila osumnjičenih u kojima su pronađeni razni ručni električni i akumulatorski alati (bušilica, ubodnih pila i rezalica), odvijači i montirači (pajseri), električni kompresor za zrak s pneumatskom klamericom pomoću kojih su činili navedena kaznena djela.

Pronađena i marihuana

Pretragama je pronađeno i oduzeto još 220 grama suhe biljne materije nalik na drogu tipa marihuana, dio opreme za indoor uzgoj marihuane, potom više mobilnih uređaja, SIM kartica, nosača SIM kartica, oko 850 litara sumnjive zapaljive tekućine koju je preuzela INA radi analize i zbrinjavanja, 39 komada streljiva vojno formacijskog porijekla, jedna ručna bomba te dvije lovačke patrone kalibra 16 mm.

Mobiteli koje je policija zaplijenila/Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska
Mobiteli koje je policija zaplijenila/Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Ukupno je razriješeno 26 kaznenih djela od kojih su 22 dovršena, a četiri kaznena djela su u pokušaju. Ukupna šteta počinjena tim kaznenim djelima je oko 250.000 kuna.  

Nakon kriminalističkog istraživanja, 31-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske te je 11. veljače ispitan pred državnim odvjetnikom Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru kojem je predloženo određivanje istražnog zatvora. Protiv ostalih osumnjičenika podnesene su odgovarajuće kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima.