Fotografija: Ministar Marko Primorac/Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Galerija
Ministar Marko Primorac/Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Uvodi se novi porez na dobit, evo tko će ga plaćati: "Ne radi se o kažnjavanju uspješnih"

"U ovoj situaciji kriznoj, kada svi trebaju podnijeti dio tereta kriza, smatramo da je prijedlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti”, rekao je ministarMinistar financija Marko Primorac je nakon sjednice Vlade predstavio nacrt prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje.

“Ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2021. godini ostvariti razine profita koji su značajni. U okolnostima u kojima svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize i pomoći svima kojima je pomoć potrebna”, rekao je Primorac.

“Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit”, dodao je, javlja N1.

"To nije kažnjavanje"

Ministar je istaknuo da će prijedlog Zakona danas biti upućen u javno savjetovanje.

“Nadamo se da će kroz savjetovanje i saborsku proceduru donijeti konačni zakon koji će biti prihvatljiv i da će on biti prihvatljiv i poreznim obveznicima koji će ga plaćati”, rekao je.

Još jednom je napomenuo da se ne radi o kažnjavanju.

Ministar Marko Primorac/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Ministar Marko Primorac/Foto: Damir Krajač/CROPIX

“U našem sustavu oporezivanja dobiti već postoje dvije stope i dva praga. Mi ovim porezom u ovoj kriznoj situaciji uvodimo defacto još jedan prag i još jednu stopu. Tu stopu možemo promatrati kao kliznu stopu”, kazao je.

“Kad zbrojite sve to skupa, ako je nekome dobit primjerice u 2022. rasla 50 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto. U ovoj situaciji kriznoj, kada svi trebaju podnijeti dio tereta kriza, smatramo da je prijedlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti”, dodaje ministar.

Pomoć najugroženijima

Objasnio je da se tiče svih pravnih osoba, a ne samo energetskog sektora.

“Mi ćemo ih koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, dakle ne za punjenje državnog proračuna”, rekao je Primorac.

Rekao je i koji bi sektori trebali biti pogođeni ovim porezom.

“To bi bila prerađivačka industrija, uz napomenu da je u prerađivačkoj industriji i INA, sektor trgovine, građevinarstva i financijska industrija dominantno. Ima tu i tamo i netko iz drugih sektora. Turizam u 2021. godini nije bio dominantan, ali vidjet ćemo što će biti u 2022.”, kazao je ministar.

“Poduzetnici su glasni, razumijem ih, ističu da su imali teške godine, u poslovanju su im narasli inputi, no oni kojima je prihod rastao unatoč tome, smatrali smo da je opravdano taj profit dijeliti”, dodaje.

Nagrade za radnike

Upitan je i o granici neoporezive nagrade koju poslodavci mogu dati radnicima godišnje.

“Povećali smo neoporezive primitke i dali poduzetnicima mogućnost da nagrade svoje radnike. Kada bi zbrojili naknade koje je moguće isplatiti, radi se o jednom značajnom iznosu. Jedan dio trgovačkih lanaca se odlučio za isplate pred Božić i mi to apsolutno podržavamo”, rekao je.