Fotografija: Istoga dana, oružje su dragovoljno predale još dvije osobe/Foto: Mate Piskor/CROPIX
Galerija
Istoga dana, oružje su dragovoljno predale još dvije osobe/Foto: Mate Piskor/CROPIX

Predao 850 komada streljiva, 31 ručnu bombu, 14 tromblonskih mina, dva raketna bacača, pet kg eksploziva...

Istoga dana, uz rekordera iz Pakraca, dragovoljno je tenkovsku minu predao još jedan Pakračanin dok je 46-godišnjak iz Kutjeva policiji predao 80 komada streljiva.
Na području Pakraca i Kutjeva posljednjih dana policijski službenici preuzeli su zavidan arsenal različitog oružja i ubojitih naprava. I to na više različitih lokacija. Naime, građani koji su posjedovali ubojita sredstva, odlučili su ih dragovoljno predati i ne snositi nikakve posljedice.

Tri nepovezana slučaja

Kako izvještavaju iz PU požeško – slavonske, u utorak, 3. kolovoza 2021., na području Pakraca, građanin koji je želio ostati anoniman, iskoristio je zakonsku mogućnost da bez sankcija preda ubojita sredstva. Policijski službenici zaprimili su tako 850 komada streljiva, 31 ručnu bombu; 10 tromblonskih trenutnih mina; pet kilograma plastičnog eksploziva; tri tromblonske osvjetljavajuće mine; dva ručna raketna bacača i jednu tromblonsku dimnu minu.

Također, na području Pakraca, istoga dana, građanin je predao jednu tenkovsku minu. Istoga dana, na području Kutjeva, 46-godišnjak je policijskim službenicima predao 80 komada streljiva. Ubojita sredstva su izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja. Sva predana ubojita sredstva bit će naknadno uništena.

Predaja bez sankcija

U razdoblju od 1. siječnja 2021., do 31. srpnja 2021., na području PU požeško-slavonske, 82 građanina su iskoristila zakonsku mogućnost da bez sankcija predaju ubojita sredstva i policijskim službenicima predali: 40 komada automatskog oružja iz kategorije „A“, od čega: 21 komad ostalog oružja i 19 komada dugog oružja. 136 komada rasprskavajućeg oružja kategorije „A“, od čega: 64 komada ostalog oružja, 61 ručnu bombu i 11 mina.

<p>Pakračanin je posjedovao zavidan arsenal različitog oružja i ubojitih naprava/Foto: MUP/CROPIX (Ilustracija)</p>

Pakračanin je posjedovao zavidan arsenal različitog oružja i ubojitih naprava/Foto: MUP/CROPIX (Ilustracija)

28 komada oružja kategorije „B“, od čega: 14 komada poluatomatskog dugog oružja, osam komada repetirajućeg dugog naoružanja i šest komada pištolja i revolvera. 8400 komada streljiva, od čega: 7521 komad za dugo oružje i 879 komada za kratko oružje. 490 komada pirotehničkih sredstava. 7,1 kilograma eksploziva. 27 komada oružja kategorije „C i D“

Prepoznat značaj akcije

-Zahvaljujemo svim građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije „Manje oružja-manje tragedija“ i vratili oružje i eksplozivna sredstva, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja – poručuju iz PU požeško slavonske.