Fotografija: 40-godišnja sutkinja je u dva navrata ukrala robu iz trgovine u vrijednosti nešto više od dvije tisuće kuna/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX (Ilustracija)
40-godišnja sutkinja je u dva navrata ukrala robu iz trgovine u vrijednosti nešto više od dvije tisuće kuna/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX (Ilustracija)

Sutkinja koja je u dva navrata krala odjeću po C&A se vratila na posao: "I dalje će suditi"

Sa suda su potvrdili da će sutkinja ostati na svom radnom mjestu i da će obnašati poslove kojima se i ranije bavila jer protiv nje još uvijek nije započet kazneni postupak. Plaća joj također ostaje istaPrije nešto više od mjesec dana Državno odvjetništvo je na svojim službenim stranicama objavilo priopćenje da je podignuta optužnica protiv 40-godišnjakinje s područja Zadra koja je u dva navrata ukrala robu iz trgovine u vrijednosti nešto više od dvije tisuće kuna.

U međuvremenu se ispostavilo da se radi o sutkinji s Trgovačkog suda u Zadru. Nju se tereti da je u dva navrata u trgovačkom centru iskoristila nepažnju osoblja i uzela razne odjevne predmete tako što je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za iznos od 2012.07 kuna (267.04 eura), piše INDEX

Rečeno da neće suditi, ali...

Prvotno je rečeno da će sutkinja ostati zaposlenica suda, ali da neće aktivno sudjelovati u radu.

Na upit Indexa hoće li sutkinja optužena za krađu i dalje raditi, predsjednik suda Tomislav Jurlina rekao je da hoće, ali da su se dogovorili da više aktivno ne sudjeluje u radu, što bi značilo da će optužena sutkinja i dalje raditi, ali da neće održavati rasprave. 

Jurlin je tada rekao da će odlučiti hoće li i kakav zahtjev podnijeti u trenutku kada za njega budu ostvarene formalne pretpostavke, i to one koje mu omogućavaju da o tome donese odluku.

"S obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama, raspoređivati drugim rješavateljima spisa", kazao je Jurlina.  

S obzirom na to da izrazom "aktivno sudjelovanje u radu" Jurlina nije točno precizirao kojim će se to poslom optužena sutkinja baviti, Index je upitao Trgovački sud o čemu se konkretno radi.  

Sutkinja je bila na godišnjem odmoru, nakon čega se trebalo raspravljati o obnašanju njezinih dužnosti.

Bila na godišnjem

Prije mjesec dana sa suda su rekli da je sutkinja na godišnjem odmoru, a nastavit će primati plaću. Novinari su pitali i kolika je njezina plaća. Tada nisu dobili konkretan odgovor o njezinom budućem opisu posla na Trgovačkom sudu, već im je rečeno da će se o obnašanju njenog posla odlučivati kada se vrati s odmora.  

"S obzirom da je sutkinja na godišnjem odmoru, nema razloga da ta činjenica utječe na visinu njezine plaće. Što se tiče plaće sudaca na Trgovačkom sudu u Zadru, ista je određena Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika pa se tako plaća sudaca trgovačkih, općinskih i upravnih sudova računa na način da se osnovica određena tim zakonom (4.710,595 kuna/625,20 eura bruto) uveća za koeficijent složenosti poslova 3,54. 

Također, sukladno odredbi čl. 6. istoga zakona plaća utvrđena na naprijed navedeni način uvećava se za 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža, a najviše za 20 posto", poručili su tada sa suda.

Odlučeno je: "Vraća se na svoje mjesto"

Danas su sa suda potvrdili da će sutkinja ostati na svom radnom mjestu i da će obnašati poslove kojima se i ranije bavila jer protiv nje još uvijek nije započet kazneni postupak.

"Sutkinja se vratila s godišnjeg odmora i obavljat će dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i ranije, a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga", poručili su sa suda.  

Zakon o državnom sudbenom vijeću

U članku 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću stoji da će sudac biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili dok se nalazi u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru.

Isto tako će biti smijenjen zbog osude za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti ili zbog počinjenoga teškoga stegovnog djela. 

Prema tom Zakonu, sudac može biti udaljen s dužnosti i ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina, ako obavlja službu, posao ili aktivnost koji su nespojivi s obavljanjem sudačke dužnosti te ako je ovlašteni predlagatelj u zahtjevu za pokretanje stegovnog postupka predložio izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti. 

"Zahtjev za udaljenje s dužnosti Vijeću podnosi predsjednik suda u kojem sudac obnaša sudačku dužnost, predsjednik neposredno višeg suda, nadležno sudačko vijeće ili predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Odluku o udaljenju s dužnosti u slučaju iz stavka 1. ovoga članka donosi predsjednik suda, a u slučajevima iz stavka 2. ovoga članka odluku donosi Vijeće bez odgode", stoji u Zakonu, piše Index.