Fotografija: Načelnik Općine Sirač Igor Supan podržao je nabavku defibrilatora/Foto: Ivan Klindić/CROPIX, MojPortal.hr
Galerija
Načelnik Općine Sirač Igor Supan podržao je nabavku defibrilatora/Foto: Ivan Klindić/CROPIX, MojPortal.hr

Sirač postaje prva općina u BBŽ s automatskim vanjskim defibrilatorima: "Spasit ćemo živote"

Predviđamo da bi nam oko 100 tisuća kuna bilo dovoljno da opremimo svako mjesto, za što nam je potrebno minimalno šest uređaja, a idealno bi bilo osam, poručio je SupanOpćina Sirač do kraja godine mogla bi u svakom naselju imati automatski vanjski defibrilator (AVD). Naime, na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća jednoglasno je usvojen prijedlog da se krene u nabavku uređaja koji spašavaju živote.

Vanjski defibrilator/Foto: Ivan Klindić/CROPIX
Vanjski defibrilator/Foto: Ivan Klindić/CROPIX

- Realizacijom ovog projekta i edukacijom građana postali bismo jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja bi na ovaj način prevenirala smrtne ishode koje uzrokuje zastoj rada srca i vjerujem potaknula još mnoge općine i gradove da krenu našim putem. Ruralno smo područje i hitnoj medicinskoj pomoći potrebno je od 15 do 20 minuta da dođe u naša naselja što je predugo kad je u pitanju srčani zastoj i baš zbog toga su nam AVD uređaji potrebni, zadovoljno je pojasnio Tomislav Petrušić, djelatnik daruvarske Hitne, ujedno i općinski vijećnik. 

U BBŽ svega 4 uređaja

Prema podacima sa stranice aed.hr, u cijeloj Hrvatskoj postoji 710 takvih uređaja, dok su podaci Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu još skromniji, odnosno govore da imamo svega 586 AVD-a. U Sirače planiraju postaviti šest, a možda čak i osam uređaja. Usporedbe radi, u cijeloj BBŽ trenutno se nalazi četiri takva uređaja, od kojih su tri u Bjelovaru i jedan u Daruvar. 

Načelnik Igor Supan ističe da projekt planiraju realizirati korištenjem nacionalnih ili europskih fondova, a na jedan takav natječaj već je u tijeku i na njega će se prijaviti ovaj tjedan.

- Financijska situacija nije bajna, ali ovakve stvari doista su nam potrebne, jer ljudski život nema cijenu. Ako struka kaže da su ti uređaji od životne važnosti i da svaka minuta igra veliku ulogu, ja im vjerujem. Od malih nogu su me učili da je bolje spriječiti, nego liječiti. Već ovog tjedna javit ćemo se na jedan natječaj, pa ćemo vidjeti hoćemo li proći ili ne. Vjerujem da do kraja godine možemo realizirati ovaj projekt. Predviđamo da bi nam oko 100 tisuća kuna bilo dovoljno da opremimo svako mjesto, za što nam je potrebno minimalno šest uređaja, a idealno bi bilo osam, poručio je Supan.

Plan "B"

Dodao je i to da bi ga sufinanciranje od 50 posto ukupne vrijednosti kroz neki od natječaja itekako zadovoljilo i u tom slučaju odmah bi krenuli u realizaciju. No ako ne ostvare subvenciju u općini imaju plan "B".

Načelnik Općine Sirač Igor Supan/Foto: MojPortal.hr
Načelnik Općine Sirač Igor Supan/Foto: MojPortal.hr

- U tom slučaju ćemo organizirati humanitarne akcije, poput koncerata, gdje ćemo pokušati skupiti barem dio novca. Najveći problem predstavlja nam povećanje tekućih troškova i to za čak četiri, pet puta. Naši prihodi su skromni. Prirez nemamo, niti ga planiramo uvoditi. Nadalje, proračun punimo od komunalne naknade, međutim ni te iznose ne planiramo dizati, jer ne želimo naše sumještane, koji su ionako u teškoj situaciji, dodatno ugrožavati, istaknuo je načelnik Supan te dodao da dodatne probleme imaju zbog kašnjenja europskog novca za projekte koji su odrađeni i plaćeni.

Pored postavljanja AVD uređaja, u planu su i edukacije građana za njihovo korištenje i to kroz udruge, ustanove, tvrtke, sportske klubove. 

Edukacija učenika

- Svakako ćemo educirati i učenike sedmih i osmih Osnovne škole Sirač. Te aktivnosti planiramo odraditi u dogovoru s našom doktoricom Liljanom Žunić, ali i ostalim zdravstvenim djelatnicima s našeg područja, dodao je hitnjak Tomislav Petrušić. 

Tomislav Petrušić /Foto: Facebook Tomislav Petrušić
Tomislav Petrušić /Foto: Facebook Tomislav Petrušić

Zadovoljstvo najavljenim ulaganjima i aktivnostima iskazala je i spomenuta doktorica Ljiljana Žunić. 

- Kao građanin ove općine, a poglavito kao liječnik iznimno sam sretna ovakvom odlukom članova vijeća Općine Sirač. Zahvaljujem se u ime našeg tima primarne zdravstvene zaštite, u ime naših pacijenata i svih građana. Automatski vanjski defibrilatori su uređaji koji zaista u sekundama mogu spasiti život, a to nema cijenu. Uz to posebno je bitan proces edukacije građana koji je neodvojivi dio ovog projekta. Uključivanje učenika osnovne škole ima posebno važnu ulogu i znam da ćemo ovu odluku uspješno provesti u stvarnost. Ovim činom našoj zajednici podižemo kvalitetu zdravstvene zaštite na značajno viši nivo, postajemo jedna od rijetkih sredina koje su na ovaj način podigle svijest i kvalitetu zdravstvene zaštite, zaključila je dr. Žunić.