Fotografija: Zajednička fotografija svih sudionika konferencije/Foto: Compas.hr
Galerija
Zajednička fotografija svih sudionika konferencije/Foto: Compas.hr

Regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti u Lipiku: "To je epidemija kojoj nema kraja"

Danas je ova bolest, nažalost još uvijek stigma te ona nije problem samo za oboljele, nego i za članove njihovih obitelji, kaže predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka PavkovićU organizaciji Palijativnog tima LiPa, Grada Lipika, Grada Pakraca i LAG-a Zeleni trokut u konferencijskoj dvorani „Quella“, smještenoj unutar Toplica Lipik u petak tijekom dopodnevnih sati je započela dvodnevna, peta po redu Regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem, piše lipički Compas.hr.

Primjeri dobre prakse

Konferencija se održava u sklopu projekta „Ambasadori dobročinstva“ odobrenog iz EU fondova, „Mjesec hospicija“ odobrenog od Požeško-slavonske županije i projekta „Mjesec Alzheimera“ odobrenog od Grada Lipika sa suorganizatorima. Na konferenciji će biti predstavljeni primjeri dobre prakse na području skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti, a bit će predstavljena i iskustva sa studijskog putovanja u Austriju gdje su članovi Palijativnog tima LiPa upoznati s tamošnjom organizacijom palijativne skrbi.

Zlata Kranjčić/Foto: Compas.hr
Zlata Kranjčić/Foto: Compas.hr

U sklopu konferencije organizirana je izložba ručnih radova Zlate Kranjčić „Zlatne ruke Zlatne Zlate“ koja je za vrijeme Domovinskog rata bila u koncentracijskom  logoru Bučje i Stara Gradiška, žene koja svoje rane liječi brojnim aktivnostima, vezući i slikajući. Gospođa Kranjčić je izradila i brojne instalacije vezano za obilježavanje Mjeseca Alzheimera u Lipiku.

Na samo početku svečanosti otvorenja prisutni su mogli poslušati glazbenu točku koju je izvela Valnea Hormot, a potom je pjesnikinja Mihajla Marčetić pročitala stihove koje je napisala svojem pokojnom ocu koji je imao Alzheimerovu bolest.

Puna dvorana

O projektu „Ambasadori dobročinstva“ u sklopu kojeg je Palijativni tim LiPa educirao 187 stručnih osoba te skrbio o 50 bolesnika a Alzheimerovom bolesti i s drugim demencijama, sudionicima je govorio Igor Matek, voditelj projekta, a ujedno i upravitelj LAG-a Zeleni trokut.

Pozdravljajući prisutne, predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka Pavković posebne je pozdrave uputila uvaženim gostima, istaknuvši kako je veliko zadovoljstvo vidjeti popunjenu dvoranu.

- Danas i sutra će 30 izlagača govoriti o problemu Alzheimera, bolesti koja je postala epidemija i kojoj nema kraja. Danas je ova bolest, nažalost još uvijek stigma te ona nije problem samo za oboljele, nego i za članove njihovih obitelji. Želimo ovom konferencijom senzibilizirati javnost te zdravstveni i socijalni sustav da razvijamo mrežu te pomažemo oboljelima i njihovim obiteljima - istaknula je gospođa Pavković.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Dobrodošlicu svim sudionicima poželio je dr. Ivan Pavao Čevizović, zamjenik ravnatelja Toplica Lipik, a pozdravnim su se govorima pridružili i Marija Krip, izaslanica ravnatelja OŽB Požega, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki, izvršni dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i voditelj inicijative Prijatelji demencije - Hrvatska Tomislav Huić, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr. Vlasta Vučevac te prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, neurolog KBO i voditeljica Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: Compas.hr

- Posebno mi je zadovoljstvo što je ovako veliki broj dionika uključen u ovaj projekt i ovu tematiku, koja je zaista velik problem. Ono što mi je posebno drago jest i to što smo mi kao Grad dio ovoga svega - rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Ovom je prigodom gradonačelnik pohvalio i trud gospođe Pavković koja je generator svih ovih aktivnosti i koja sa svojim suradnicima iz Palijativnog tima već dugi niz godina volonterski usmjerava pažnju na ovu problematiku te pomaže potrebitima.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha je istaknuo kako je lijepo biti u Lipiku i pri tome svjedočiti kako su ovaj projekt i ova konferencija dignuti na ovako visoku razinu.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha/Foto: Compas.hr
Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha/Foto: Compas.hr

- Ovo što vi radite je nemjerljivo u smislu kvalitete života koju dajete onima kojima je to potrebno. Svojim znanjem, radom i naporom činite da život bude dostojanstven do njegova samog kraja, a to je zaista nemjerljivo - rekao je dožupan obraćajući se organizatorima, poželjevši im da ova konferencija iznjedri zaključke koji će još više unaprijediti sve one čemu streme, piše Compas.hr.