Fotografija: Puno toga dobrog priprema se na području općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Puno toga dobrog priprema se na području općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo

Sirač priprema novčane potpore za mlade obitelji i poduzetnike, uredit će se i staze na groblju

Ovo će biti treća godina da podupiremo poduzetnike i mlade obitelji. Iznosi su pozamašni, a rezultati odlični. Slične subvencije pripremamo i za poljoprivrednike, kazao je načelnik SupanSIRAČ – Natječaj o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Sirač koji je raspisan prije mjesec dana, zatvoren je, potvrdio nam je to načelnik općine Sirač Igor Supan.

Općina raspolaže s ukupno 290 hektara državnog zemljišta. Od tog broja, za prodaju je predviđeno 43 hektara, a za zakup 182 hektara.

Rezultati za pola godine

- Ovim natječajem koji je sada zatvoren, za zakup je bilo raspisano 93 hektra zemlje. Na Općinskom vijeću koje će se održati u petak moramo izglasati odluku o povjerenstvu koje će pregledavati pristigle ponude za zakup i prodaju, odnosno koje će vršiti uvođenje u posjed, pojasnio je Igor Supan koji je svjestan kako će vjerojatno proći oko pola godine dok novi zakupnici ne uđu u posjed.

Inače, na natječaj je pristiglo 18 ponuda, potvrdio nam je Supan.

Načelnik Općine Sirač Igor Supan/Foto: MojPortal.hr
Načelnik Općine Sirač Igor Supan/Foto: MojPortal.hr

- Komisija kada otvori i pregleda ponude, sve to šalje u Ministarstvo koje kasnije opet dokumentaciju vraća nama. Tako da to nešto duže traje, ističe Supan koji se ovih dana bavi i još jednim natječajem koji se zatvara sutra. Riječ je o uređenju staza na mjesnom groblju u Siraču. Natječaj koji sutra završava pokazat će koji izvođač radova je najpovoljniji i koji će time postići uvjete da preuzme posao.

Uređenja staza na groblju

- Projekt se provodi preko LAG-a, odnosno Mjere 3.1.1. Vrijednost projekta je oko 450 tisuća kuna, no budući da je troškovnik star više od godinu dana, očekujem da će iznos biti veći od tada predviđenog jer su cijene sada znatno skuplje, ističe Supan. Načelnik je pojasnio i kako projekt podrazumijeva rekonstrukciju 550 metara postojećeg nogostupa kroz staro groblje te izradu novih u dužini od oko 250 metara na novom dijelu groblja.

Zbog kiše i vremenskih neprilika nastaje veliko blato na groblju i teško je za hodati po ovakvim stazama/Foto: Igor Supan
Zbog kiše i vremenskih neprilika nastaje veliko blato na groblju i teško je za hodati po ovakvim stazama/Foto: Igor Supan

- Sufinanciranje iznosi oko 330 tisuća kuna, dok se za ostatak moramo pobrinuti sami. Većinom kada prijavljujemo projekte, gledamo da budu vrijedni najmanje oko pola milijuna kuna. Kada već izrađujemo dokumentaciju i prijavljujemo neki projekt, želimo odraditi važnije, time i obično skuplje projekte, iskren je Supan koji dodaje ako bude sve po planu da će nove staze na groblju biti gotove do srpnja ili polovice kolovoza.

Pomoć poduzetnicima i mladim obiteljima

Posla u Općini u svakom slučaju imaju. Kroz mjesec ili dva bit će raspisan i javni poziv, odnosno natječaj za financiranje udruga za što je u općinskom proračunu osigurano više od pola milijuna kuna te dodatnih 230 tisuća kuna za tekuće troškove vatrogasne zajednice.

- Pripremamo i odluku o programima za mlade obitelji i poduzetnike što će također kroz mjesec dana ići na Općinsko vijeće. Ovo će biti treća godina kako raspisujemo te programe, iznosi su pozamašni, a rezultati odlični. Lani smo, primjerice, za poduzetništvo isplatili oko 260 tisuća kuna. Što se tiče mladih obitelji tu je lani bio nešto bolji odaziv, a vjerujem da će ove godine biti još bolji. Slične subvencije pripremamo i za poljoprivrednike. Stvarni se trudimo da svi dobiju vjetar u leđa od općine, kazao nam je Supan.