Fotografija: Ekipa "Majstorica" zna sve tajne spravljanja ajvara/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Ekipa "Majstorica" zna sve tajne spravljanja ajvara/Foto: MojPortal.hr

Nadaleko poznati Ajvar fest danas u Lipiku: "Po prvi put se priprema slavonski doručak od 1500 jaja"

Osim natjecanja u pripremanju ajvara, posjetitelje ove godine čeka mnoštvo zabavnih sadržaja za djecu i odrasleDanas, u subotu 24. rujna, održava se nadaleko poznati Ajvar fest u parku u Lipiku, piše lipički Compas.hr.  

Ove godine zaista su priredili raznovrsni događaj povodom Franciškova, veći i bolji nego prijašnjih godina. Manifestacija se razvija i upotpunjava novim sadržajima o kojima vas upoznaje Hrvoje Kovačić iz Turističke zajednice Grada Lipika. 

Ajvar fest popularni je festival koji uvijek privlači mnogo posjetitelja/Foto: Compas.hr
Ajvar fest popularni je festival koji uvijek privlači mnogo posjetitelja/Foto: Compas.hr

- Cjelodnevna manifestacija počinje u 10 sati okupljanjem natjecatelja, zaljubljenika u ajvar i podjelom namirnica. Počinje zanimljiva i duga priprema namirnica, pečenje i kuhanje ajvara. Prijavljenih na natjecanje u kuhanju ajvara ima više od prošle godine, tako da očekujemo puno različitih recepata i više opojnih mirisa jeseni. Svi ajvari će se ocjenjivati, a najbolji ajvari Slavonije biti nagrađeni - kaže Hrvoje Kovačić iz Turističke zajednice Grada Lipika.

I ajvar je spreman za kušanje/Foto: Compas.hr
I ajvar je spreman za kušanje/Foto: Compas.hr

Uz natjecateljski dio organiziran je veliki Jesenski sajam, s 40-tak izlagača koji će ponuditi posjetiteljima mnoštvo proizvoda i usluga. Najavili su se proizvođači ajvara, pekmeza, meda, suvenira, odjeće, jesenske opreme i bilja te rukotvorina.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Novost je i prvi tradicionalni slavonski doručak u Lipiku koji se sastoji od 1500 jaja, što će biti svakako atrakcija za posjetitelje. Prije doručka će biti organizirano praktično natjecanje u tucanju mnogobrojnih jaja, tako da prijavljeni posjetitelji mogu sudjelovati u pripremi svog doručka - kaže Kovačić.

Ove godine manifestaciji se pridružuje i tvornica mineralne vode - lipički Studenac koji organizira "Dan otvorenih vrata u Studencu". Na svom štandu u parku, od 14 sati predstavljat će proizvode i aktivnosti, imati brojna iznenađenja, veliki bazen za aquazorbing te facepainting.

Turistički vlakić/Foto: Compas
Turistički vlakić/Foto: Compas

- Posjetitelji Lipika moći će po prvi puta posjetiti tvornicu vode Studenac. Prijave su na štandu, a polazak je vlakićem svakih sat vremena. Mažoretkinje Grada Lipika će imati nastup i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za svoj rad i put na svjetsko prvenstvo. Dječji vrtić "Kockica" organizira dječju predstavu, kreativnu radionicu za najmlađe i maskotu. Tijekom dana će biti zanimacija za djecu s napuhancima i raznim štandovima s igračkama, a svi posjetitelji će moći iskusiti jahanje na konjima KK Diamant, vožnju kočijom s lipicancima, te vožnju vlakićem - otkriva Hrvoje Kovačić.

Gastro ponudu osigurao je restoran "Vrata Slavonije" koji će imati široku ponudu hrane i pića u velikom šatoru, a na jesenskom sajmu će biti i štandovi sa slatkim i slanim proizvodima. 

Ajvarfest se održava u gradskom parku u Lipiku/Foto: TZ PSŽ
Ajvarfest se održava u gradskom parku u Lipiku/Foto: TZ PSŽ

- Vjerujemo da ćete i Vi degustirati ajvare koji napravili natjecatelji - kaže Kovačić i dodaje kako je za glazbu ove godine angažiran mladi tamburaški sastav "Safir" iz Pleternice, koji će goste zabavljati cijeli dan. 

Organizatori Ajvarfesta su Grad Lipik, Turistička zajednica Grada Lipika, Lipička turistička i razvojna agencija Lira, tvornica Studenac, Dječji vrtić Kockica, uz partnere Lipkom, Mažoretkinje Grada Lipika, Državna ergela Lipik, Kasački klub Diamant, restoran  Vrata Slavonije te mnogobrojni izlagači Jesenskog sajma i natjecatelji Ajvarfesta, piše Compas.hr.

Program Ajvarfesta

- 10 sati - Festival Ajvara

- 10 sati - Jesenski sajam

- 11 sati - Natjecanje u tucanju jaja

- 11.30 sati -  1. Slavonski doručak i pečenje kajgane

- 12 sati - Nastup Tamburaškog sastava “Safir”

- 13 sati - Humanitarna akcija Mažoretkinja grada Lipika

- 14 sati - Dan otvorenih vrata “Studenca”

- 14, 15, 16 i 17 sati - Vožnja vlakićem u Studenac

- 15 sati -  Dječji program i predstava

- 16 sati - Početak ocjenjivanja

- 18 sati -  Proglašenje najboljeg ajvara Slavonije

- od 12 do 18 sati - Turistički vlakić

- od 12 do 18 sati - Jahanje na konjima KK Diamant 

- od 13 do 17 sati - Vožnja kočijom s lipicancima Državne ergele Lipik

Zabava za najmlađe na napuhancima cijeli dan

U nedjelju 25.rujna u 16 sati organiziran je Dan kulture nacionalnih manjina u velikom šatoru u parku.