Fotografija: Predstavljanje projekta održano je u Romskoj kući/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Predstavljanje projekta održano je u Romskoj kući/ Foto: Deni Marčinković

Veliko Trojstvo krajem jeseni u Marrakechu se bori za titutu "Najboljeg turističkog sela"

Veliko Trojstvo jedina je općina iz unutrašnjosti Hrvatske koja je uvrštena u projekt, a kao takva našla se među tri sela je koja će predstavljati Hrvatsku, istaknuo je Marušić
Općina Veliko Trojstvo, uz Motovun i Kaštelir-Labince ušla je u projekt “Najbolja turistička sela” – „Best Tourism Villages“, kojeg organizira Svjetska turistička organizacija.

Naime, Ministarstvo turizma i sporta završilo je postupak ocjenjivanja i predložilo Veliko Trojstvo zbog niza potencijala poput konjičke turističke staze, etno-parka i bogate kulturne baštine, Romske kuće - jedinstvene u Hrvatskoj, OPG-ova s domaćom gastro ponudom.

Prvi projekt novog župana

Prilikom današnjeg službenog predstavljanja projekta u Romskoj kući u Maglenči, Slađana Đurđević istaknula je da je Bilogora neprocjenjivo blago s ogromnim potencijalom za turizam koji počiva na multikulturalnosti, po čemu je Bjelovarsko-bilogorska županija i poznata.

<p>Romska kuća tek je jedan dio je kulturne baštine ove općine/ Foto: Deni Marčinković</p>

Romska kuća tek je jedan dio je kulturne baštine ove općine/ Foto: Deni Marčinković

Kandidatura Velikog Trojstva ujedno je bio jedan od prvih poteza u župana Marka Marušića, kada je u lipnju stupio na dužnost župana te automatski postao predsjednik županijske Turističke zajednice.

- Općina Veliko Trojstvo ispunjavala je sve uvjete potrebne za ovaj natječaj, a ujedno je i jedina općina iz unutrašnjosti Hrvatske koja je uvrštena u projekt, a kao takva našla se među tri sela je koja će predstavljati Hrvatsku. Time je Bjelovarsko-bilogorska županija potvrdila svoje mjesto na europskoj karti održivog turizma i to nakon što smo 2016. godine, zahvaljujući iznimnom trudu tadašnje direktorice TZ BBŽ Jasne Vaniček Fila, postali članicom EDEN Networka, europske mreže destinacija izvrsnosti koja okuplja 65 članica iz 21 zemlje, istaknu je župan Marušić.

<p>Svi sudionici projekta više su nego zadovoljni ulaskom u top tri sela/ Foto: Deni Marčinković</p>

Svi sudionici projekta više su nego zadovoljni ulaskom u top tri sela/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodao je i to je da se 27. rujna obilježava Svjetski dan turizma pod motom "Turizam za uključivi rast",  a Veliko Trojstvo svakako može biti primjer na tom putu, kroz očuvanje kulturne baštine i prirode te poticanjem ljudi da ostanu živjeti na ruralnom prostoru.  

Naglasak na vrijedne ljude

- Zahvaljujem se i ujedno čestitam županu što je baš našu općinu odlučio kandidirati za ovu prestižnu nagradu i tako nas uvrstio na državnu, a nadamo se i svjetsku scenu. Također, zahvaljujem se i Ministarstvu što je prepoznalo naš potencijal i uvrstilo nas među tri najbolje turističke destinacije u ruralnom turizmu, kazao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac, dodavši da svega navedenog ne bi bilo bez vrijednih mještana njegove općine. 

<p>Marija Jungić, Marko Kutanjac, Slađana Đurđević i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Marija Jungić, Marko Kutanjac, Slađana Đurđević i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

“Najbolja turistička sela” globalna je inicijativa kojom Svjetska turistička organizacija promovira sela koja čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju te imaju uvjete za održivi razvoj turizma uvažavajući različitosti i lokalne posebnosti. Inicijativom se želi pokazati da turizam može pomoći pozitivnoj transformaciji sela, smanjenju regionalnih nejednakosti i depopulacije.

Izbor za najbolju turističku destinaciju održat će se krajem studenog u Marrakech, četvrtom po veličini gradu u Maroku, a bez obzira na konačan rezultat svi sudionici ovog projekta već sada itekako imaju razloga za zadovoljstvo.