Fotografija: Snježana Bogović Bradvica i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Snježana Bogović Bradvica i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Župan Marušić: "U BBŽ-u će se izgraditi šest novih vrtića vrijednih više od 50 milijuna kuna"

Jedina smo hrvatska županija koja se na poziv javila kao nositelj projekta, a kandidirali smo dogradnju vrtića u Siraču, kaže MarušićČak šest novih vrtića bit će izgrađeno na području Bjelovarsko-bilogorske županije zahvaljujući Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije župan Marko Marušić.

- Premijer Plenković jučer je najavio da će država u sklopu NPOO-a financirati izgradnju, dogradnju i opremanje čak 259 vrtića u Hrvatskoj, čime se otvorili novih 17 tisuća mjesta za našu djecu. To je najveće ulaganje u vrtiće do sada. Zadovoljstvo mi je da je i naša županija biti dio te odlične priče te da je na natječaju prošlo ukupno šest vrtića, istaknuo je župan Marko Marušić.

Konkretno, radi se o dva vrtića u Bjelovaru te po jedan u Čazmi, odnosno Gornjem Dragancu te Siraču, Štefanju i Bereku.

BBŽ jedina županija nositelj projekta

- Za vrtiće u Siraču, Štefanju i Bereku projekte je pisala na Razvojna agencija, a ujedno smo i jedina županija koja se na poziv javila kao nositelj projekta, a kandidirali smo dogradnju vrtića u Siraču. Riječ je o vrtiću koji se nalazi u sklopu tamošnje škole, kojoj smo osnivač. Postojeći vrtić trenutačno pohađa 47 djece, a ovim projektom vrijednim 7,6 milijuna kuna dogradit će se prostor za još 32 djeteta, naglasio je Marušić.

Župan je dodao i to da svi gradovi i općine koji se nisu uspjeli javiti na ovaj poziv, mogu se javiti na drugi, koji će pak biti objavljen do kraja ove godine te ih ujedno pozvao da to i učine.

- Ukupna vrijednost svih vrtića veća je od 50 milijuna kuna, a u realizaciju će se krenuti odmah nakon potpisivanja ugovora, poručio je Marušić.

Projekti JURA-e

Što se tiče projekata koje je pisala JURA, prema riječima v.d. ravnateljice Snježane Bogović Bradvica, ukupan iznos odobrenih sredstava iznosi gotovo 12 milijuna kuna. 

- Svi naši projektni prijedlozi su prihvaćeni što je prije svega rezultat dobre pripreme i dobro osmišljenih projekata. Kapacitet vrtića u Štefanju bit će 52 djece, baš kao i onog u Bereku, pored ostalog kazala je Bradvica. 

Dodajmo i to da je što se vrtića u Siraču tiče, kojeg je prijavila Županija, ukupan iznos odobrenih sredstava iznosi oko 2,5 milijuna kuna. Prema riječima župana Marušića, a budući da je riječ o području koje spada pod slabije razvijene, očekuje se dodatna pomoć države, a bude li potrebe uskočit će Županija.

Treća faza projekta Zaželi

Recimo i to da je župan Marušić najavio kako će sutra u Lipiku potpisati ugovor za treću fazu Zaželi.

- Riječ je projektu vrijednom 1,5 milijuna kuna, koji je predviđeno zapošljavanje 31 žene. Svaka od njih brinut će o šest korisnika, a nakon potpisivanja ugovora odmah ćemo krenuti u javnu nabavu za potrepštine te raspisivanja natječaja za zapošljavanje žena, s ciljem da projekt zaživi već u prosincu ove godine, zaključio je župan Marko Marušić.