Fotografija: 
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX (Ilustracija)

Stiže novo grmljavinsko nevrijeme s puno kiše. DHMZ: "Očekuju se ekstremni vodostaji rijeka"

Prema kraju dana i u noći na petak postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinomDjelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku jutros.

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

DHMZ je upalio narančasti meteoalarm zbog mogućeg opasnog vremena na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću te Velebitskom kanalu i Sjevernoj Dalmaciji.

Posebno priopćenje 

DHMZ je izdao i priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.

Još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju, navodi DHMZ u priopćenju.

Vodni valovi

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke.

Tijekom današnjeg dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu, premješta se preko većeg dijela Hrvatske te su lokalno moguće bujične i urbane poplave.

Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje se i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja, navode iz DHMZ-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!