Fotografija: Zvaršeni su izbori za pripadnike srpske nacionalne manjine/ Foto: Deni Marčinković
Zvaršeni su izbori za pripadnike srpske nacionalne manjine/ Foto: Deni Marčinković

Manjinski izbori: Komlenić u Skupštinu BBŽ, Glodić vijećnica u Daruvaru, Rajšić u Garešnici...

Pobjedu za Skupštinu BBŽ premoćno je odnijela lista grupe birača predvođena Obradom Komlenićem, osvojivši 515 glasova odnosno nešto više od 80 posto.
Jučerašnjim izborom predstavnika srpske nacionalne manjine za Županijsku skupštinu, gradska vijeća Daruvara i Garešnice te još pet općinskih vijeća u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji završeni su lokalni izbori 2021. godine. 

Točnije, dovoljan broj pripadnika srpske nacionalne manje nema niti u općinskim vijećima Štefanja i Velike Pisanice, ali za ta mjesta nije pristigla niti jedna kandidatura.

Skupština BBŽ

Najzanimljivija je svakako bila utrka za dva srpska vijećnika koji će iduće četiri godine sjediti u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, aktualna većina sastavljena od HDZ-a, HSLS-a i nezavisnih načelnika te DHSS ima tek jednu ruku više naspram oporbe sačinjene od koalicije koja je u svibnju podržavala Damira Bajsa, SDP-a, Domovinskog pokreta i nezavisnih vijećnika koji su u međuvremenu napustili svoje svibanjske tabore.

Pripadnici srpske nacionalne tako su mogli birati kandidate s dvije kandidacijske liste i to one grupe birača koju je predvodio Obrad Komlenić te DHSS-ove liste na čelu s Radovanom Dožudićem. Pobjedu je premoćno odnijela prva lista osvojivši 515 glasova odnosno nešto više od 80 posto, a prema kandidacijskim listama u županijsku skupštinu izabrani su Obrad Komlenić i Vanja Fincnar.

U Daruvaru i Garešnici tek formalnost

Izbori za nove članove gradskih vijeća u Daruvaru i Garešnici bili su tek formalnost, jer je svoje kandidate za oba grada prijavila jedino Samostalna demokratska srpska stranka. Tako je prema kandidacijskoj listi za novu daruvarsku vijećnicu izabrana Nikolina Glodić, dok će SDSS u Garešnici prema kandidacijskoj listi zastupati Milan Rajšić.

Identična situacija bila je i u općinama Đulovac i Severin, pa će tako novi član đulovačkog Općinskog vijeća prema kandidacijskoj listi postati SDSS-ov Milan Radaković, dok će srpsku nacionalnu manjinu u Severinu zastupati HSS-ov Milisav Marodolac.

Neizvjesno u općinama

Prava "mrtva trka" vodila se u Općini Đulovac. Naime, tamo je s 27 glasova pobjedu odnijela SDSS-ova Rada Božić, dok je kandidat grupe birača Pero Dotlić osvojio svega dva glasa manje. Neizvjesno je bilo i u Šandrovcu, a s 36 glasova pravo sudjelovanja u radu općinskog vijeća izborio je HSLS-ov Goran Solav, dok je kandidatkinja grupe birača Zrinska Vukadinović prikupila 30 glasova. U općini Veliki Grđevac SDSS je također odnio pobjedu te će u općinsko vijeće Slobodan Knežević, koji je iza sebe ostavio HNS-ovog Mirka Kondića.

Za kraj recimo i to da su navedeni rezultati privremeni, a za službenu potvrdu bit će potrebno sačekati još koji dan. Izlaznost na ovim izborima bila je vrlo mala. Primjerice, za Skupštinu Bjelovarsko-bilogorske županije pravo glasa imalo je 5786 osoba, a građansku dužnost izvršilo je tek njih 643.