Fotografija: Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr

Deset lokalnih poduzetnika dobilo financijske poticaje od Grada Daruvara

Ove godine za poticaje isplanirano je 300.000 kuna, a potrošeno 200.000 kuna. Poziv je još uvijek otvoren - rekao je Damir Lneniček.U Velikoj vijećnici Gradske uprave Daruvar jučer su potpisani ugovori s deset poduzetnika kojima će Grad Daruvar financijski pomoći.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Naime, Grad Daruvar osigurao je sredstva za dvije mjere, a to su početak obavljanja registrirane djelatnosti i zapošljavanje novih djelatnika. 

Dva nova obrta u gradu

- Zahvaljujem vam se što otvarate, a neki i nastavljaju, zapošljavanje naših sugrađanki i sugrađana. Svima nama je u interesu da što više naših Daruvarčanki i Daruvarčana radi. Naravno čim oni rade, znači da plaćaju porez i prirez kojima mi pak plaćamo vrtiće, te sve ostale socijalne i komunalne programe - poručio je Damir Lneniček gradonačelnik grada Daruvara.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Tvrtke koje su se prijavile i dobile poticajne mjere su: Karaula, Paty's beauty j.d.o.o., Bili j.d.o.o., Ordinacija dent. med. dr. Igor Jareš, Clean cut design studio, Autolimarija Karniš j.d.o.o., P.M.M. gradnja d.o.o., Bamboo DDS j.d.o.o., San-Met d.o.o. i Cvjećarnica Andy.

Igor Jareš/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Igor Jareš/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Mate karaula (lijevo) / Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Mate karaula (lijevo) / Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Poticaje za početak obavljanja registrirane djelatnosti dobila su dva obrta, Autolimarija Karniš i Clean cut design studio, dok je osam poduzeća dobilo gradsku potporu za zapošljavanje djelatnika.

Mjere za zapošljavanje popularnije

- Grad Daruvar tradicionalno provodi program za poticanje poduzetništva. U 2022. imamo dvije mjere: poticanje za zapošljavanje djelatnika i potpora za novoregistrirane djelatnosti. Ove godine više je iskorišteno mjera za zapošljavanje djelatnika. Poticaj za regularne djelatnosti iznosi 10.000 kuna, dok za registrirane djelatnosti po NKD-u koje se odnose na programiranje, informatiku i robotiku potičemo sa 35.000 kuna. Na žalost, takvih prijava nije bilo, no nadamo se da će sljedeće godine pojaviti zainteresirani budući da je ove godine otvoren i Digitalno inovacijski centar. Tamo se nalaze poslovni prostori u kojima se može unajmiti radna jedinica koja je besplatna do kraja ove godine, a idućih 5 godina naknada će biti simbolična. Digitalno inovacijski centar opremljen je računalima, 3D printerima, audio i video studijem, koferencijskim dvoranama i samim radnim jedinicima koje sadrže svu opremu - poručila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Danica Cetin dodajući kako je kroz program poticanja poduzetništva ove godine zaposleno ukupno 11 djelatnika, a otvoreno je sedam novih obrta.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Nagodinu će se program poticanja poduzetništva promijeniti tako da više neće biti mjera za zapošljavanje.

- Slijedit ćemo trendove i time uvesti mjeru kojom potičemo ulaganje u obnovljive izvore energije. Zatim ćemo uvesti mjeru za nabavku novih i rabljenih strojeva, opreme i alata. Posljedično tome širit će se posao, a time i zapošljavanje - rekla je Danica Cetin.

Energetska kriza

Gradonačelnik Damir Lneniček je istaknuo kako su unatoč energetskoj krizi, naši obrtnici i poduzetnici u gradu Daruvaru žilavi, otporni i sposobni prebroditi sve krize, uključujući i ovu.

- Dosadašnjih godina bilo je skoro pola milijuna kuna poticaja za poduzetnike. Prvenstveno za zapošljavanje, a kako je trenutno zahtjevno naći djelatnike na tržištu rada taj iznos se smanjio, ali se opet povećao broj otvorenih obrta i poduzeća. Ove godine za poticaje isplanirano je 300.000 kuna, a potrošeno 200.000 kuna. Poziv je još uvijek otvoren - rekao je Damir Lneniček.

Doselila iz Češke

Među poduzetnicama pronašla se i Patricija Husak, vlasnica kozmetičkog salona koja se prije 4 godine doselila iz Praga kako bi otvorila kozmetički salon u Daruvaru. Ona se prijavila za mjeru zapošljavanje novog radnika za kojega će primiti potporu u iznosu od 10.000 kuna.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Patricija Husak/Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr
Patricija Husak/Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr

- Imam još jednu radnicu, tako da nas je za sada troje. Ova mjera mi omogućuje poslati radnika na dodatnu edukaciju. Rodila sam se u Pragu, ali sam se ovdje doselila prije 4 godine. U Češkoj su drugačiji zahtjevi, papirologija i kontrole za otvaranje obrta, a ovdje je sve bilo puno jednostavnije. Brzo sam pronašla prostor koji ima sve potrebne uvjete. Na poslu je stalno gužva, termini su popunjeni ponekad i četiri tjedna unaprijed – rekla je Patricija Husak, vlasnica kozmetičkog salona Paty’s beauty.

Prevladala strah

Jedna od osoba koja je jučer potpisala s Gradom Daruvarom ugovor o poticaju je Ana Boroš Bosanac, koja je 1. kolovoza otvorila obrt Clean cut design studio.

- Povukla sam i poticaje za samozapošljavanje preko HZZ-a. Za sada sam još uvijek jedino ja zaposlena. Na početku sam bila uplašena krenuti u samostalne vode, no ta želja već dugo tinja u meni. Nisam niti jednom požalila i stvarno imam posla. Prvotna djelatnost mog obrta Clean cut design studio je dizajn interijera, ali zapravo radim razne stvari. Šivam, oslikavam zidove i platna tako da mogu reći da se više osjećam kao umjetnica negó nekakva dizajnerica – rekla nam je Ana Boroš Bosanac, vlasnica Clean cut design studija.