Fotografija: U cijeloj državi temperature su iznimno visoke/Foto: Duje Klaric/CROPIX
U cijeloj državi temperature su iznimno visoke/Foto: Duje Klaric/CROPIX

U četvrtak temperature blizu 40! Evo kad bi moglo biti malo lakše

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu između 11 i 16 satiDanas će biti sunčano i vruće, ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar će biti većinom slab jugozapadni, a najviša dnevna temperatura iznosit će od 32 do 37 stupnjeva Celzijevih, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), piše Jutarnji.hr.

Kako javlja meteorologinja N1 Tea Blažević, u nastavku dana bit će vruće pa i vrlo vruće, sve zbog vrlo toplog zraka koji nam stiže s područja sjeverne Afrike. Rano jutros u Splitu je zabilježeno visokih 26.8 stupnjeva.

Vjerojatnost za pljuskove

U četvrtak će vrućina kulminirati, temperature bi se mogle približiti brojci 40. Od petka malo manje vruće, no povećava se vjerojatnost za pljuskove.

Prognostičari DHMZ-a izdali su za srijedu narančasto upozorenje zbog toplinskog vala zbog kojeg se građani mole za pojačani oprez zbog rizika za zdravlje.

- Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi, stoji u upozorenju DHMZ-a.

- Tek će u petak vrućina malo popustiti. I dalje će biti dosta vruće, a prekid toplinskog vala na kopnu očekuje se u subotu, dok će na Jadranu i dalje biti dosta vruće, rekla je meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT.

Preporučene mjere zaštite

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je u ponedjeljak preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati, a ako to čine da se zaštite šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, koje je izradilo državno Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala, pozivaju na obilato korištenje tekućine i izbjegavanje pržene hrane.

Potrebno je dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva, te puno sezonskog voća i povrća, te izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.

Češće kontrole tlaka

Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znaju biti znak za uzbunu.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan. Također je dobro da starije osobe uvijek uza se imaju osnovne podatke, piše Jutarnji.hr.

___________________________________________________________________________________________________

'Možete se rashladiti i u shopping centru'

U većem dijelu zemlje vrhunac toplinskog vala bit će dosegnut tijekom sutrašnjeg dana, a veće popuštanje vrućina očekuje se tijekom vikenda, potvrdila je i meteorologinja Tanja Renko jutros u emisiji Hrvatskoj radija U mreži Prvog.

- U većem dijelu zemlje vrhunac će biti dosegnut tijekom sutrašnjeg dana, u četvrtak, no dijelovi zemlje još će svakako u petak imati barem umjerenu opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, dok se, mogli bismo reći, veće popuštanje vrućina očekuje tijekom vikenda. To se posebno odnosi na unutrašnjost. No treba naglasiti da će i u dane vikenda i dalje u većini krajeva biti vruće, posebno se to odnosi na Jadran, predjele i unutrašnjost Dalmacije, no ipak, temperatura zraka bit će za, mogli bismo reći, 3 do 4, ponegdje u ovim kopnenim predjelima i 5 stupnjeva niža od ovih vrijednosti koje ćemo mjeriti danas i sutra, rekla je Renko.

Renko je navela da su posljednjih nekoliko dana noćne temperature vrlo često na Jadranu iznad 20, ponegdje i iznad 25 stupnjeva u ranim jutarnjim satima. U unutrašnjosti su pak dnevne temperature više od onih na Jadranu, gdje osvježenje pruža povjetarac s mora koji zapuše sredinom dana, dodala je.

- Bit će toplih noći još i dalje, svakako zbog toga što se već i samo more ugrijalo, rekla je.

Renko je rekla da vrući dani u lipnju nisu rijetkost, ali da je neuobičajeno da su vrijednosti temperature, posebno najviše dnevne, toliko više od prosjeka.

Rekla je i kako se s dosta velikom vjerojatnošću može reći da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka te da možemo očekivati vrlo vjerojatno još poneki toplinski val, ali da je njihov broj i jačinu nemoguće prognozirati. Kad je riječ o klimatskim promjenama, Renko je rekla kako sve upućuje na to da će toplinski valovi vrlo vjerojatno biti češći i žešći.

Nataša Janev iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako i zdrave osobe, osobito ako se tijekom noći kvalitetno ne naspavaju, mogu biti umorne i iscrpljene. Preporučuje se prozračivanje i rashlađivanje prostorija tijekom noći, kada su niže temperature, a već tijekom jutarnjih sati zatvoriti prozore te u jednom trenutku uključiti uređaj za rashlađivanje, ako ga kućanstvo ima.

- U situacijama kada se ne može rashladiti prostorija, kad se osobe osjećaju iscrpljeno, čak je jedna od preporuka da se ode, recimo, u neki shopping centar i boravi tamo dva-tri sata da bi se čovjek naprosto rashladio, rekla je Janev.

Ingrid Bošan Kilibarda iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu rekla je kako, osim redovnih timova, 17 dodatnih timova ove godine od 18. lipnja do 12. rujna brine o zdravstvenoj sigurnosti građana i turista, a locirani su na državnim cestama i autocestama.

- Ti dodatni timovi prošle su godine imali oko 1800 intervencija, ali protekla godina možda i nije relevantna s obzirom na pandemiju, smanjeni broj turista, smanjeni promet, ali, recimo, preklanjske godine je bilo oko 2800 zbrinutih pacijenata tim dodatnim timovima u turističkoj sezoni, rekla je Bošan Kilibarda.