Fotografija: Kosilica je idealna za terene na kojima problem stvara buka/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Kosilica je idealna za terene na kojima problem stvara buka/ Foto: Deni Marčinković

U Gudovcu izložena eletrična kosilica vrijedna 30 tisuća eura: "Ovo je Tesla u svijetu kosilica"

Prvenstveno je zamišljena da se koristi oko bolnica, vrtića, odnosno svih terena gdje bi buka predstavljala problem. S ovom kosilicom možete raditi i u nedjelju, u šali kaže Andrej RauterNa 23. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu izlaže više od 400 izlagača iz Hrvatske i još desetak zemalja. Što se stranaca tiče, ove godine najbrojniji su Slovenci, a neki od njih u Gudovcu su predstavili nagrađene modele traktora, kao i ostalu suvremenu opremu i poljoprivrednu mehanizaciju.

Najbolji dizajn

- Prije dva dana dobili smo lijepu vijest da je naš traktor Terrus CVT dobio prestižnu međunarodnu nagradu za RE-DO dizajn. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za sklop svih komponenti. Ovo je novi tip kabine kod Steyr traktora, koja je napravljena po principu auto industrije, a naglasak je stavljen na novi način ventilacije zraka. Također, traktor ima paljenje bez ključa, veći broj prozora zbog bolje preglednosti, specijalno sjedalo s prozračivanjem, intuitivan terminal bez prekidača, odnosno sve je na touch, pojasnio je voditelj prodaje Steyr traktora za Hrvatsku i Sloveniju Boštjan Grašić.

Nagrađeni Steyr-ov traktor/ Foto: Deni Marčinković
Nagrađeni Steyr-ov traktor/ Foto: Deni Marčinković

Boštjan Grašić (desno)/ Foto: Deni Marčinković
Boštjan Grašić (desno)/ Foto: Deni Marčinković

Što se tiče tehničkih karakteristika, Grašić ističe da traktor ima 6,8 litarski FPT motor jačine 300 konjskih snaga, a ujedno je i  najveći Steyrov traktor.

Unutrašnjost nagrađenog traktora/ Foto: Deni Marčinković
Unutrašnjost nagrađenog traktora/ Foto: Deni Marčinković

- Što se općenito prodaje tiče, zbilja je odlična. Dvorišta nam trenutno izgledaju tako da više robe odvezemo nego što dovezemo. Doista imamo puno isporuka te je iza nas rekordna godina. Međutim, bojimo se da ćemo iduće godine imati problem s isporukom strojeva jer nedostaje komponenata za proizvodnju mehanizacije, dodao je Boštjan Grašić. 

Ne proizvodi buku

S druge strane sajamskog prostora, njegov sunarodnjak Andrej Rauter iz tvrtke Gorenc predstavio nam je električnu kosilicu koja u sebi sadrži telemetriju, odnosno mogućnost daljinskog mjerenja i spremanja informacija.

Kosilica je privukla pažnju brojnih posjetitelja/ Foto: Deni Marčinković
Kosilica je privukla pažnju brojnih posjetitelja/ Foto: Deni Marčinković

- Zahvaljujući telemetriji mi na računalu vidimo sve, od gibanja pa do stanja baterije. S jednom baterijom kosilica može raditi pet sati. Prednost ove kosilice je i ta što nema ulja te ne zagađuje okoliš. Nadalje, imamo različitih nastavaka noževa, ovisno o konfiguraciji terena, pa tako imamo "102", "132" i takozvanu strižnu kosilicu, opisao je ovaj nadasve zanimljiv stroj Andrej Rauter.

Andrej Rauter/ Foto: Deni Marčinković
Andrej Rauter/ Foto: Deni Marčinković

Iako je kosilica sama po sebi privukla pažnju brojnih posjetitelja, Rauter priznanje da si malo ljudi može priuštiti takvo što.

Vrijednost ove električne kosilice je 30.000 eura bez PDV-a/ Foto: Deni Marčinković
Vrijednost ove električne kosilice je 30.000 eura bez PDV-a/ Foto: Deni Marčinković

- Cijena bez PDV iznosi 30 tisuća eura. To je profesionalna kosilica, a mi volimo reći da je to ona Tesla u svijetu kosilica. Prvenstveno je zamišljena da se koristi oko bolnica, vrtića, odnosno svih terena gdje bi buka predstavljala problem. S ovom kosilicom možete raditi i u nedjelju, u šali dodaje Rauter.

Uklanjanje korova bez kemikalija

Još jedan proizvod na koji su također posebno ponosni je stroj za uklanjanje korova bez kemikalija. 

- Stroj radi na principu vrućeg zraka i infracrvenih zraka. Naime, ovaj uređaj proizvodi vruć zrak iznad 70 cezijevih stupnjeva, uslijed čega dolazi do zgrušavanja proteina u stanici i automatski se prekida fotosinteza, obnašanja Rauter.

Stroj za uklanjanje korova bez kemikalija/ Foto: Deni Marčinković
Stroj za uklanjanje korova bez kemikalija/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj je poručio i to da su zadovoljni sajmovanjem u Gudovcu, u kojem su već peti put te već sada najavljuje dolazak na Jesenski sajam.