Fotografija: Daruvarčanka Sanja Bogdan Pavlović/Foto: Compas.hr
Daruvarčanka Sanja Bogdan Pavlović/Foto: Compas.hr

Sanja Bogdan Pavlović: "Trebamo li učiti kćeri da je normalno da ih diskriminiraju jer su žene?"

Menstruacija se oporezuje kao luksuzni proizvod, dok se silikonski implantati oporezuju s 5 %, što je ujedno i porezna stopa za esencijalna dobra kao što su kruh i mlijekoEvo bitne novosti za žene: ovih dana bi se NAPOKON trebao smanjiti PDV na određene neophodne ženske potrepštine!

Iako nam slijedi još jedan val inflacije, porez na uloške i tampone od 25 %, koji je do sada u Hrvatskoj bio treći najveći porez robe široke potrošnje u svijetu, konačno će se smanjiti. Trebalo je gotovo dvije godine kampanje da dođe do smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, da bi Vlada RH donijela odluku o smanjenju PDV-a na uloške i tampone s 25 na 13 %. Sramnih 13% - jer trebalo je spustiti na 5%, piše Sanja Bogdan Pavlović za lipički Compas

Luksuzni proizvod

Iako si čak deset posto Hrvatica ne može priuštiti menstrualne potrepštine koje se u Hrvatskoj (još i sad) oporezuju s čak 25 %, Vlada RH godinama nije donijela odluku o smanjenju. Menstruacija se oporezuje kao luksuzni proizvod, dok se silikonski implantati (ono što se umeće u sise i kojegdje…) oporezuju s 5 %, što je ujedno i porezna stopa za esencijalna dobra kao što su kruh i mlijeko. 

Čini se kako nije dovoljno što u 2022. godini žene zarađuju još uvijek 11 % manje od muškaraca (to je kao neki prosjek, bude to i veća razlika…), imaju neplaćeni rad oko brige oko djeteta, kućanstva i slično pa moraju plaćati i dodatni, tzv. ružičasti porez.

Ružičasti porez je dodatni iznos koji žene plaćaju za svakodnevne proizvode poput šampona, frizura, odjeće i još mnogo toga. Prema istraživanju, ženu on košta oko 14.000 kuna godišnje, a do 60-e godine života više od pola milijuna kuna.

Ružičasti porez

Porez na tampone, poznat kao dio ružičastog poreza, odnosi se na to da se ženama naplaćuje porez na higijenske uloške, tampone itd. Riječ je o osnovnoj ženskoj potrebi, koju mi nismo birale, a budući da su ovakve potrepštine nužne barem jedno mjesečno, postavlja se pitanje do kad nam to misle naplaćivati. Mnoge zemlje ovog poreza na menstrualne potrepštine više nemaju, od Kenije  preko Indije, do Australije.

Prema podatcima iz CNN-ovog članka Što vino, cigarete i tamponi imaju zajedničko?, u Berlinu su ovi proizvodi bili klasificirani kao luksuzna dobra. Njemačka je do 1. siječnja ove godine imala jednu od najviših poreza na ovakve ženske higijenske potrepštine, a tad je napokon porez snižen s 19 % na 7 %.

Sredstva za održavanje menstrualne higijene su osnovne životne potrepštine i stoga moraju biti svima dostupne, dok se svim ovim (ne)izmjenama  Poreznog zakona održava neravnopravnost unutar poreznog sustava. 

Menstrualno siromaštvo

Nedavno su objavljeni razočaravajući rezultati o razini menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, kao i činjenica da su se protiv menstrualnog siromaštva samoinicijativno odlučile boriti srednje škole kroz donacije menstrualnih potrepština svojim učenicama. Gdje su djevojčice /djevojke u višim razredima osnovnih škola? Osnovna škola je obavezna, a obavezna je i menstruacija, iako to mnogima koji donose odluke nije jasno.

Općenito, „ružičasti“ porez je sveprisutan – prema nekim istraživanjima od igračaka za djevojčice koje su od 5-13% skuplje od igračaka za dječake, pa preko odjeće, kozmetike, itd. Neki strani mediji sugeriraju da je najlakši način da izbjegnete ružičasti porez je prvo, usporediti cijene, a drugo, kupovati muške verzije britvica, šampona i drugih proizvoda za osobnu higijenu.

A šta ako ne želim? Šta ako ne želim mirisati kao muškarci, koristiti muške šampone i kreme, šta ako želim biti ŽENA?

Trebam li zato plaćati veći porez, jer sam žena?

Trebamo li učiti svoje kćeri da je normalno da ih diskriminiraju, čak i kroz porezni sustav,  jer su žene?