Fotografija: Čak pet tvrtki najavilo je tužbu protiv države zbog diskriminacije i mjera Stožera/Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracijia)
Čak pet tvrtki najavilo je tužbu protiv države zbog diskriminacije i mjera Stožera/Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracijia)

Pet tvrtki tužit će državu zbog mjera Stožera: "Nisu napravili ništa, ići ćemo do Europskog suda"

Igraju na kartu da je država odlukama Stožera povrijedila ustavna prava poduzetnika. Konkretno, u člancima Ustava stoji da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću pozicijuPet domaćih tvrtki tužit će državu zbog, kako tvrde, diskriminatornih odluka Stožera civilne zaštite i neadekvatnih Vladinih ekonomskih mjera. Čekali su, sukladno zakonu, tri mjeseca, ali je država odbila mirno rješavanje spora pa su poduzetnici pravdu odlučili potražiti na sudovima, prenosi Jutarnji list.

Tomica Drvar iz putničke agencije Svikoncerti tužit će državu jer smatra da vladine ekonomske mjere pomoći nisu pravedne.

Dvostruka mjerila

- Tražimo obeštećenje iz razloga što su se vodila dvostruka mjerila. Na primjer, mi kao putničke agencije nismo dobili nikakvu odštetu niti za hladni pogon niti za bilo kakav pad prometa već samo za očuvanje radnih mjesta, objasnio je Tomica Drvar.

Putničkoj agenciji promet je posljednje dvije godine pao 97 posto, a gubitak je oko tri i pol milijuna kuna prihoda na godinu.

- Nama je teško reći u kojem iznosu bi mi bili zadovoljni. Svaka tvrtka ima svoje prihode i rashode, međutim, moram naglasiti da naša država nije napravila apsolutno ništa da obešteti svoje gospodarstvenike, dodao je.

Osim Tomice u tužbu kreću još četiri tvrtke s istim zahtjevom. Igraju na kartu da je država odlukama Stožera, ali i ekonomskim mjerama povrijedila ustavna prava poduzetnika. Konkretno, u člancima Ustava koji govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju.

Podrška iz Glasa poduzetnika

- Dakle oni su dali za potpore za očuvanje radnih mjesta, ali to je išlo za radnike. A ono obeštećenje kakvo je dala Njemačka ili Austrija svojim poduzetnicima jednostavno je u Hrvatskoj izostalo", objasnila je Branka Prišlić iz udruge Glas poduzetnika, prenosi Jutarnji list.

Poduzetnici poručuju da su spremni ići sve do Europskog suda za ljudska prava. O točnim iznosima ne žele pričati, ali, kako doznaje Dnevnik.hr, riječ je najmanje o stotinama tisuća kuna odštete po jednoj tvrtki.