Fotografija: Vedran Trupac kaže da ne trebamo strahovati jer je procijepljenost u BBŽ-u jako velika/ Foto: Unsplash/Deni Marčinković
Galerija
Vedran Trupac kaže da ne trebamo strahovati jer je procijepljenost u BBŽ-u jako velika/ Foto: Unsplash/Deni Marčinković

Zavod za javno zdravstvo BBŽ-a: "Pojavio se hripavac, dosad smo evidentirali dva slučaja"

"Postotak procijepljenosti na području BBŽ jako je velik, oko 95 posto, tako da ne očekujem probleme koje imaju primjerice na splitskom području", kaže TrupacU Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada su zabilježena dva slučaja hripavca. Prema riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a Vedrana Trupca, riječ je o dva slučaja s čazmanskog područja.

- Prije dva tjedna imali smo ta dva slučaja. Radi se o osobama iz istog kućanstva, koje su imale uobičajene simptome, kašalj i povišenu tjelesnu temperaturu. Napravili smo im briseve te poslali u Zagreb na obradu. Također, u istom kućanstvu bilo je i dvije sumnje na hripavac, koje u konačnici nisu potvrđena, poručio je Trupac dodavši da osobe kojima je potvrđen hripavac nisu trebale hospitalizaciju.

"U slučaju potrebe, bit ćemo spremni"

Kako kaže, mogućnost testiranja u županijskom Zavodu tek se dogovora.

- Provođenje testiranja nije jeftino, budući da moramo koristiti PCR uređaj. Pregovori traju, no trebamo imati iskazani veliki interes što još uvijek nije slučaj. Ono što treba naglasiti je da ćemo u slučaju pojačanih upita ili pojave same bolesti, biti spremni. Nadalje, poslali smo preporuke vrtićima i školama da se pregledaju kartoni cijepljenja. Ponavljam, nije toliko bitno testiranje, koliko je važno da se djeca predškolske i školske dobi redovno cijepe po kalendaru cijepljenja. Lijek za to postoji i to je najvažnije, naglasio je Trupac.

Dodaje i to da je postotak procijepljenosti na području BBŽ-a jako velik, točnije oko 95 posto, tako da ne očekuje probleme koje imaju primjerice na splitskom području.

Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković
Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković

- Prema tom kalendaru cijepe se djeca do godinu dana te kasnije s navršenih dvije i pet godina, a zaštita traje do desete godine. Međutim, djeca starija od sedam godina ne bi trebala imati većih problema, osim kašlja koji prolazi i liječi se. Jedina ugrožena skupina su zapravo bebe i trudnice, poručio je Trupac.

Simptomi hripavca

Inače, prema pisanju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, hripavac je ozbiljna i vrlo zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis i jedna je od najčešćih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

- Simptomi bolesti mogu se podijeliti u tri stadija. Početni simptomi kod starije djece i odraslih slični su simptomima prehlade i obično uključuju curenje ili začepljeni nos, blago povišenu temperaturu i kihanje te jaki kašalj (kataralni stadij). Drugi stadij bolesti naziva se paroksizmalni stadij, zbog karakterističnih napadaja kašlja te može trajati dva do šest tjedana. Paroksizmi kašlja sastoje se od pet do deset kašalja u vrijeme jednog izdisaja, nakon čega slijedi udisaj koji u veće djece zbog suženja glasnica zvuči kao hripanje. Tijekom nekoliko dana, kašalj će se obično pogoršati i mogu ga pratiti grčevi i povremeno povraćanje. Napadaji kašlja su učestaliji tijekom noći, praćeni su povraćanjem i umorom, također moguće su i neurološke  komplikacije. U trećem stadiju oporavka (rekonvalescenti stadij) napadaji kašlja postaju rjeđi te prestaju kroz dva do tri tjedna, uz mogućnost trajanja do nekoliko mjeseci, poručuju iz NZZJZ dr. Andriija Štampar, o čemu više pročitajte OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!